Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize
NOWOŚĆ! Prawo w architekturze – przystępnie na portalu A&B

Spokój, minimalizm i prostota. Wnętrze tajskiej restauracji projektu em²

07 września '23
w skrócie
  1. Właściciele restauracji XO Thai w Gdańsku Wrzeszczu zdecydowali się na minimalistyczne wnętrze.
  2. Projektantka Ela Sawicka stworzyła projekt wnętrza w duchu minimalizmu i zero waste, inspirowany tajskim street foodem oraz potrawami serwowanymi w restauracji.
  3. Lokal jest niewielki, ale został zaprojektowany w sposób optymalny, łącząc kuchnię z salą i umożliwiając otwarcie na ulicę w ciepłe dni.
  4. Wnętrze jest utrzymane w ciepłych beżowych kolorach z różnorodnymi fakturami, a dodatkowe akcenty, takie jak sufit z blachy falistej i designerskie krzesła, nadają mu charakteru.
  5. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu A&B

    Wiele z lokali gastronomicznych w Polsce startuje w wyścigu na najciekawiej zaaranżowane wnętrze — przestrzeń, która odda klimat serwowanej kuchni, opowie o kulturze kraju, z którego dania podaje, albo tworząc miejsce, które dzięki swojej fotogeniczności przyciągnie tłumnie użytkowników Instagrama. Właściciele niewielkiej restauracji w Gdańsku Wrzeszczu podeszli do tego tematu inaczej — tu najważniejsze ma być to, co dzieje się na talerzu.

    Jako restauratorzy cenimy sobie to, co jest na talerzu, kompozycja smaków to główna przyjemność dla naszych gości, dlatego tak bardzo zależało nam na prostocie i wnętrzu w stylu koreańskiego minimalizmu. Miejsce, które stworzyliśmy, ma być swoistym masażem umysłu dla naszych gości — mówią Magdalena Górska i Piotr Żelich, właściciele restauracji XO Thai.

    wnętrze tajskiej restauracji

    wnętrze tajskiej restauracji

    fot.: Hanna Połczyńska | kroniki studio

    Znając gust inwestorów, autorka aranżacji wnętrza, Ela Sawicka z pracowni em², podjęła się stworzenia projektu w myśl zasady 100 procent minimalizmu i zero waste.

    Główną inspiracją dla naszego projektu były potrawy, które Piotr (szef kuchni) serwuje w restauracji Ryż, wiedzieliśmy, że podobnych kompozycji będziemy mogli doświadczyć w XO, w tej sytuacji postanowiliśmy dać im ciepłą jasną oprawę minimalistycznego spokojnego wnętrza — tłumaczy projektantka.

    wizualnie połączono kuchnię z salą       górna część ścian i sufit pokryte są strukturalnym tynkiem glinianym

    minimalistyczne wnętrze restauracji

    fot.: Hanna Połczyńska | kroniki studio

    Wnętrze lokalu jest niewielkie (30 metrów kwadratowych), aby powiększyć optycznie jego przestrzeń, postawiono na rozwiązanie — jak restaurację serwującą dania z Tajwanu przystało — inspirowane tajskim street foodem, gdzie jedzenie przygotowywane jest na oczach klientów. Wizualnie połączono więc kuchnię z salą, co więcej, poprzez wprowadzenie przesuwnych okien, w ciepłe dni lokal może być otwarty także na ulicę.

    nad barem projektantka umieściła sufit z blachy falistej

    nad barem projektantka umieściła sufit z blachy falistej

    fot.: Hanna Połczyńska | kroniki studio

    We wnętrzu dominują ciepłe kolory — część ścian pokrywa lamperia z wąskich, prostokątnych płytek w beżowym odcieniu, to samo rozwiązanie zastosowano na ladzie barowej oraz okalającym salę siedzisku. Górna część ścian i sufit pokryte są strukturalnym tynkiem glinianym. Pozostałe elementy wnętrza — posadzka, stoły i lampy — także są beżowe. Różnorodność faktur i odcieni sprawia jednak, że tak wąska gama kolorystyczna nie jest nudna, tworzy raczej subtelne, minimalistyczne tło dla wielobrawnych dań.

    minimalistyczną identyfikację wizualną lokalu stworzył Maciej Czarnecki       w beżowym kolorze są także meble

    w beżowym kolorze są także meble

    fot.: Hanna Połczyńska | kroniki studio

    Całości sznytu dodają przemyślane akcenty — sufit z blachy falistej nad barem, który, jak podkreśla autorka, nawiązywać ma do azjatyckich ulicznych knajpek, designerskie krzesła, których autorami są Hung-Ming ChenChen-Yen Wei — projektanci pochodzący z Tajwanu oraz minimalistyczna identyfikacja wizualna stworzona przez Macieja Czarneckiego z Proper Marks.

     
    oprac.:
    Ola Kloc

    Głos został już oddany

    DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
    SPACE Designer
    INSPIRACJE