Kliknij i zobacz jak w prosty sposób opublikować swój projekt w A&B

Nowe osiedle TBS w Katowicach. Zwycięski projekt pracowni k3xmore

Ola Kloc
02 listopada '21

W organizowanym na zamówienie Katowickiego Towarzystwa Budownictwa Społecznego przez SARP Oddział Katowice konkursie na projekt zrównoważonego osiedla wielorodzinnego zwyciężyła propozycja duetu architektek z pracowni k3xmoreKingi BączykMagdaleny Orzeł‑Rurańskiej. Jak prezentować się będą nowe budynki TBS przy ulicy Kosmicznej na katowickim Giszowcu? Co zdaniem jury jest największym atutem projektu? Zobaczcie sami!

Zdaniem jury, propozycja duetu architektek w najbardziej racjonalny sposób realizuje wytyczne konkursu. Organizatorzy poszukiwali projektu niskoenergetycznego zespołu mieszkaniowego, który charakteryzować się będzie szerokim zastosowaniem rozwiązań proekologicznych i prospołecznych, będzie atrakcyjny pod względem formy, komfortowy w użytkowaniu, dający poczucie bezpieczeństwa mieszkańcom, dostępny ekonomicznie, a przy tym sprzyjający środowisku naturalnemu i tworzeniu więzi sąsiedzkich.

wizualizacja osiedlawizualizacja osiedlawizualizacja osiedla

wizualizacja osiedla

© k3xmore

Jury doceniło zaproponowane rozwiązania przestrzenne, klarowny układ funkcjonalny części mieszkalnych i parkingów podziemnych, prosty układ mieszkań powiązanych oszczędną formą komunikacji pionowej i poziomej oraz ekonomiczną formę budynków o zwartej bryle bez nadmiaru dodatkowych powierzchni. Dodatkowo zwrócono uwagę na kształtowanie zewnętrznej wspólnej przestrzeni społecznej, rozwiązania urbanistyczne minimalizujące ilość kolizji z istniejącymi sieciami oraz rozwiązania ekologiczne jak na przykład retencjonowanie wody deszczowej. Dodatkowo atutem pracy jest możliwość etapowania inwestycji poprzez wydzielenie trzech niezależnych grup budynków — czytamy w uzasadnieniu Sądu Konkursowego.

przyjazne miejsce do życia

Działkę o kształcie zbliżonym do prostokąta, położoną w pobliżu lasu Murckowskiego i kopalni KWK Staszic, architektki z pracowni k3xmore podzieliły horyzontalnie na trzy główne części — północną przeznaczoną na komunikację, środkową z zabudową mieszkaniową i południową — oddzielającą osiedle od sąsiedniego terenu strefę zieloną. Podział ten, zgodnie z intencją autorek, spełnia główne założenie urbanistyczne projektu — oddzielenie komunikacji samochodowej od przestrzeni mieszkalnej i stworzenie przyjaznego środowiska do życia w kojącym otoczeniu zieleni.

schemat urbanistycznyschemat urbanistycznyschemat urbanistyczny

schemat urbanistyczny

© k3xmore

Autorki zwycięskiego projektu zaproponowały siedem naprzemiennie ustawionych budynków wielorodzinnych o wysokości trzech i czterech kondygnacji. Taka kompozycja pozwala na równomierny dostęp światła słonecznego do mieszkań, a także tworzy dostępne poprzez pieszą komunikację wnętrza urbanistyczne.

Dzięki temu budynki nie przysłaniają się wzajemnie, a także zachowują wysokość budynków sąsiadującej tkanki miejskiej — tłumaczą architektki. — Punktowce zbudowane są na planie kwadratu o wymiarach 21 × 21  metrów ze strefą wejścia zlokalizowaną w podcieniu elewacji północnej. W każdym budynku w strefie wejściowej znajdują się wózkowniaśmietnik. W całym zespole znajduje się łącznie 111 lokali mieszkalnych oraz jeden lokal usługowy wraz z zapleczem. [...] Każdy lokal mieszkalny posiada dostęp do ogródka przydomowego/balkonu lub tarasu. Część mieszkań została wyposażona w pomieszczenia do przechowywania (garderoby), natomiast większa część komórek lokatorskich została zlokalizowana w garażach podziemnych — dodają projektantki.

plan zagospodarowania terenuplan zagospodarowania terenuplan zagospodarowania terenu

plan zagospodarowania terenu

© k3xmore

przestrzeń między budynkami

Skupienie ruchu kołowego w jednej części działki pozwoliło na uwolnienie od samochodów przestrzeni między budynkami, dając tym samym większe poczucie bezpieczeństwa mieszkańcom. Osiedle połączone jest wykonanymi z tartanu ścieżkami — materiał ten, jak podkreślają architektki, jest trwały, przyjazny dla środowiska i ułatwia uprawianie sportów, przejazd wózków i odprowadzanie wody opadowej. W zielonej, południowej części osiedla architektki zaplanowały zbiornik retencyjny na wodę deszczową, plac zabaw i strefę rekreacji, a przy dwóch granicach działki — wspomagające małą retencję ogrody deszczowe.

widok aksonometrycznywidok aksonometrycznywidok aksonometryczny

widok aksonometryczny

© k3xmore

Cały teren zielony został potraktowany jako ogród angielski z porozrzucanymi grupami zieleni niskiej i wysokiej. Mieszkania zlokalizowane na parterach posiadają prywatne ogródki, natomiast głównym założeniem było stworzenie półpublicznego ogrodu z przyjaznymi przestrzeniami wspólnymi, dostępnego dla wszystkich mieszkańców — dodają projektantki.

różne odcienie prefabrykacji

Centrum każdego z bloków na planie kwadratu stanowi prefabrykowany trzon żelbetowy z windą i klatką schodową, wokół których zaplanowane są mieszkania. Prefabrykowane elementy wykorzystano także w budowie stropów i klatki schodowej (beton architektoniczny z kruszywem z recyklingu), ściany zewnętrzne zaś wykonane będą z bloczków ceramicznych. Kolorowe elewacje wykończone zostaną zamontowaną w trzech różnych kierunkach blachą trapezową.

brama wejściowa do
jednego z bloków        detal budynku

detale budynku

© k3xmore

Tak jak kiedyś cegła, stanowiąca budulec starych osiedli robotniczych na Giszowcu czy Nikiszowcu była popularna i łatwo dostępną, tak dzisiaj prefabrykowany system modułów z wełny mineralnej i blachy trapezowej jest łatwo dostępny, produkowany lokalnie i stosunkowo ekonomiczny — tłumaczą architektki.

W budynkach zaprojektowano także mechaniczną instalację wentylacyjną z odzyskiem ciepła, instalację wody szarej i zasilające oświetlenie pomieszczeń wspólnych w budynkach oraz oświetlenie terenowe panele fotowoltaiczne.

detal budynkudetal budynkudetal budynku

detal budynku

© k3xmore

 
oprac.:
Ola Kloc

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Stal COR-TEN®. Naturalne piękno
Okna, drzwi – trendy 2022