Meble łazienkowe VIGOUR – design i jakość w parze z funkcjonalnością

Wyjątkowo smakowite wnętrze! Cukiernia na wrocławskim Nadodrzu projektu klu studio

Ola Kloc
01 czerwca '22

Przynosimy Wam dziś odrobinę słodyczy! Zajrzymy razem do królestwa tradycyjnych ciast, ozdobnych tortów i aromatycznych drożdżówek — nowego lokalu działającej od 1989 roku Cukierni S.R. Jaworscy we Wrocławiu, którego równie smakowite wnętrze zaprojektowały Klaudia Utracik-PaduszyńskaPaulina Sobczyk z pracowni Klu Studio.

projektantki skupiły się na tym, co w cukierni najważniejsze - efektownej ekspozycji dostępnych w lokalu wypieków

projektantki skupiły się na tym, co w cukierni najważniejsze — efektownej ekspozycji dostępnych w lokalu wypieków

fot.: Migdał studio

Na parterze apartamentowca Centreville projektu Maćków Pracownia Projektowa przy ulicy Drobnera na wrocławskim Nadodrzu otwarto już szóstą cukiernię pod szyldem Stanisławy i Ryszarda Jaworskich. Choć działająca od ponad trzydziestu lat rodzinna firma słynie w mieście z tradycyjnych przepisów, projekt aranżacji wnętrza powierzyła duetowi młodych architektek znanych z odważnych realizacji, między innymi wypełnionego intensywnymi kolorami wnętrza restauracji Dragon Box.

nowy lokal Cukierni S.R. Jaworscy we Wrocławiu

nowy lokal Cukierni S.R. Jaworscy we Wrocławiu

fot.: Migdał studio

W tym przypadku projektantki skupiły się na tym, co w cukierni najważniejsze — efektownej ekspozycji dostępnych w lokalu wypieków. Za przeszklonymi ladami, których dolne fronty podkreśla rudy odcień wykończenia, architektki umieściły ażurowe regały (też w ciepłym kolorze cegły) zwieńczone łukami. Odcień ten kontrastuje z jasnym kolorem ścian, wielobarwną posadzką z modnym wzorem lastrico i ciemnym, ażurowym sufitem.

za przeszklonymi ladami architektki umieściły ażurowe regały zwieńczone łukami       intensywny kolor lady

za przeszklonymi ladami architektki umieściły ażurowe regały zwieńczone łukami

fot.: Migdał studio

Na klientów, którzy zdecydują się na rozkoszowanie się słodkimi przysmakami w lokalu, czeka wydzielony ażurowym parawanem kącik kawiarniany podkreślony czarną ścianą ozdobioną neonem.

część kawiarnianą podkreśla czarna ściana z neonem       część kawiarniana

część kawiarnianą podkreśla czarna ściana z neonem

fot.: Migdał studio

O projekcie wnętrza cukierni na wrocławskim Nadodrzu opowiada Klaudia UtracikPaduszyńska

 
Ola Kloc
: Wrocławska ulica Drobnera biegnie wzdłuż Odry, sąsiaduje z Wyspami Bielarską, Słodową i Młyńską, wystarczy krótki spacer, aby dotrzeć na Ostrów Tumski lub Rynek. Jak to otoczenie wpłynęło na Wasz projekt?

Klaudia Utracik-Paduszyńska: Zależało nam bardzo, żeby ktoś przypadkowo przechodzący obok lokalu zainteresował się tym, co dzieje się w środku. Tworząc to wnętrze, miałyśmy z tyłu głowy, że musimy trafić do bardzo szerokiego grona klientów.

detale wnętrza       detale łuków

detale wnętrza

fot.: Migdał studio

 
Ola
: Jak wspomniałaś, projektowanie wnętrza cukierni oznaczało próbę sprostania oczekiwaniom wielu odbiorców. Macie na koncie zarówno projekty wnętrz mieszkań, jak i lokali usługowych. Z jakimi jeszcze wyzwaniami mierzycie się w każdym z tych typów przestrzeni?

Klaudia: To zupełnie dwie różne bajki. Przede wszystkim dlatego, że projektując mieszkanie, odpowiadamy na potrzeby jedynie mieszkańców, a w przypadku restauracji czy kawiarni mamy cały przekrój ludzi. Bardzo lubimy tematy lokali, inwestorzy są zwykle bardziej otwarci na szalone pomysły. Wnętrze często musi być przede wszystkim oryginalne, zapadające w pamięć. Spędzamy w nim zwykle nie więcej niż godzinę, więc możemy postawić na mocne kolory, kontrasty i mnogość struktur. W przypadku mieszkania mogłoby się okazać to zbyt męczące. Mieszkania też sprawiają nam sporo frajdy, pod warunkiem, że inwestor jest odważny i otwarty :)

 
Ola
: Wracając do cukierni przy ulicy Drobnera — wzrok przyciągają rzędy łuków, wzorzysta posadzka i lada w ciepłym odcieniu. Co wpłynęło na taki wybór kolorów, materiałów, faktur i kształtów?

Klaudia: Miałyśmy kilka koncepcji, ta jednak najbardziej przypadła do gustu inwestorom. Cukiernia Jaworscy oferuje bardzo klasyczny asortyment, formą i kolorem chciałyśmy dorzucić trochę świeżości.

ciemny ażurowy sufit       cześć kawiarnianą wydziela ażurowy parawan

czarne akcenty we wnętrzu

fot.: Migdał studio

 
Ola
: Z czego jesteście najbardziej zadowolone w tym projekcie?

Klaudia: Z tego, że inwestorzy zrealizowali go w całości według naszych założeń. Myślę, że warto zwrócić uwagę na ażurowy sufit, został wykonany z okrągłych profili drewnianych i świetnie pełni swoją maskującą funkcję. Klienci mieli obawy, że będzie za ciemny, ale ostatecznie cieszą się, że ich przekonałyśmy. Lubimy rząd łukowych półek, fajnie sprawdza się lustro wypełniające dwa moduły.

Ola: Dziękuję za rozmowę.

 
rozmawiała: Ola Kloc

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Płyty elewacyjne [pictura] z włóknocementu - EQUITONE
Strefa Architekta Roben
TRENDY [2022] - Podłogi, posadzki, wycieraczki systemowe, tarasy – trendy 2022