Projekt Centrum Nauk o Środowisku Podwodnym w Opolu

Dobrawa Bies
07 lipca '21

Centrum Nauk o Środowisku Podnym to propozycja Olgi Wątorek dla mieszkańców Opola. Studentka Politechniki Opolskiej postanowiła wykorzystać walory Kamionki Silesia i zaproponować nowe miejsce rozrywki (w szczególności dla miłośników wody i nurkowania) oraz edukacji w okolicach tego popularnego akwenu.

Prezentowany projekt powstał na Wydziale Budownictwa i Architektury Politechniki Opolskiej pod kierunkiem Radosława Wanago i dr. Marcina Gałkowskiego.

Centrum Nauki
o Åšrodowisku Podwodnym, wizualizacja

Centrum Nauki o Środowisku Podwodnym w Opolu

© Olga Wątorek

akweny w mieście

Opole znane jest z dużej ilości akwenów powstałych w wyniku zalania wyrobisk kamienia, między innymi przez wielką powódź w 1997 roku. Obecnie miejsca te nazywane są kamionkami. Pod powierzchnią wody kryją wiele pozostałości po wyrobiskach, takich jak koparki, samochody, a nawet całe budynki i drzewa. Każdego lata, akweny są licznie odwiedzane przez okolicznych mieszkańców w celach rekracyjnych. Miejsca te są również bardzo atrakcyjne pod względem nurkowym. Autora pod teren projektowy wybrała urokliwą Kamionkę Silesia, która niegdyś była wyrobiskiem kamienia margla, co wpłynęło na obecny turkusowy odcień wody.

Kamionka Silesia
zagospodarowanie terenu    Analiza podwodna akwenu

plan zagospodarowania i analiza podwodna Kamionki Silesia

© Olga Wątorek

nurkowanie w Opolu

Autorka, będąc sama miłośniczką nurkowania, postanowiła zaprojektować budynek, który rozwiąże problemy i niedogodności wynikające z nurkowania w akwenach do tego nieprzystosowanych. Obiekt wybudowany na skarpie kamionki umożliwia bezpośrednie zejście do wody, co rozwiązuje problem związany z transportem sprzętu. Takie rozwiązanie jest także sporym ułatwieniem dla potencjalnych instruktorów nurkowania — sale wykładowe, magazyn ze sprzętem, serwis i sklep nurkowy znajdują się w jednym miejscu. Co więcej, poszerzenie zakresu funkcji obiektu, pozytywnie wpłynie na jego użytkowanie, zapewniając odbiorcom większy wachlarz możliwości spędzenia czasu wolnego.

Centrum Nauki
o Åšrodowisku Podwodnym, rzut poziomu 0    Centrum Nauki
o Åšrodowisku Podwodnym, rzut poziomu -3

Centrum Nauk o Środowisku Podwodnym umeiszczone jest na południowej skarpie

© Olga Wątorek

budynek z akwarium

Olga Wątorek zaprojektowała Centrum Nauk o Środowisku Podwodnym na południowej skarpie kamionki ze względu na najłagodniejszy spadek i bujną roślinność wokół, która wtapia go w otoczenie. Od strony akwenu, w pełnej okazałości ukazuje się pięciokondygnacyjny obiekt z jedną kondygnacją umieszczoną pod powierzchnią wody.

Centrum Podwodne
w Opolu

budynek składa się z pięciu kondygnacji

© Olga Wątorek

Strefa wejściowa, będąca jedną kondygnacją nieznacznie ingeruje w otaczający krajobraz. Wszystkie poziomy budynku zostały połączone cylindrycznym akwarium ze spiralną klatką schodową, dzięki czemu odwiedzający, pokonując poszczególne piętra mogą obserwować podwodne życie.

Daje to możliwość podróży w głąb budynku, którą możemy porównać do zagłębiania się w zbiornik wodny — dodaje autorka.

bogaty program i nietypowe elewacje

Program proponowanego budynku i jego funkcje trafią do różnych grup wiekowych. Jedną z głównych funkcji jest centrum nauki, które odpowiada za część edukacyjną, przybliżając odwiedzającym podwodną naturę kamionki Silesia, a także centrum nurkowe zlokalizowane pod powierzchnią wody.

Centrum nurkowe pod
powierzchnią wody

centrum nurkowe umieszczone jest pod powierzchnią wody

© Olga Wątorek

Zejście do świata podwodnego odbywa się za pomocą „betonowej przerębli”, która jest jedną z wielu atrakcji obiektu. Projekt zakłada również zagospodarowanie części podwodnej akwenu, tworząc strefy odpowiadające umiejętnością nurków, a także stworzenie na skarpie sztuczno-naturalnej rafy koralowej, która dodatkowo urozmaici nurkowanie — opowiada Olga Wątorek.

 Schemat funkcjonalny
i ukształtowanie bryły oraz elewacji

© Olga Wątorek

Na największej i najbardziej wysuniętej kondygnacji znajduje się restauracja, służąc nie tylko użytkownikom centrum nauki i centrum nurkowego, ale również osobom z zewnątrz, które przyjdą podziwiać widok na akwen. Dodatkowe funkcje to strefa administracyjna, a także sklep z serwisem znajdujący się na najwyższej kondygnacji, gdzie nurkowie mogą się wyposażyć w sprzęt, a także oddać go do naprawy.

Centrum Nauki
o Åšrodowisku Podwodnym, elewacja zachodnia

beżowy odcień elewacji nawiązuje do barwy kamienia

© Olga Wątorek

Architektka chciała, aby elewacje budynku jak najbardziej wtapiały się w otaczający je teren. Ich forma nawiązuje do warstw ziemi, z jakich składa się skarpa, a także do rosnących w pobliżu drzew. Beżowy odcień odpowiada barwie margla. Każda z kondygnacji została wykonana z innego materiału (odniesienie do warstwowości kamienia), co podkreśla różnorodność funkcji budynku.

Poczytajcie także o projekcie budynku wielorodzinnego Marty Winkler, który również powstał na Politechnice Opolskiej.

  

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Tydzień z Archicad 25 w Multibim
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta