Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom ARCHITEKTURA”

EKO SZCZEPIN. Projekt ekologicznego osiedla wielorodzinnego

21 grudnia '21
Dane techniczne
Nazwa: „EKO SZCZEPIN”
Kategoria: dom wielorodzinny
Autorki: Alicja Popko, Ewa Baranowska, Katarzyna Ledwoń
Uczelnia:
Wydział Architektury Politechniki Wrocławskiej
Promotorka pracy:

dr hab. Ewa Cisek

 

Praca zgłoszona na konkurs studencki im. Haliny Skibniewskiej – ZDROWY DOM

 

Celem naszego projektu było stworzenie, zdrowego, funkcjonalnego i ekologicznego osiedla wielorodzinnego, które dzięki zastosowanym rozwiązaniom stworzyłoby wygodne miejsce do życia dla jego mieszkańców. Jednocześnie ważnym aspektem w trakcie całego procesu projektowego było dla nas wykorzystanie walorów miejsca i stworzenie ciekawego i wartościowego punktu na mapie miasta.

Obszar opracowania projektu znajduje się we Wrocławiu, w dzielnicy Szczepin, dawniej użytkowanej dla celów przemysłowych. Obecne otoczenie działki stanowi XX-wieczna zabudowa mieszkalna, obiekty wojskowe oraz duże obiekty handlowe. Nasz projekt mógłby wpłynąć korzystnie na rozwój tego położonego w pobliżu rzeki, pięknego, lecz zaniedbanego fragmentu miasta.

Główną zabudowę projektowanego obszaru stanowią 7-kondygnacyjne budynki mieszkalne w układzie klatkowym oraz punktowym. Ich najwyższe partie, zostały zróżnicowane pod względem wysokości, by uzyskać jak najlepsze doświetlenie światłem słonecznym. Dodatkowym atutem tego rozwiązania była możliwość stworzenia zielonych tarasów użytkowych dla mieszkańców. Rolę ich odpowiedników na niższych kondygnacjach pełnią balkony oraz znajdujące się na parterze ogrody zimowe. Do części budynków przylegają również półprywatne ogródki.  Mieszkania, od M1 do M4, zostały rozplanowane w taki sposób, by zapewnić dwustronne przewietrzanie i odpowiednie doświetlenie mieszkań. Także układ urbanistyczny został dopasowany do warunków przyrodniczych miejsca.

plan zagospodarowania terenu

plan zagospodarowania terenu

© Alicja Popko, Ewa Baranowska, Katarzyna Ledwoń

Jednym z priorytetów projektowych było uzyskanie jak najniższego wskaźnika wykorzystania energii pierwotnej. Z tego względu, zapotrzebowanie na ogrzewanie, ciepłą wodę użytkową oraz prąd pokrywałyby zaplanowane w projekcie instalacje pompy ciepła, oraz nowoczesnych ogniw fotowoltaicznych, umieszczonych w przeszkleniach każdego z budynków.

Wśród obiektów mieszkalnych znalazło się miejsce także dla wielu obiektów usługowych, uatrakcyjniających całe osiedle. Jednym z najważniejszych miejsc całego założenia jest teren sadu z budynkami do akwaponicznej uprawy roślin i hodowli ryb. Ma on połączenie z obiektem edukacyjnym i ogrodem wodnym, przez co cały obszar uprawny posiada dodatkową funkcję naukową. Centrum założenia stanowi placyk z dwoma budynkami usługowymi, mającymi duży związek z częścią uprawną. Jednym z nich jest obiekt handlowy, umożliwiający sprzedaż wyprodukowanej żywności. W drugim mieściłaby się restauracja, również wykorzystująca głównie wyhodowane rośliny i ryby. Południowa część osiedla została przeznaczona dla funkcji uzupełniających. Zaprojektowany został tam obiekt wielofunkcyjny oraz budynek przedszkolny z placem zabaw.  By dodatkowo uatrakcyjnić tereny osiedla, w przestrzeniach półprywatnych i publicznych znalazło się miejsce również dla siłowni na świeżym powietrzu oraz placów zabaw.

rzut eko przedszkola

rzut ekoprzedszkola

© Alicja Popko, Ewa Baranowska, Katarzyna Ledwoń

Cały teren został zaprojektowany w taki sposób, by znalazło się na nim jak najwięcej zieleni. Dodatkowo wschodnia część założenia, przylegająca do obszaru nadrzecznego, przeznaczona została w pełni na tereny parkowo–rekreacyjne. Pełniłyby one funkcję zielonego łącznika osiedla z rzeką. Jednym z ważnych elementów parku jest ścieżka edukacji ekologicznej, mająca na celu kształtowanie wrażliwości na przyrodę u najmłodszych. Swoje miejsce ma tam również przestrzeń, która w ciepłych miesiącach może służyć jako miejsce wydarzeń kulturalnych osiedla (np. kino letnie, festyn), wspomagając integrację mieszkańców. Pozwala to również na zaadaptowanie znajdującego się tam nasypu jako naturalnych trybun.

rzuty budynków
zaprojektowanych dla kompleksu

rzuty budynków zaprojektowanych dla kompleksu

© Alicja Popko, Ewa Baranowska, Katarzyna Ledwoń

Motyw wody, podkreślony przez bliskość rzeki – Odry, również jest ważny dla całego projektu. Obszar opracowana pokryty został siecią wodnych ścieżek – wąskich kanałów umieszczonych wzdłuż głównych traktów. Dodatkowym uzupełnieniem tej koncepcji jest otwarty zbiornik retencyjny w części parkowej, fontanna w centrum oraz ogród wodny przy budynku edukacyjnym. Wprowadzenie wody na teren osiedla pomogłoby w stworzeniu przyjemnego mikroklimatu, szczególnie w miesiącach letnich.

 

Alicja Popko, Ewa Baranowska, Katarzyna Ledwoń

Ilustracje: © Autorki

Głos został już oddany

Druga edycja konkursu „Wnętrze Roku Pfleiderer” - www.wnetrzeroku.pl
Trendy wnętrzarskie 2022