Łazienki na miarę XXI wieku – oazy spokoju i dobrego samopoczucia

W poszukiwaniu połączenia elegancji ze swobodą – projekt pracowni Illiard

Wiktor Bochenek
03 czerwca '22

Jak stworzyć przestrzeń otwartą na spędzanie wolnego czasu i organizacje spotkań biznesowych? W jaki sposób odwołać się do lokalnego krajobrazu? Te pytania stały przed projektantami z pracowni Illiard podczas kreowania wspólnych przestrzeni sopockiego hotelu.

Lobby

hotel zlokalizowany został w Sopocie

fot. Hanna Połczyńska, Studio Kroniki, © Illiard Architecture & Interior Design

Zlokalizowany w Trójmieście Radisson Blu zlecił stworzenie wspólnych przestrzeni hotelu pracowni Iliard Architecture & Interior Design. Projektanci postawili na odwołanie się do nadmorskiego krajobrazu, który sąsiaduje z  bezpośrednim otoczeniem hotelu.

Pracując nad projektem wnętrz nadmorskiego obiektu, motyw przewodni właściwie nasuwa się sam. Morze to przebogate źródło inspiracji. Lekkość i naturalność, z jaką pozwoliło odnaleźć nam ciekawe rozwiązania i konteksty dla tej realizacji, sprawiły, że praca nad nią była bardzo przyjemnym procesem twórczym dla naszego zespołu — tłumaczy Wojciech Witek, założyciel pracowni Iliard Architecture & Interior Design, odpowiedzialnej za projekt części wspólnych hotelu.

otwarte lobby

Lobby hotelu otwiera się na leśny krajobraz poprzez szerokie przeszklenie. Kolorystykę ograniczono do delikatnych beży i granatów. To, co przykuwa uwagę w tej przestrzeni, to instalacja artystyczna zrealizowana nad głowami gości. To wykonane z ażurowego materiału rzeźby przedstawiające unoszące się w powietrzu mewy.

Lobby

elementem definiującym przestrzeń lobby jest otwarte przeszklenie

fot. Hanna Połczyńska, Studio Kroniki, © Illiard Architecture & Interior Design

restauracja

Podziały wewnętrzne w przestrzeni restauracyjnej osiągnięte zostały dzięki ażurowym ścianom, oddzielającym przejścia od stolików. Uwagę w tej części zwracają przede wszystkim dwie rzeczy: zróżnicowane wykorzystanie faktur i kolorów posadzek oraz wybór lamp. Oświetlenie części restauracyjnej jest złożone z wiszących lamp i zgeometryzowanych żyrandoli.

Restauracja

restauracja

fot. Hanna Połczyńska, Studio Kroniki, © Illiard Architecture & Interior Design

Obok zdecydowano się na zaplanowanie swobodnej przestrzeni barowej, w której królują ażurowe wiklinowe meble, lampy w stylu boho z tkanymi abażurami czy zielona roślinność. Za stoliki służą zaimpregnowane pnie drewna.

przestrzeń baru

fot. Hanna Połczyńska, Studio Kroniki, © Illiard Architecture & Interior Design

w poszukiwaniu odpowiedniego charakteru

Projektanci starali się znaleźć odpowiednią relację pomiędzy stylem formalnym a delikatną swobodą. Najważniejsze było znalezienie przede wszystkim sposobu na połączenie nietypowych materiałów z eleganckim wykończeniem.

Poszukiwaliśmy niebanalnych detali, struktur, faktur czy wzorów. W doborze kolorystyki, jak i wielu elementów wykończenia wnętrz, inspirowaliśmy się naturą: piaskiem, morską wodą, materiałami przepalonymi słońcem, wysuszonymi nadmorskim wiatrem. Zachwyciliśmy się niedoskonałością: dywany są przetarte, blat stołu konferencyjnego przypomina wyrzucony na brzeg kawał drewna, wazony i dekoracje wyglądają jak wyciągnięte z wraku statku — opowiada Wojciech Witek.

Lobby Restauracja

w tej realizacji uwagę przykuwają przede wszystkim detale

fot. Hanna Połczyńska, Studio Kroniki, © Illiard Architecture & Interior Design

 
opracował Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Płyty elewacyjne [pictura] z włóknocementu - EQUITONE
BRUK-BET – Ekologiczne nawierzchnie brukowe
TRENDY [2022] - Podłogi, posadzki, wycieraczki systemowe, tarasy – trendy 2022