Modernistyczna mozaika w lodziarni na warszawskiej Pradze

Katarzyna Oczkowska
02 lutego '21

W ubiegłym roku rozpoczęły się prace nad niewielką warszawską lodziarnią Jednorożec, którą wzbogaci nieoczywisty element, nawiązujący zaróno do estetyki miejca, jak i tego, co jest w nim serwowane. Mozaika zaprojektowana przez Malwinę Borowiec i Karolinę Chodur ze studia Pigalopus to wisienka na torcie rzemieślniczych smaków i bajkowych motywów, sugerowanych przez nazwę lodziarni. Lody, jednorożec i dobry dizajn wydają się być świetnym połączeniam, które przenosi nas do przestrzeni alternatywnej wobec 2020 roku.

Jednorożec będzie drugim lokalem małej rzemieślniczej lodziarni, znajdującej się na Mokotowie, która na przestrzeni lat zdobyła swoją wierną grupę odbiorców. Recepturę lodów właściciel Karol Pietrowski przywiózł z Włoch i przygotowywane sa one na miejscu za pomoca maszyny, opatentowanej w latach 20. XX wieku. Pozwala ona na dużą decyzyjność osoby, która przysmaki przygotowuje, a nie zdanie sie tylko na proces, zachodzący we wnętrzu urządzenia. W Jednorożcu każdą porcję lodów wieńczy mały rożek, który ma przypominać magiczny róg tego mitycznego stworzenia. Zresztą wizerunki jednorożców o pastelowo-różowym ubarwieniu widoczne sa także na ścianach lodziarni.

Mozaika nawiązująca
do modernizmu w lodziarni Jednorożec

Mozaika nawiązująca do modernizmu w lodziarni Jednorożec

fot. Malwina Borowiec ©  Pigalopus

mozaika jak kolory lodów

Druga odsłona Jednorożca znajduje się w nowoczesnym, lecz prefabrykowanym budynku, co nasunęło na myśl projektantkom mozaiki, żeby wykorzystać zdobienia ścienne w stylu modernistycznym. Mozaika, za której wykonanie odpowiada Konrad Trzeszczkowski, składa się z różnokolorowych kamieni, bazujących na kolorystyce produkowanych ręcznie lodów. Z kolei kolory odnoszą się do niecodziennych smaków prosto z Włoch, które znajdziemy w Jednorożcu, bo będzie tu i fior di panna, tiramisu, i pistacje z Bronte, orzech z Piemontu, gianduja, gorzka czekolada, truskawska czy cytryna sycylijska. Wzór mozaiki to organiczne nieregularne formy, mające w nieoczywisty sposób nawiązywać do kształtu owoców, z których wykonywane są poszczególne smaki lodów.

Widok na mozaikę
w lodziarni Jednorożec

Widok na mozaikę w lodziarni Jednorożec

fot. Malwina Borowiec ©  Pigalopus

Tło natomiast tworzy szara masa z kamykami o podobnej barwie. Kolorowe kształty zawarte są w masie z odpowiednio dobranym pigmentem oraz różnokolorowe kamienie w naturalnych odcieniach. Sama mozaika będzie tłem dla reszty wnętrza, które obecnie jest w trakcie realizacji. Znajduje się za przyszłą ladą sprzedażową w odcieniach ultramaryny. Cały lokal wypełnią duże połacie materiałów i kolorów, tworzące gładką bazę, a mozaika będzie z nią kontrastować swoją różnorodną teksturą, ale jednocześnie nawiązywać kolorystycznie do całości.

Organiczne formy
mozaiki w lodziarni Jednorożec

Organiczne formy mozaiki w lodziarni Jednorożec

fot. Malwina Borowiec ©  Pigalopus

dialog z miejscem

Projekty związane z lodziarniami są częstym wyborem projektantek ze studia Pigalopus, bo sa one autorkami projketu lodziarni Dudek w Szczucinie oraz jej drugiej odsłony w Mielcu, która znalazła się w rankingu dziesięciu najpiękniejszych lodziarni na świecie według magazynu „Wallpaper”. Z kolei projekty mozaiek, Malwina Borowiec i Karolina Chodur stworzyły dla piekarni Ciszek w Dębicy oraz w dolnej sali krakowskiego sushi baru Youmiko. Spójna i rozpoznawalna estetyka wszystkich projektów za każdym razem czerpie z kontekstu miejsca, wchodząc z nim w swoisty dialog. W ten sposób otrzymujemy bardzo interesujace, niebanalne rozwiązania, które tworza spójną i atrakcyjną wizualnie przestrzeń.

Katarzyna Oczkowska

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Velux ArchiTips
FAKRO Innoview