NOWOŚĆ! Prawo w architekturze – przystępnie na portalu A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

„Wchodząc do środka, trudno uwierzyć, że znajdujemy się w klinice”. Projekt IFAgroup w gdańskim Wrzeszczu

16 stycznia '24
Dane techniczne
Nazwa: Klinika stomatologiczna
Inwestor: Nawrocki Clinic
Lokalizacja: Polska, Gdańsk
Projekt: IFAgroup
Zespół autorski: Kamil Domachowski, Karolina Wood, Maciej Busch, Adrianna Jemioł, Jakub Brzuchański, Julia Selimova

Kalendarium:

  • realizacja

 
2023

Powierzchnia:

1 192 m²

Konstrukcja:

Piotr Puzyrewski

Konstrukcja schodów krętych:

Dariusz Kalota

Jakie jest Twoje pierwsze skojarzenie związane z wizytą u dentysty? Sterylna biel pomieszczeń? Odgłosy borowania? Na przekór tym stereotypom wyszli architekci z pracowni IFAgroup, tworząc klinikę stomatologiczną w Gdańsku. „Wchodząc do środka, trudno uwierzyć, że znajdujemy się w klinice” — przekonują projektanci.

klinika w dawnym spichlerzu

Nowoczesna klinika dentystyczna zlokalizowana w przeszklonym wysokościowcu? Nie tym razem! Inwestorzy wybrali na swoją siedzibę dawny spichlerz na gdańskim Wrzeszczu wykorzystywany przed wojną na potrzeby okolicznych koszar.

klinika dentystyczna w dawnym spichlerzu na gdańskim Wrzeszczu

klinika dentystyczna w dawnym spichlerzu na gdańskim Wrzeszczu

fot.: Kroniki.studio

Wejście do budynku prowadzi przez portal, który kilka lat temu sprawił, że właścicielka zdecydowała się kupić ten obiekt — tłumaczą projektanci. — Spichlerz przy ul. Kościuszki stanowił część większego kompleksu, do dziś zachował się jako jedyny. Inwestorom zależało na poszanowaniu historii tego miejsca, stąd pomysł, aby podczas adaptowania budynku również we wnętrzu odnieść się do przeszłości. Bryła zewnętrzna objęta jest ochroną konserwatorską, dlatego w swym charakterze pozostała bez zmian — dodają.

Otoczenie obiektu pozostawia wiele do życzenia, trzykondygnacyjny budynek przykryty dwuspadowym dachem i fasadą zdobioną ceglanymi lizenami wyróżnia się pewną skromnością na tle otaczającej zabudowy i ruchliwych, wielopasmowych tras.

przekrójrzut parteru

przekrój i rzut parteru

© IFAgroup

poczekalnia jak hotelowe lobby

Po przebudowie i dostosowaniu obiektu do nowych funkcji miał on mieścić piętnaście gabinetów stomatologicznych, pracownię protetyczną, niezbędne zaplecze i salę konferencyjną. Rozmieszczono je wokół wysokiego na trzy kondygnacje foyer, przestrzeni, która bezdyskusyjnie stanowi najważniejszy punkt całego założenia.

ceglana ściana tworzy interesującą fakturę

ceglana ściana tworzy interesującą fakturę

fot.: Kroniki.studio

Słowo foyer, kojarzone przede wszystkim z przestronnymi pomieszczeniami w gmachach teatrów czy hoteli, jest w tym wypadku zasadne — ta przestrzeń to coś więcej niż klasyczna poczekalnia. Taki zresztą był zamysł inwestorów — pacjenci mają czuć się nie jak w obiekcie medycznym, a niczym w „stylowym lobby hotelowym ze strefami wypoczynku”. Efekt ten intensyfikuje umieszczony na półpiętrze… fortepian, którego dźwięki umilać mają czas oczekiwania na wizytę. Fanaberia? Być może, ale z pewnością przyniesie ukojenie tym, których uporczywy dźwięk borowania przyprawia o dreszcze. W trosce o perfekcyjne brzmienie muzyki architekci zastosowali rozmaite rodzaje wytłumień akustycznych oraz kierujące dźwięk ekrany.

przestronne foyer obejmuje trzy kondygnacje

przestronne foyer obejmuje trzy kondygnacje

fot.: Kroniki.studio

Naturalne światło do wnętrza wpada poprzez umieszczony w dachu świetlik. Całość utrzymana jest w stonowanej kolorystyce — tworzące przytulną atmosferę brązy drewna (na przykład w pozbawionych opasek drzwiach do gabinetów) i kolor odkrytej cegły na fragmentach ścian zestawione są z surowym betonem architektonicznym. Gdzieniegdzie pojawiają się także skórzane elementy.

skórzana lampa nad recepcją        detale wnętrza

detale wnętrza

fot.: Kroniki.studio

Jednym z najbardziej dekoracyjnych elementów przestrzeni są zabudowane fornirem z drewna orzechowego kręte schody — spiralny łącznik między kondygnacjami. Autorką zdobiących ściany geometrycznych obrazów, w których skupiona jest paleta barw wnętrza, jest Aleksandra Jankowska-Skierska.

jednym z najbardziej dekoracyjnych elementów wnętrza są zabudowane fornirem z drewna orzechowego kręte schody        świetlik w dachu wprowadza do wnętrza naturalne światło

jednym z najbardziej dekoracyjnych elementów wnętrza są zabudowane fornirem z drewna orzechowego kręte schody

fot.: Kroniki.studio

Ta nieprzywodząca na myśl medycznych skojarzeń strefa budynku prowadzi jednak do pomieszczeń na wskroś odpowiadających swojej funkcji. Gabinety stomatologiczne (te na piętrze mają wysokość sięgającą blisko 6 metrów!) utrzymane są w bieli, a ich wystrój jest minimalistyczny.

gabinet stomatologiczny

gabinet stomatologiczny

fot.: Kroniki.studio

Często podkreślamy, jak ważna jest spójność myśli inwestorów i architektów, ponieważ taka relacja ułatwia cały proces projektowy. Podczas budowy kliniki mogliśmy liczyć na wsparcie inwestorów na każdym etapie. Staraliśmy się, aby ten projekt był wizytówką właścicieli na długie lata. [...] Dla naszego zespołu to ważny projekt, ponieważ wdrożyliśmy w nim wiele ciekawych i nowatorskich rozwiązań. Klinika w Gdańsku Wrzeszczu to zupełnie nowe spojrzenie na architekturę w świecie medycyny — podsumowuje Kamil Domachowski, architekt z pracowni IFAgroup.

 
oprac.: Ola Kloc

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE