Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty

Nowe życie dawnej fabryki. Projekt akademika w Warszawie

Dobrawa Bies
18 sierpnia '22

Roksana GleiznerAgnieszka Laska z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej w odpowiedzi na wyzwanie konkursowe 17. edycji Architecture Student Contest organizowanej przez Saint-Gobain zaprojektowały akademik i przestrzenie do pracy i rekreacji na terenie dawnej fabryki w Warszawie. Ich koncepcja otrzymała wyróżnieniekategorii Design w krajowym etapie konkursu!

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu koncepcji rewitalizacji działki położonej w sąsiedztwie dworca kolejowego Warszawa Wschodnia przy ulicy Berka Joselewicza. Na teren znajduje się budynek dawnej fabryki objęty ochroną konserwatorską — uczestnicy musieli zaproponować jej renowację oraz dodatkowo zaprojektować zlokalizowany w sąsiedztwie akademik. Proponowane rozwiązania musiały być zgodne z wizją Warszawy neutralnej klimatycznie 2050 i wizją strategii #Warszawa2030.

Aksonometria całego założenia

zadaniem było zaprojektowanie nowych funkcji dawnej fabryki oraz akademika

© Roksana Gleizner, Agnieszka Laska

przestrzeń dla młodych

W trakcie analiz skupiłyśmy się szczególnie na komunikacji terenu, ze względu na potrzebę dobrego dojazdu do uczelni wyższych oraz usługach pierwszego zapotrzebowania wśród młodych ludzi. Naszymi priorytetami projektowymi były takie aspekty jak prywatność, stworzenie licznych przestrzeni otwartych na potrzeby mieszkańców, w których można zarówno integrować się z innymi użytkownikami budynku, jak i postawić na indywidualne realizowanie swoich potrzeb. Skupiłyśmy się na kreowaniu przestrzeni, która byłaby przyjazna zarówno dla singli, jak i par lub osób posiadających dzieci — tłumaczą autorki.

Wygodne ścieżki łączą przestrzenie całego założenia

wygodne ścieżki łączą przestrzenie całego założenia

© Roksana Gleizner, Agnieszka Laska

kompleks usługowo-mieszkalny

Na terenie projektowanego budynku Roksana i Agnieszka umieściły liczne strefy umożliwiające i ułatwiające pracę studentom różnych kierunków, zaczynając od przedmiotów humanistycznych, poprzez artystyczne i kończąc na naukach ścisłych. Bryła całego założenia powstała poprzez utworzenie, okalającego istniejący budynek, parteru z licznymi przebiciami ułatwiającymi dostęp do wnętrza dzięki licznym pieszym ścieżkom.

Rzut parteru z podziałem na strefy

rzut parteru z podziałem na strefy

© Roksana Gleizner, Agnieszka Laska

Na parterze zaprojektowałyśmy liczne strefy wspólne i pomieszczenia usługowe tworzące strefy półpubliczne jak na przykład kawiarnię, pralnię, siłownię, salon kosmetyczny. Wzięłyśmy pod uwagę wszelkie potrzeby życia codziennego młodych ludzi i zamieniłyśmy je w niezależnie funkcjonujący kompleks usługowo-mieszkalny — dodają autorki.

Na poziomie +1 powstały szerokie tarasy

na poziomie +1 powstały szerokie tarasy

© Roksana Gleizner, Agnieszka Laska

zabudowa punktowa

Następnym etapem projektowym było kształtowanie na wyższych kondygnacjach zabudowy punktowej. W ten sposób studentki Politechniki Wrocławskiej chciały zapewnić użytkownikom lepsze doświetlenie mieszkań oraz przewietrzalność założenia. W zależności od rodzaju jednostek mieszkalnych na jednym piętrze punktowca znajduje się ich dziewięć lub sześć. W mniej korzystnych częściach punktowców, od strony północnej i zachodniej autorki przewidziały przeszklone pokoje do pracy dla studentów. Co więcej, na poziomie +1 powstały szerokie tarasy, na których znajdują się autorskie meble wypoczynkowe, tworzące relaksacyjne enklawy.

Typologia mieszkań

różne rodzaje mieszkań studenckich

© Roksana Gleizner, Agnieszka Laska

zielony wewnętrzny dziedziniec

Ważnym aspektem dla autorek było zagospodarowanie wewnętrznego dziedzińca — szczególnie istotnego w kwestii integracji użytkowników.

Postanowiłyśmy podzielić go na strefy przy pomocy przedłużeń osi wychodzących z bryły założenia. Dzięki temu uzyskałyśmy siatkę licznych ścieżek ułatwiających dojście z jednej części założenia do drugiej. Siatka wydzieliła nam również przestrzenie zielone, które wzbogaciłyśmy o donice z roślinnością oraz projektowane meble wypoczynkowe — tłumaczą Roksana i Agnieszka.

Zielony wewnętrzny dziedziniec

zielony wewnętrzny dziedziniec

© Roksana Gleizner, Agnieszka Laska

Założenie wewnętrznego dziedzińca obejmuje też ogródki wspólnotowe ze szklarniami, tarasy wypoczynkowe umiejscowione blisko stref gastronomicznych czy kino plenerowe z wydzielonymi miejscami na paleniska. Wokół wewnętrznego placu, wzdłuż linii budynku, znajduje się również zadaszona ścieżka piesza pod arkadami, a także tor joggingowy.

Rzut istniejącego budynku dawnej fabryki

dawna fabryka otrzymała nowe funkcje

© Roksana Gleizner, Agnieszka Laska

renowacja dawnej fabryki

Zadaniem konkursowym była także renowacja starego budynku fabryki. Studentki zaproponowały stworzenie w nim przestrzeni reprezentacyjnej dla całego projektowanego obiektu. Zdecydowały się pozostawić oryginalną, odrestaurowaną fasadę, której łukowaty kształt okien był jednocześnie inspiracją dla całego założenia projektowego i estetycznego.

W dawnej fabryce zaproponowano przestrzenie do nauki i pracy twórczej

w dawnej fabryce zaproponowano przestrzenie do nauki i pracy twórczej

© Roksana Gleizner, Agnieszka Laska

We wnętrzu fabryki projektantki stworzył trzy główne strefy: informacyjną z recepcją, reprezentacyjną z przeszklonymi pokojami do pracy studenckiej, oraz strefę gastronomiczną — półpubliczną, gdzie mieści się restauracja z przeszkloną antresolą na piętrze, z której rozciąga się widok na cały obiekt.

Autorki zaprojektowały akademik oraz nowe funkcje dawnego budynku fabryki

autorki zaproponowały rozwiązania dla całego terenu konkursowego

© Roksana Gleizner, Agnieszka Laska

industrialny klimat

Naszym głównym celem estetycznym było zachowanie klimatu postfabrycznego budynku. Cegłę figurującą wcześniej na jego fasadzie zdecydowałyśmy się zostawić i odświeżyć, nadając jej piaskowy kolor. Powieliłyśmy ten materiał również na fasadzie parteru projektowanego obiektu. Kolejne kondygnacje punktowców zyskały industrialny wygląd poprzez zastosowany przez nas kontrast materiałów — czarnej blachy perforacyjnej oraz białego tynku. Panele perforacyjne okalające okna jednostek mieszkalnych, wycięte w kształt tytułowych łuków nawiązują do kształtu okien w budynku istniejącym — podsumowują autorki.

 
Dobrawa Bies

Głos został już oddany

VELUX
VELUX Daylight Solutions - Odkryj historie światła
Nowoczesne rozwiązania klimatyzacyjne i wentylacyjne LG
Pompy ciepła Neoheat – ekologiczne ogrzewanie, chłodzenie i podgrzewanie ciepłej wody
Pompy ciepła Neoheat – ekologiczne ogrzewanie, chłodzenie i podgrzewanie ciepłej wody
Energooszczędne klimatyzatory Heiko - ogrzewaj i schładzaj swoje mieszkanie lub biuro