Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Street food we Wrocławiu. Restauracja Dragon Box projektu pracowni klu

21 czerwca '21

Dragon Box, niewielki lokal przy ulicy Piotra Skargi we Wrocławiu serwujący azjatyckie dania — na miejscu i na wynos — przeszedł niedawno totalną metamorfozę pod czujnym okiem Klaudii Utracik, Pauliny Sobczyk i Pauliny Wolniak, projektantek z pracowni klu. W efekcie skromnych rozmiarów wnętrze wypełnione jest nasyconymi kolorami i zróżnicowanymi fakturami, a całość, niczym na działających nocą targach street foodu, oświetlają neony.

ażurowa ścianka
oddzielająca kuchnię od strefy dla klientów        czerwone akcenty we wnętrzu

po lewej: ażurowa ścianka oddzielająca kuchnię od strefy dla klientów; po prawej: czerwone akcenty we wnętrzu

fot: migdał studio

Tło dla aranżacji wnętrza lokalu stanowi pokrywająca sufit, ściany i podłogę zielona powłoka. W tym samym, intensywnym kolorze wykonana jest lada, którą zdobi neon z logo restauracji. W ów zielony box wpisane są elementy wyposażenia wnętrza — intensywnie czerwone krzesła, blaty, grzejniki, a także ażurowa, geometryczna konstrukcja lamp i ścianki oddzielającej kuchnię od strefy dla klientów. Całość oświetlają okrągłe lampy i neony.

 
Ola Kloc
: W projekcie restauracji z kuchnią azjatycką postawiliście na dwa intensywne kolory — od podłogi aż po sufit króluje turkusowa zieleń zestawiona z wyposażeniem i dodatkami w soczyście czerwonym odcieniu. Co wpłynęło na taki wybór i zestawienie barw?

Klaudia Utracik: Metoda prób i błędów. Chciałyśmy zaproponować dwa mocne kolory i te dwa ostatecznie wygrały. Siłą tego projektu jest kontrast. Istotnym elementem oprócz czerwieni i zieleni jest oświetlenie, które dopełnia dwukolorową całość. Inwestorom zależało na nawiązaniu do nocnego streetfoodu, dlatego we wnętrzu pojawiły się neony.

wnętrze
restauracji Dragon Box        czerwone krzesła

po lewej: wnętrze restauracji Dragon Box; po prawej: czerwone krzesła

fot: migdał studio

 
Ola: Powierzchnia lokalu jest niewielka, jak funkcjonalnie rozwiązaliście zastaną przestrzeń?

Klaudia: Tak to prawda, powierzchnia jest niewielka. Spora część klientów zamawia na wynos, dlatego stworzyłyśmy strefę komfortowego oczekiwania na boxa. Stoły są modułowe, możemy je dowolnie z sobą zestawiać i usiąść wygodnie w większym gronie. Inwestorom zależało na tym, żeby głodny człowiek nie czuł się skrępowany, przychodząc w pojedynkę. Dlatego właśnie pojawiła się cześć z hokerami, gdzie możemy usiąść twarzą w stronę okna.

 
Ola
: Projekt dotyczył remontu istniejącego lokalu, z jakimi wyzwaniami wiązało się to przedsięwzięcie? Co było w nim najtrudniejsze?

Klaudia: Zakres prac był spory. Najtrudniejsze zwykle jest uwzględnienie w projekcie zastanych elementów. Na szczęście tu inwestorzy nie byli do niczego przywiązani. Zaczęliśmy remont od konkretnej demolki. Wymienione zostały instalacja elektryczna, podłoga i wszystkie elementy wyposażenia.

od podłogi aż po
sufit króluje turkusowa zieleń        wnętrze doświetlają neony

po lewej: od podłogi aż po sufit króluje turkusowa zieleń; po prawej: wnętrze doświetlają neony

fot: migdał studio

 
Ola
: Co było priorytetem dla inwestorów, a jaki efekt chciałyście uzyskać jako projektantki wnętrza?

Klaudia: Efekt, obok którego nie da się przejść obojętnie! Chciałyśmy, żeby po wejściu do lokalu nawet na chwilę, po odbiór zamówienia, wystrój zapadał głęboko w pamięć. I chyba się udało.

Ola: Dziękuję za rozmowę!

 
rozmawiała:
Ola Kloc

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE