Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”
Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”

Metamorfoza mieszkania w warszawskiej kamienicy z lat 50. XX wieku

Dobrawa Bies
07 czerwca '21
Dane techniczne
Nazwa: mieszkanie w warszawskiej kamienicy
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Warszawa
Pracownia: JAM KOLEKTYW
Architektki: Anna Olga Chmielewska, Jola Skóra, Agnieszka Warnowska
Powierzchnia: 45 m²
Ilość pomieszczeń: 3
Zdjęcia: Jola Skóra
Stylizacja wnętrz: Anna Olga Chmielewska

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2020
2020

Przestronne, dobrze przemyślane i pełne światła. To właśnie mieszkanie w jednej z warszawskich kamienic z lat 50. XX wieku, które niedawno przeszło sporą przemianę. Jego niewielka, wynosząca 45 metrów kwadratowych powierzchnia stanowiła architektoniczne wyzwanie. Anna Olga Chmielewska, Jola Skóra i Agnieszka Warnowska z agencji projektowej i kreatywnej JAM KOLEKTYW, dokonały metamorfozy wnętrza i wydobyły potencjał mieszkania, zwiększając jego funkcjonalność.

Właścicielka mieszkania kupiła je kilka lat temu, całe było wyposażone w sprzęty z lat 80. XX wieku i wymagało generalnego remontu. Projektantki z JAM KOLEKTYW zaproponowały inwestorce dwa rozwiązania. Pierwsze polegające na odświeżeniu wnętrza przy zachowaniu dawnego układu ścian, a drugie obejmujące kompleksową metamorfozę i zmianę układu pomieszczeń. Właścicielka zdecydowała się na remont generalny z dobrze rozplanowaną przestrzenią. W ten sposób powstały wnętrza utrzymane są w łagodnych, stonowanych kolorach, a duża ilość słonecznego światła sprawia, że przestrzeń wydaje się na znacznie większa.

Mieszkanie
w kamienicy z lat 50. XX wieku

architektki całkowicie zmieniły wnętrze mieszkania z lat 50. XX wieku

fot.: Jola Skóra © JAM KOLEKTYW

potencjał przestrzeni

Inwestorka chciała, aby mieszkanie było przeznaczone pod wynajem, dlatego też celem metamorfozy było między innymi zwiększenie komfortu. Właścicielce zależało na wydobyciu potencjału przestrzeni, lepszemu zaplanowaniu funkcji pomieszczeń przy maksymalnym wykorzystaniu powierzchni użytkowej. Dzięki przebudowie obejmującej wyburzenie oraz przeniesienie niektórych ścian działowych wnętrze zmieniło się nie do poznania. Wcześniej znajdowały się tu jedynie dwa pomieszczenia, jednak proporcje oraz rozmieszczenie okien wskazywały na znaczny potencjał aranżacyjny. Architektki zaprojektowały wspólną część dzienna — z kuchnią, jadalnią i strefą wypoczynkową oraz dwa pokoje. Dzięki takiemu podziałowi nieruchomość może być wynajmowana zarówno na cele mieszkalne, jak i komfortowe, kameralne gabinety czy przestrzeń coworkingową.

Kuchnia
w oliwkowym kolorze     Przestrzeń do pracy

wnętrza utrzymane są w łagodnych, stonowanych kolorach

fot.: Jola Skóra © JAM KOLEKTYW

kolory sprzyjające wyciszeniu

Wnętrza zostały utrzymane w jasnej, naturalnej palecie barw sprzyjającej wyciszeniu. Dominuje biel ścian, a w dodatkach oraz meblach konsekwentnie pojawiają się odcienie brązu, beżu i oliwkowej zieleni. W mieszkaniu znalazły się tylko niezbędne, starannie dobrane elementy wyposażenia, dzięki czemu ta niewielka przestrzeń wydaje się bardziej przestronna. Projektantkom udało również się uratować i odświeżyć stary, dębowy parkiet, a w części dziennej, holu oraz toalecie położono posadzkę z mikrocementu.

Minimalistyczna
łazienka    Kompaktowy zlew

łazienka utrzymana jest w odcieniach szarości, czerni i bieli

fot.: Jola Skóra © JAM KOLEKTYW

metamorfoza łazienki

Pomieszczeniem, które przeszło największą metamorfozę jest łazienka. Architektki postawiły na minimalizm w odcieniach szarości, czerni i bieli. Ze względu na niewielkie rozmiary, zaprojektowanie tego wnętrza nie należało do najłatwiejszych, jednak projektantki sprostały zadaniu, umieszczając tutaj wszystkie niezbędne sprzęty — elegancką toaletę, dużą umywalkę oraz wygodny prysznic. Umywalka umieszczona na ciemnoszarej, minimalistycznej szafce o geometrycznym kształcie stanowi mocny akcent w pomieszczeniu. Rozmiar, zawieszonej na stelażu podtynkowym toalety sprawia, że idealnie pasuje do małego wnętrza. W pomieszczeniu znajduje się prysznic z kabiną z chromowanymi detalami, a całości dopełnia duże, owalne lustro z cienką, czarną ramą. Ze względu na niewielką kubaturę w łazience zrezygnowano z pralki, która została umieszczona w zabudowie meblowej w holu. Zabieg ten pozwolił zaoszczędzić cenne miejsce oraz stworzyć wygodną przestrzeń domowego spa.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Tydzień z Archicad 25 w Multibim
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta