okno zamknie się za 5

Kabiny do medytacji w Portugali. Wyróżnienie dla Fala Architektura

computer zapisz w ulubionych

Kabiny do medytacji w Portugali. Wyróżnienie dla Fala Architektura

29 lipca '20

Kamila Szatanowska i Paulina Rogalska z pracowni Fala Architektura stworzyły projekt kabin do medytacji w Portugalii, który otrzymał wyróżnienie w międzynarodowym konkursie pt. „Vale de Moses Meditation Cabins” organizowanym przez platformę Bee Breeders.

Celem konkursu było zaprojektowanie łatwych do wykonania i sprefabrykowania kabin medytacyjno-zabiegowych dla centrum jogi Vale de Moses położonego w pięknej portugalskiej dolinie. Organizatorzy poszukiwali pomysłów na projekt budowy dodatkowych struktur do medytacji i jogi na terenie ośrodka. Obiekt miał być przestrzenią umożliwiającą użytkownikom kontakt z otaczającym lasem i ogrodami. Każda z projektowanych kabin powinna zapewniać wystarczająco dużo miejsca dla jednego gościa i jego terapeuty.

Vale de Moses, widok
z góry   jedna z kabin do
medytacji

kabiny znajdują się w malowniczej, portugalskiej doline

© FALA Architektura

Do konkursu zgłoszono setki projektów z całego świata. Propozycje obejmowały idee od projektów 3D po wykonane z ubitej ziemi struktury. Jury nagrodziło prace ze względu na wybitne walory materiałowe i empiryczne, możliwości konstrukcyjne, a także jakość rysunków i wizualizacjo. Pośród nich znalazł się projekt pt. „INSIDE|OUT” autorstwa polskich architektek.

medytacja w otoczeniu natury

Jak o inspiracjach i medytacji mówią autorki:

Vale de Moses to miejsce, w którym przeplata się fascynująca, surowa przyroda z aspektem ludzkim [...] Portugalski kontekst wrażliwości i bogactwa kulturowego, surowości i płynności natury stanowił dla nas istotną inspirację projektową. [...] Istotą medytacji jest umiejętność oddzielenia się od otaczającej nas rzeczywistości i wyciszenia umysłu. Podobno medytować można wszędzie. Jest w tym trochę prawdy, niemniej, równie istotny jest moment przejścia, wyciszenia przed medytacją, a następnie wyjścia z tego stanu. Im mniej sztucznych dźwięków i ludzkich spojrzeń wokoło tym bardziej jesteśmy skoncentrowani i czujemy się komfortowo. To samo odnosi się do zabiegów, którym często towarzyszy nagość i intymność, niecodzienny stan uniesienia i relaksu. W takich momentach chętnie sięgamy do korzeni, jedności z naturą, samotności. Odgrywa to istotną rolę również w kontekście bogatego programu pobytowego w Vale de Moses, w dużym stopniu odbywającego się w większym gronie ludzi.

Zagospodarowanie
terenu. Kabiny do medytacji

zagospodarowanie terenu

© FALA Architektura

INSIDE|OUT

Różnorodność przestrzenna i funkcjonalna Vale de Moses była dla architektek ważnym punktem odniesienia. Przenikają się w niej różne typy przestrzeni, a każda z nich płynnie przechodzi w zewnętrze — ogród i zapierające dech w piersiach widoki sięgające po horyzont. Cechą charakterystyczną doliny i jej przekroju geologicznego jest warstwowość. Ten element krajobrazu został w swoisty sposób przeniesiony na istniejącą architekturę, co dla autorek stanowiło istotną podwalinę projektu.

Projektowana kabina medytacyjno-zabiegowa jest samotnią oferującą różne typy wzajemnie przeplatających się przestrzeni. Składają się na nie trzy główne moduły: dolny moduł zamknięty, środkowy zabiegowo-medytacyjny z kadrem na dolinę oraz górny moduł otwarty i efemeryczny z tarasem przeznaczonym na jogę i medytację. Do obiektu przynależy również prywatny ogród. Budynki połączone zostały kameralną ścieżką oraz „zielonymi kieszeniami”, gdzie następuje spokojne przejścia między samotnią a strefą wspólną.

Wnętrze kabiny,
strefa prywatna   Wnętrze kabiny, strefa
medytacji

przestrzeń kabin umożliwia medytację i kontakt z naturą

© FALA Architektura

prostota formy

Warstwowość terenu autorki odzwierciedliły w projektowanej bryle, która wyrasta z surowej, stabilnej kamiennej bazy. Na nią nałożony został otwieralny, drewniany moduł dolny, a na szczycie umieszczona jest ażurowa, drewniana konstrukcja, którą wypełniają lekkie lniane tkaniny. Kotary są przesuwalne, a dolne wrota otwierają się na dolinę, pogłębiając kadr i dodatkowo zapewniając użytkownikowi więcej prywatności. Wysokość projektowanej kabiny wynosi 6,3 m liczone od bazy kamiennej, która ma zmienną wysokość w zależności od ukształtowania terenu. Wymiar kabiny w rzucie to 4,5×4,5 m w najszerszym miejscu — tarasie (wymiary obrysu zwiększają się w zależności od poziomu — im wyżej, tym szerzej). Kubatura zamykanego boksu wynosi 40 m³, a wymiar w rzucie 4×4 m.
Prosta bryła obiektu oraz funkcjonalność nawiązują do kontekstu miejsca. Naturalność i lokalność materiałów przybliża do natury i dziedzictwa kulturowego Portugalii. Wnętrze i zewnętrze miękko się przeplatają i dając różne możliwości doznań sensualnych. Surowość wnętrza nie rozprasza umysłu podczas medytacji. Dzięki zachowanej symetrii i jednolitość materiałów zachowano balans.

Kabina, podział na
moduły

w kabinie znajdują się trzy rodzaje przestrzeni

© FALA Architektura

naturalne materiały i minimalizm

Strefa kabiny przeznaczona na przechowywanie rzeczy prywatnych została podwieszona nad centralnym punktem pomieszczenia — powielając w rzucie obrys łóżka do masażu. Ponieważ praktycznie wszystkie elementy zostały schowane, istnieje możliwość przeprowadzania zabiegów również na podłodze, wykorzystując całą jej powierzchnię. Kran wypuszczony bezpośrednio ze ściany z odpływem umieszczonym w podłodze pozwala na obmycie stóp. Kontakt z wodą powinien działać odświeżająco, dlatego autorki nie zdecydowały się na wprowadzenie odrębnego systemu podgrzewania wody. Woda szara odzyskiwana jest do nawadniania ogrodu. Ponadto, w podłodze ukryty został właz z dostępem do generatora prądu, służącego wyłącznie do oświetlenia wewnętrznego obiektu.

Projektowany obiekt jest łatwy w utrzymaniu i korzystaniu. Materiały użyte do jego budowy są naturalne i lokalne, a on sam może zostać w pełni sprefabrykowany, dzięki temu obniżona zostaje emisyjność i negatywny wpływ na otoczenie. Zaprojektowane przestrzenie są minimalistyczne, ale nie przekraczają granicy komfortu ich użytkowników.

Zobaczcie także inny nagrodzony obiekt turystyczny autorstwa architektek z FALA Architektura.

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości Fala Architektura

inne w kategorii "NEWS'Y"

Zapraszamy na kolejny odcinek porannego programu Pobudki! Już w najbliższy czwartek (13.08) o godzinie 9:00 między [...]

Poznański Malta Festival, który w tym roku obchodzi swoje trzydziestolecie, musiał, w związku z pandemią, [...]

Już jest! Aplikacja ułatwiająca przeprowadzenie postępowania administracyjno-budowlanego. Główny Urząd Nadzoru [...]

Głos został już oddany