Zobacz w portalu A&B!

Zakupy śladami zwierząt – sklep zoologiczny projektu studia LOFFT

08 lipca '20

W sklepach zoologicznych często można się zgubić, przemierzając kręte alejki, które wyznaczają regały z karmą, legowiskami dla zwierząt i miskami. Większość z nich przypomina aranżacją wnętrza niewielkich sklepów spożywczych. Architektka Małgorzata HendrychLubińska w swoim projekcie zdecydowała się zaproponować nieco inne, przestronniejsze rozwiązanie.

W sklepie  amaZOOnka w Bytowie należy podążać za śladami zwierząt odbite na podłodze psie łapy kierują nas od wejścia wprost do kasy, gdzie można liczyć na pomoc sprzedawcy. Sklepy zoologiczne są dosyć specyficzne ze względu na oferowany szeroki asortyment. Znajdziemy tu przedmioty wielkogabarytowe jak legowiska dla dużych psów czy transportery, a i całkiem malutkie, jak poidełka dla gryzoni. Taka rozpiętość stawia wyzwanie projektowe dla architekta. Małgorzata Hendrych‑Lubińska ze studia LOFFT ARCHITEKTURA WNĘTRZ miała pomysł na uporządkowanie przestrzeni.

Sklep zoologiczny amaZOOnka w Bytowie. Projetk LOFFT Architektura Wnętrz

w kwestii wyboru materiałów projektantka inspirowała się naturalnym środowiskiem zwierząt

© LOFFT Architektura Wnętrz 

inspirowane naturalnym środowiskiem zwierząt

Główną koncepcją architektki było wyznaczenie poszczególnych działów. W tym celu mają posłużyć kostki oznakowane wizerunkami zwierząt psów, kotów, gryzoni, płazów i ryb. W kwestii wyboru materiałów projektantka inspirowała się naturalnym środowiskiem zwierząt. Stąd pojawiło się drewno oraz dużo zieleni, m.in. w ladzie sklepowej‑akwarium w kształcie podkowy umieszczonej w centralnej części pomieszczenia. Znajdująca się nad nią drewniana konstrukcja, kreuje wnętrze pomieszczenia. Jest to imitacja klatki, ale klatki otwartej  nie ma ona ani początku, ani końca. Ma to podkreślić, iż zwierzę powinno cieszyć się wolnością, również wtedy, gdy żyje z człowiekiem.

Artykuły o różnym rozmiarze byłoby trudno umieścić na jednej półce. Rozwiązanie systemowe regałów pozwoliło na podzielenie przestrzeni na działy — każdy poświęcony innemu zwierzęciu. Na regale z lewej strony od wejścia zostały zamontowane kołki, na których można zawieszać zabawki, smycze czy ubrania dla zwierząt o podobnej wielkości. Prawa strona sklepu to półki, na których pomieszczą się większe akcesoria, jak kennele czy worki z karmą.

Sklep zoologiczny w Bytowie. Projekt LOFFT Architektura Wnętrz

na regale z lewej strony od wejścia zostały zamontowane kołki, na których można zawieszać zabawki, smycze czy ubrania dla zwierząt o podobnej wielkości

© LOFFT Architektura Wnętrz 


oprac.: Basia Hyjek

Głos został już oddany

Nowa kolekcja REHAU RAUVISIO crystal deep
INNOVIEW – okna, które zmieniają dom
ÖSTBERG – innowacyjna technologia wentylacyjna
Energooszczędne klimatyzatory Heiko - ogrzewaj i schładzaj swoje mieszkanie lub biuro