reklama
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty

Mili Młodzi Ludzie zaprojektowali laboratorium w Wyższej Szkole Bankowej w Poznaniu

28 maja '20

To miejsce ma wiele zalet. Kontrastowe połączenie ogniście pomarańczowych rurek i jasnoszarych mebli jest przyjemne dla oka, a funkcjonalność rozwiązań idealnie wpasowuje się w potrzeby użytkowników laboratorium. Tych potrzeb jest wiele, dlatego przestrzeń musiała zostać zaprojektowana z myślą o przyszłości — tak, by dało się przewidzieć jeszcze te niezwerbalizowane.

Jako że Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu zajmuje pierwsze miejsce w Polsce wśród najczęściej wybieranych uczelni niepublicznych na studia niestacjonarne musiała wejść w posiadanie specjalistycznego, multidyscyplinarnego laboratorium. To tu uczą się przyszli inżynierowie, menagerowie, logistycy i informatycy. Przestrzeń potrzebna jest im do m.in. programowania obrabiarki CNC, spawania światłowodów, nauki podstaw automatyki na bazie Arduino, wykonywania pomiarów pH czy zasolenia cieczy.

Laboratorium WSBP projektu Miłych Młodych Ludzi

specjalistyczne, multidyscyplinarne laboratorium

fot. PION Studio 

organizacja stanowiska pracy

Projektanci ze studia Mili Młodzi Ludzie mieli za zadanie stworzyć stanowiska pracy z przynależącą do nich kubaturą magazynową w jednym wnętrzu. Na przestrzeni 77,60 metrów kwadratowych udało się pomieścić nie tylko stoły warsztatowe, ale i szafy.

Laboratorium znajduje się na poddaszu, gdzie ilość naturalnego światła jest ograniczona, dlatego w rozmieszczeniu poszczególnych stołów Mili Młodzi Ludzie kierowali się przede wszystkim położeniem świetlików dachowych. Jak wiadomo nic nie jest tak potrzebne w takiej przestrzeni, jak odpowiednie doświetlenie.

Laboratorium WSBP - wielofunkcyjna przestrzeń naukowa   Laboratorium WSBP - projekt Mili Młodzi Ludzie

rozwiązaniem wyjątkowo przyciągającym uwagę jest suszarka na szkło laboratoryjne

fot. PION Studio 

laboratorium nauki

W przestrzeni dominują dwie barwy pomarańczowy i jasno-szary, które wspólnie kształtują pomieszczenie. „Ognista” konstrukcja z metalowych rurek odcina się od szaroczarnego tła szaf i urządzeń. Tworzy każde biurko i regały z zamykanymi szafkami. Dzięki zastosowaniu wygiętych rurek użytkownicy laboratorium mogą wykorzystywać je np. poprzez oplatanie wokół nich zawadzających kabli. Każda z zaprojektowanych wysp warsztatowych daje się łatwo dostosować prostymi środkami do konkretnego eksperymentu. Ponadto rozwiązaniem wyjątkowo przyciągającym uwagę jest suszarka na szkło laboratoryjne wykonana w tym samym stylu i z tych samych materiałów.


oprac.: Basia Hyjek

Głos został już oddany

Nowa kolekcja REHAU RAUVISIO crystal deep
INNOVIEW – okna, które zmieniają dom
ÖSTBERG – innowacyjna technologia wentylacyjna
Energooszczędne klimatyzatory Heiko - ogrzewaj i schładzaj swoje mieszkanie lub biuro