Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty

Zielone centrum arteterapii. Projekt Polaka z nagrodą publiczności

Dobrawa Bies
19 sierpnia '22

Wykorzystując projektowanie parametryczne, Jacek Czudak z Politechniki Śląskiej zaprojektował centrum arteterapii, które mogłoby powstać w Wielkiej Brytanii. Jego pomysł zainspirowany heksagonalnymi kształtami, które odnaleźć można w naturze, brał udział w międzynarodowym konkursie Healing strokes platformy UNI i otrzymał Nagrodę Publiczności!

Wyzwaniem konkursowym było zaprojektowanie budynku przeznaczonego do arteterapii na przedmieściach Blackburn w Wielkiej Brytanii. Do zagospodarowania uczestnicy mieli działkę o powierzchni 8 450 metrów kwadratowych. W jej granicach ma powstać centrum terapii mogące pomieścić do stu osób zmagającymi się z problemami natury psychicznej, takimi jak chroniczny stres, stany lękowe. Budynek miał być dostosowany do potrzeb osób z niepełnosprawnościami.

Na elewacji rosną pnącza

cnetrum arteterapii ma znajdować się w Wielkiej Brytanii

© Jacek Czudak

Nagroda Publiczności dla studenta PŚ

Celem konkursu było stworzenie przestrzeni, która będzie platformą do wspólnego tworzenia sztuki (malarstwa, rzeźby, muzyki), jako elementu procesu terapeutycznego. Proponowana architektura miała ułatwiać pracę twórczą oraz sprzyjać terapii i relaksować, izolując od zgiełku codzienności. Obiekt miała zostać zaprojektowany z uwzględnieniem podziałów funkcjonalnych i wewnętrznych otwarć.

Nadesłane prace oceniało dwuosobowe jury architektów z pracowni SANGRAD+AVP z Chorwacji w składzie: Erick Velasco Farrera i Vedrana Pedisic. Przyznali oni Główną Nagrodę pracy Inner Centre, a space for creativity and inner peace autorstwa Maxine Lass. Jacek Czudak otrzymał Nagrodę Publiczności za projekt Art therapy center.Jego propozycja jest jednocześnie pracą inżynierską wykonaną pod kierunkiem dr Iwony Benek na Politechnice Śląskiej.

Projekt centrum arteterapii, zagospodarowanie terenu

autor podzielił budynek na dwie części i zastosował przerwę dylatacyjną

© Jacek Czudak

odpowiednie centrum terapii

W dzisiejszym świecie problemy psychologiczne są coraz częściej poruszanym tematem i stają się coraz bardziej widocznym problemem. W 2019 roku ponad 19% dorosłego społeczeństwa mieszkającego w Wielkiej Brytanii korzystało z pomocy psychologicznej. Studenci czołowych uczelni w Europie mają ten sam poziom lęku i stresu jaki żołnierze w 1950 roku! Nieustanne pojawianie się nowych problemów powoduje także stały rozwój tej dziedziny nauki, skutkując powstawaniem nowych rodzajów terapii, w tym także arteterapii, czyli terapii sztuką. Coraz większe zapotrzebowanie na dostęp do pomocy psychologicznej prowadzi do powstawania licznych ośrodków terapii, jednak większość z nich nie jest budowana od podstaw z myślą o pacjentach i ich potrzebach, a jest lokalizowana w innych często nieprzystosowanych do tego budynkach. Uważam, że nagłośnienie tej sytuacji i stworzenie koncepcji centrum, które nie tylko spełniałoby warunki techniczne, ale także zwracałoby uwagę na potrzeby, zarówno swoją funkcją, jak i formą jest istotną odpowiedzą na obecny problem, który zaczyna pojawiać się na całym świecie — tłumaczy Jacek Czudak.

Liczna zieleń ma sprzyjać terapii

liczna zieleń ma sprzyjać terapii

© Jacek Czudak

budynek do arteterapii

Przed przystąpieniem do projektu konkursowego Jacek Czudak przeanalizował okolicę Blackubrn — Pleasington, w której zlokalizowana została działka. Jest to spokojne miejsce, z niewielką ilością domów jednorodzinnych skąpanych w zieleni. Na podstawie analiz student Politechniki Śląskiej zaproponował dwukondygnacyjny budynek inspirowany naturą i bezpośrednio do niej nawiązujący — zarówno kształtem, jak i wprowadzeniem zieleni na elewacje budynku. Roślinność została umieszczona także w wewnętrznych dziedzińcach.

Inspiracje projektowe można odnaleźć w naturze

inspiracje projektowe można odnaleźć w naturze

© Jacek Czudak

projektowanie parametryczne inspirowane naturą

Siatka obiektu została oparta na parametrycznym podziale, inspirowanym organicznymi kształtami natury, na przykład unerwieniem liści, ukształtowaniem skrzydeł owadów, czy pęknięć suchej gleby. Proponowana forma ma w niedosłowny sposób nawiązywać do jedności człowieka z naturą. Nieprzypadkowe jest więc wykorzystanie zieleni wprowadzonej do budynku jako patia, zielony dach, czy specjalnie zaprojektowane stalowe ramy elewacyjne na pnącza — wyjaśnia autor.

Projekt centrum arteterapii, aksonometria

aksonometria i podział funkcjonalny

© Jacek Czudak

Centrum terapii wykonane w konstrukcji żelbetowej jest podzielone na dwie części, przedzielone przerwą dylatacyjną. Wspomniane ramy porządkują także zwis pnączy, filtrują światło słoneczne, izolują termicznie budynek oraz zapewniające barierę oddzielającą użytkowników od otoczenia zewnętrznego.

Projekt centrum arteterapii, rzut parteru

rzut parteru, centrum stanowi wewnętrzny dziedziniec

© Jacek Czudak

W budynku znajdują się przestrzenie ogólnodostępne — część gastronomiczna, galeria, a także przestrzenie prywatne dostępne tylko dla osób korzystających z terapii — część hotelowa, sale i gabinety terapeutyczne.

Część obiektu ma zielone dachy

część obiektu pokrywają zielone dachy

© Jacek Czudak

Oprócz zielonych dachów autor zastosował białą papę soprastar. Tego typu białe pokrycie dachowe umożliwia obniżenie temperatury wewnątrz budynku o kilka stopni, zmniejszając zapotrzebowanie na energię potrzebną do jego schłodzenia.

Poczytajcie także o projekcie Centrum Młodzieży w Kanadzie autorstwa Marii Faliszewskiej.

 
Dobrawa Bies

Głos został już oddany

VELUX
VELUX Daylight Solutions - Odkryj historie światła
Nowoczesne rozwiązania klimatyzacyjne i wentylacyjne LG
Pompy ciepła Neoheat – ekologiczne ogrzewanie, chłodzenie i podgrzewanie ciepłej wody
Pompy ciepła Neoheat – ekologiczne ogrzewanie, chłodzenie i podgrzewanie ciepłej wody
Energooszczędne klimatyzatory Heiko - ogrzewaj i schładzaj swoje mieszkanie lub biuro