Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Kobaltowy gradient na ścianach? Czemu nie! Wnętrza krakowskiego biura

22 sierpnia '23
Dane techniczne
Nazwa: Wnętrza biura firmy B+M Baustoff+Metal
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Kraków
Pracownia: Lessness
Zespół projektowy: Dominika Strzałka-Rogal, Natalia Horak, Emilia Grzesik
Wykonawca: PROFILUX
Zdjęcia: Zasoby Studio
Powierzchnia: 510 m2

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2022
2023

Architektki z pracowni Lessness zmierzyły się ze sporym wyzwaniem — projektem wnętrz biurowych krakowskiego oddziału firmy B+M Baustoff+Metal. Przestrzeń powstała w przemysłowym budynku, musiała pełnić nie tylko funkcję biurową, ale także odpowiadać współczesnym wymaganiom oraz stanowić wizytówkę działalności handlowej inwestora.

We wnętrzach projektantki wykorzystały sporo materiałów należących do firmy B+M

We wnętrzach projektantki wykorzystały sporo materiałów należących do firmy B+M

fot.: Zasoby Studio © Lessness

Austriacka firma Baustoff-Metall to jeden z większych dostawców materiałów wykończeniowych w Europie, produkująca między innymi sufity podwieszane, panele akustyczne, czy okładziny ścienne. B+M posiada 125 oddziałów, a jeden z nich powstał niedawno w Krakowie.

Styl wykończenia krakowskiego biura musiał zachowywać standard wizualny i jakościowy obowiązujący w zagranicznych oddziałach. Chciałyśmy zderzyć profesjonalizm klienta ze śmiałą kreacją — opowiada Dominika Strzałka-Rogal z pracowni Lessness.

Ażurowa klatka schodowa łączy dwa poziomy

ażurowa klatka schodowa łączy dwa poziomy

fot.: Zasoby Studio © Lessness

Architektka, pracując nad projektem, odwiedziła siedzibę firmy w Wiedniu i Linz oraz wirtualnie kolejne placówki w Weronie, Brukseli i Budapeszcie.

Myślą przewodnią było stworzenie spójnej i poprawnej, lecz nieoczywistej przestrzeni, co udało się dzięki wprowadzeniu kilku kreatywnych twistów — dodaje.

Kobaltowy kolor nawiązuje do identyfikacji wizualnej marki B+M

kobaltowy kolor nawiązuje do identyfikacji wizualnej marki B+M

fot.: Zasoby Studio © Lessness

Architektki połączyły dwie kondygnacje wynoszące 510 metrów kwadratowych ażurową klatką schodową, będącą wizualnym łącznikiem biura. Jej wyrazisty kobaltowy kolor nawiązuje do identyfikacji wizualnej marki B+M. Gradientowe okładziny ożywiają wnętrza, a surowość metalu, szkła, i blachy falistej została ocieplona akcentami naturalnego, lekko pomarańczowego dębu. Natomiast nad ladą w showroomie zawisły artystyczne żyrandole, odbijające światło dzięki geometrycznym blaszkom pokrytym naturalną rdzą.

Schowroom biura, nad ladą charakterystyczny żyrandol

showroom biura, nad ladą charakterystyczny żyrandol

fot.: Zasoby Studio © Lessness

rozmowa z Dominiką Strzałką-Rogal

Dobrawa Bies: Rozmawiamy o najnowszej realizacji pracowni Lessness. Tym razem jest to wnętrze publiczne — krakowskie biuro B+M Baustoff+Metal. Jakie wymagania postawił przed Paniami inwestor?

Dominika Strzałka-Rogal: Pracując nad projektem wnętrz biurowych, musiałyśmy dopasować przemysłową tkankę adaptowanego budynku do współczesnych wymagań — biorąc pod uwagę nie tylko funkcjonalne potrzeby wynikające z warunków pracy, ale również kontekst miejscadziałalność klienta. Przestrzeń miała również stanowić ekspozycyjną wizytówkę działalności handlowej spółki. Baustoff-Metall jest jednym z największych europejskich dostawców materiałów budowlanych wykorzystywanych do wykańczania wnętrz — stąd duża różnorodność eksponowanych sufitów podwieszanych, paneli akustycznychokładzin ściennych, które prezentujemy we wnętrzu.

Showroom biura B+M  Kobaltowe akcenty

wnętrza charakteryzuje duża różnorodność eksponowanych sufitów podwieszanych, paneli akustycznych i okładzin ściennych

fot.: Zasoby Studio © Lessness

Dobrawa: Uwagę w szczególności przyciąga intensywny kobalt w formie gradientów na niektórych ścianach. Skąd taka decyzja?

Dominika: Cały pomysł oparty na standardzie jakościowym i wizualnym firmy bazował na minimalistycznych szarościach, które chciałyśmy przełamać zamierzonym, projektowym twistem. Intensywny, gradientowy kobalt na klatce schodowej, oprócz czysto estetycznej wartości uwalnia i otwiera przestrzeń, a także konsekwentnie spaja dwie kondygnacje, podbijając efektowną klatkę schodową.

Architektki zastosowały dużo przeszkleń

architektki zastosowały dużo przeszkleń

fot.: Zasoby Studio © Lessness

Dobrawa: Jaką atmosferę we wnętrzach chciały Panie uzyskać?

Dominika: Zależało nam na wykreowaniu profesjonalnych wnętrz adekwatnych do miejsca, czasu i funkcji, której służą — trafnych kontekstualnie. Stąd też dobór materiałów: chłodnych metali, budowlanych zapożyczeń, szkła w kilku miejscach (sala konferencyjna, jadalnia), zastosowałyśmy też przeszklone otwarcia na magazyn — te światy muszą pozostać spójne! Jednak jeśli mówimy o atmosferze we wnętrzach, bez względu na opracowywany temat zawsze ważne pozostaje dla nas przemycenie odrobiny ciepłakreatywnej formy.

Przeszklenia nadają przestronności wnętrzom  Gradient na ścianie

projektantki postawiły na spójność przestrzeni

fot.: Zasoby Studio © Lessness

Dobrawa: Co było największym wyzwaniem projektowym w przypadku tej realizacji?

Dominika: Wyzwaniem przestrzennym na pewno było stosunkowo niskie i trudne wnętrze, które chcieliśmy optycznie powiększyć. Osiągnęłyśmy to dzięki zastosowaniu dużej ilości luster na sufitach i elementach konstrukcyjnych, jasnych kolorów, odkrycie instalacji sufitowych oraz wykorzystanie maksymalnej ilości światła wpadającego do pokoi przez przeszklone ścianki. Zadanie utrudniała również mnogość funkcji, którą wnętrze musiało spełniać. Tak naprawdę charakter showroomuspecyfika produktu okazała się finalnie najtrudniejszym czynnikiem determinującym proces projektowy.

Dobrawa: Dziękuję za rozmowę.

Parter biura, w tle klatka schodowa

parter biura, w tle klatka schodowa

fot.: Zasoby Studio © Lessness

 

rozmawiała: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE