okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Luksusowe i minimalistyczne wnętrze od KUOO Architects

Małgorzata Tomczak
09 listopada '20

KUOO Architects to pracownia architektury wnętrz z Łodzi. Działa jednak z dużym sukcesem w całej Polsce i poza jej granicami. Jej założycielka, Katarzyna Kuo Stolarska, członkini Stowarzyszenia Architektów Wnętrz jest znana z dbania o wysoką jakość oraz detal w swoich projektach. Pracownia ma charakterystyczny rozpoznawalny styl, który charakteryzuje nowoczesność, prostota, elegancja i minimalizm.

Jedną z ostatnich realizacji KUOO Architects jest projekt wnętrza wolnostojącego domu w Trójmieście. Ponad 400-metrowe kubatura przeznaczona jest dla rodziny z trójką dzieci. Właścicielka jest architektką (niepraktykującą), co — jak podkreśla Katarzyna Kuo Stolarska — miało duży wpływ na dobrą i owocną współpracę. Co więcej, nie jest to ich pierwszy wspólny projekt. Wcześniej KUOO Architects zaprojektowało wnętrze nadmorskich apartamentów rodziny.

fot.: © KUOO Architects

artystyczne detale i przytulna prostota

Jak podkreśla Katarzyna Kuo Stolarska, parterowy dom nie wymagał zmiany układu, funkcje dopracowane były perfekcyjnie z architektami bryły. Charakterystyczne w domu są duże przeszklenia otwierające się na piękny, pełen bujnej zieleni ogród z tarasami tworzącymi wewnętrzne patia.

Od architektów wnętrz inwestorzy oczekiwali prostego, czystego i przestrzennego wnętrza, w którym łatwo o ład i porządek, co jest istotne zwłaszcza przy trójce dzieci. Stąd mała ilość elementów. Żeby jednak całości nadać wyrazisty charakter, postawiono na jakość. Biała wyspa z corianu, chociaż całkiem spora, nadaje wnętrzu formalnej lekkości. Doskonale dobrane kolory i odcienie poszczególnych elementów wyposażenia, materiały, oświetlenie, a nawet dzieła sztuki zapewniają całości spójność i wyszukany smak. To zreszta znak rozpoznawalny KUOO Architects. Zreszta, jak podkreśla autorka, przy prawie każdym wnętrzu współpracują z artystą Grzegorzem Worpusem-Budzijewskim. W tym projekcie jest on autorem czarnego obrazu malowanego pyłem wulkanicznym, na tle którego stoją rzeźby Willy’ego Verginera. W holu zaś znajduje się drewniana rzeźba Antoniego Rząsy.

       

fot.: © KUOO Architects

Styl jest więc prosty, utrzymany w piaskowych naturalnych kolorach. Bardzo istotne było takie poprowadzenie projektu, żeby ewentualne zmiany, takie jak choćby wprowadzenie kolorowych poduszek, tkanin nie wpłynęły na wyraz całości. Baza jest bardzo spójna i z powodzeniem stanowi zamknięta całość. W domu użytkownicy mogą korzystać z sali kinowej, gdzie na ścianach wykorzystano okładzinę akustyczną. Każde wnętrze jest dopracowane i skrojone na miarę i potrzeby mieszkańców.

projektowanie na miarę

KUOO Architects ma bardzo ściśle ustalona metodologię pracy projektowej. Z każdym klientem architekci przechodzą przez te same etapy. Zapewnia to optymalną odpowiedź na potrzeby inwestorów. Każdy etap jest dokładnie analizowany i omawiany. Każdy materiał, kolor, detal jest prezentowany klientowi w pracowni i zanim zapadnie decyzja o jego użyciu, można go dokładnie zobaczyć na próbniku w świetle dziennym i sztucznym, dotknąć, poczuć i zadecydować. Takie podejście gwarantuje jakość i przyszłe zadowolenie inwestora. Nic tu nie jest przypadkowe.

Małgorzata Tomczak

Głos został już oddany