Wspomnienia zamknięte w kamieniu. Niecodzienna bryła w mieszkaniu w Wilanowie

Ola Kloc
28 maja '21

Czasem wystarczy jedno wspomnienie, jedna chwila, miejsce, które zapadną nam w pamięci na tyle, żeby wpłynąć na naszą wyobraźnię i stać się inspiracją. Takim miejscem dla właścicieli mieszkania w warszawskim Wilanowie było klimatyczne, portugalskie miasteczko Monsanto, w którym najstarsze domy wkomponowane są w masywne kamienie.

Jak uchwycić to wspomnienie w nowoczesnym mieszkaniu przy ulicy Sytej? Inwestorzy powierzyli to zadanie Miłym Młodym Ludziom — grupie projektowej Lecha MoczulskiegoPrzemysława Nowaka, którzy wprowadzili do wnętrza nietypową bryłę... złoty kamień.

w nieco surowej przestrzeni dziennej wzrok przyciąga sporych rozmiarów rozrzeźbiona bryław nieco surowej przestrzeni dziennej wzrok przyciąga sporych rozmiarów rozrzeźbiona bryław nieco surowej przestrzeni dziennej wzrok przyciąga sporych rozmiarów rozrzeźbiona bryła

w nieco surowej przestrzeni dziennej wzrok przyciąga sporych rozmiarów rozrzeźbiona bryła

fot.: ONI Studio

Mieszkanie w oryginalnym układzie funkcjonalnym miało tylko salon z aneksem oraz dwa pokoje, co było niewystarczające dla inwestorów mających dzieci. Aby właściciele nie musieli spać w salonie, zmieniliśmy jego układ, wkładając w środek kubik tworzący sypialnię, którą zamyka wspomniany złoty kamień. Pomieszczenie jest przechodnie, a na jego końcu znajduje się łazienka — opowiadają architekci.

złoty kamień — wydzielona w centrum mieszkania sypialnia rodzicówzłoty kamień — wydzielona w centrum mieszkania sypialnia rodzicówzłoty kamień — wydzielona w centrum mieszkania sypialnia rodziców

złoty kamień — wydzielona w centrum mieszkania sypialnia rodziców

fot.: ONI Studio

I tak w nieco surowej przestrzeni dziennej — otwartej kuchni z salonem — wzrok przyciąga sporych rozmiarów rozrzeźbiona bryła, wyróżniająca się na tle szorstkiego, betonowego sufitu i gładkiej, szarej podłogi. Ze złotym kolorem kubika współgrają ocieplające wnętrze drewniane elementy wyposażenia — duży stół, meble kuchenne, regał na książki, surowy charakter przestrzeni podkreślają z kolei minimalistyczne lampy, duże przeszklenia i czarne detale.

wysokie, przeszklone
drzwi między pomieszczeniami        przedpokój

fragmenty wnętrza

fot.: ONI Studio

Syta nie jest typowym rodzinnym mieszkaniem. Rozwiązania takie jak drzwi od podłogi do sufitu, nieotynkowane ściany i sufity, nadały projektowi surowego klimatu. Wszystko uzupełnia betonowa, wylewana posadzka oraz surowe elementy konstrukcyjne, takie jak słupy żelbetonowe. Tam, gdzie tylko można było, zostawiliśmy deweloperski stan, również po to, ograniczyć nadprodukcję zbędnych elementów wyposażenia wnętrz — dodają projektanci.

Złoty kamień — wydzielona w centrum mieszkania sypialnia rodziców — skrywa przytulną, wypełnioną drewnem niewielką przestrzeń z małą łazienką. Pokoje dziecięce częściowo kontynuują surowy charakter wnętrza, uzupełniają je jednak kolorowe akcenty i przystosowane do potrzeb najmłodszych elementy wyposażenia.

piętrowe łóżko w pokoju dziecięcympiętrowe łóżko w pokoju dziecięcympiętrowe łóżko w pokoju dziecięcym

piętrowe łóżko w pokoju dziecięcym

fot.: ONI Studio

Wnętrze mieszkania, choć utrzymane w surowym, nieco industrialnym klimacie, jest niezwykle spójne, a jego aranżacja konsekwentna. Będący w jego sercu kubik nie tylko przywołuje domownikom wspomnienia z podróży, ale i tworzy przytulny azyl.

 
oprac.:
Ola Kloc

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Velux ArchiTips
FAKRO Innoview