Co-living w Opolu. Projekt budynku wielorodzinnego z przestrzeniami wspólnymi.

Dobrawa Bies
01 czerwca '21

Marta Winkler, absolwentka Politechniki Opolskiej, stworzyła projekt budynku wielorodzinnego w Opolu. Obiekt został stworzony w idei co-livingu (współzamieszkania). Idea ta, zyskująca w ostatnich latach coraz większą popularność, zakłada uzupełnienie zabudowy mieszkaniowej o przestrzenie współdzielone umożliwiające tworzenie i zacieśnianie więzi sąsiedzkich.

co-living w Opolu

Projekt absolwentki Wydziału Budownictwa i Architektury Politechniki Opolskiej to praca inżynierska stworzona pod kierunkiem dr inż. arch. Anny Szczegielniak.

Co-living
w Opolu, widok od strony południowo-wschodniej

autorka zaprojektowała osiedle w myśl idei co-livingu

© Marta Winkler

W ostatnich latach zauważalny jest wzrost liczby budowanych w Opolu mieszkań. Propozycje deweloperów zwykle ograniczone są do samych mieszkań, bez uwzględnienia części wspólnych dla mieszkańców. To utrudnia nawiązywanie relacji sąsiedzkich. Próbą rozwiązania tej kwestii jest stworzenie zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej w idei co-livingu. Zwykle taki rodzaj zabudowy składa się z małej przestrzeni prywatnej oraz przestrzeni współdzielonych, które podnoszą standard mieszkań, utrzymując przy tym ich stosunkowo niską cenę za wynajem — tłumaczy autorka.

Urbanistyka
i schematy   https://cms.architekturaibiznes.pl/upload/galerie/51626/images/original/a77a3265fc924ec5136196a055f21e0b.jpg

osiedle zostało zlokalizowane w dzielnicy Gosławice w Opolu

© Marta Winkler

Projektowany obiekt został zlokalizowany w pobliżu osiedla Malinka, na terenie dzielnicy Gosławice. Jest to spokojna okolica, dobrze skomunikowana z resztą Opola i przyciąga wielu nowych mieszkańców. Autorka zauważyła, że w planowanej lokalizacji głównymi odbiorcami mieszkań będą młode rodziny z dziećmi oraz osoby starsze.

Widok osiedla od
strony południowo-zachodniej

budynek ma formę prostopadłościanu z atrium

© Marta Winkler

minimalistyczna bryła z wycięciami

Młoda architektka zdecydowała się zaprojektować budynek w formie prostopadłościanu z atrium. Różnej wielkości wycięcia perforują bryłę, a w nich autorka umieściła ogrodytarasy. Dzięki wycięciom do wewnętrznego dziedzińca dociera więcej promieni słonecznych. Obiekt składa się z części usługowej umieszczonej na parterze oraz trzech kondygnacji mieszkalnych. Do dyspozycji mieszkańców i właścicieli usług udostępniono parking podziemny. Przestrzeń otwarta wokół budynku pełni funkcje rekreacyjne i jest uzupełnieniem strefy usługowej. Obejście obiektu Marta Winkler zaprojektowała w odróżnieniu z całą bryłą. Dzięki zastosowaniu okrągłych form zieleni oraz placu zabaw, przestrzeń stała się bardziej plastyczna i przyjazna dla użytkowników.

Co-living
w Opolu, przekroje AA i BB

obiekt składa się z części usługowej umieszczonej na parterze oraz trzech kondygnacji mieszkalnych

© Marta Winkler

wygodne mieszkania

W budynku znalazły się cztery rodzaje mieszkań oraz liczne przestrzenie wspólne. Układ budynku dostosowany został do stron świata, tak, aby mieszkania były odpowiednio doświetlone. Wschodnie i zachodnie skrzydło dało możliwość stworzenia układu korytarzowego z małymi mieszkaniami jednostronnie przewietrzanymi, natomiast w północnym i południowym skrzydle zastosowano układ galeriowy. Układ galeriowy dodatkowo wpisuje się w koncepcję co-livingu, gdzie galeria stanowi miejsce nawiązywania relacji sąsiedzkich. Komunikacja pionowa budynku to cztery piony komunikacyjne złożone z klatki schodowej oraz windy, zlokalizowane w wewnętrznych narożach obiektu, które są najsłabiej doświetlone, w związku z czym najmniej korzystne do lokowania w nich mieszkań.

Co-living
w Opolu, rzut parteru            Rzut 1. piętra osiedla
w Opolu

układ budynku został dostosowany do stron świata

© Marta Winkler

Kondygnacje od pierwszej do trzeciej zajmuje przestrzeń co-livingu. Na każdej z tych kondygnacji autorka umieściła mieszkania od jednopokojowych po czteropokojowe, wszystkie z loggią lub balkonem. Mieszkania w projektowanym obiekcie są rozkładowe i mają strefowanie na część dzienną i nocną. Części dzienne mieszkań zawierające kuchnię, jadalnię oraz salon zaprojektowane zostały w układzie open space. Każde z mieszkań dostosowane jest do osób o ograniczeniach ruchowych.

Rzut i przekrój
jednego z mieszkań

mieszkania są rozkładowe i strefowane na część dzienną i nocną

© Marta Winkler

zróżnicowane przestrzenie wspólne

Na każdej z kondygnacji mieszkalnych autorka zaprojektowała przestrzenie wspólne. Na poziomie pierwszym, po zachodniej stronie znajduje się klub seniora oraz sala do zajęć technicznych. Natomiast we wschodniej części obiektu jest przestrzeń coworkingowa. Poziom drugi został wyposażony w kawiarnię z możliwością otwarcia na część ogrodową oraz salę projekcyjną. Na poziomie trzecim mieszkańcy znajdą siłownię oraz salkę fitness, a także salon gier i zabaw wraz z zapleczem technicznym i dodatkową salą projekcyjną. Na każdym piętrze są także pomieszczenia do przechowywania rowerów i wózków. Przestrzenie wspólne zostały rozlokowane według stron świata, dzięki czemu każde z nich jest odpowiednio doświetlone.

Widok wnętrza atrium

okładzina drewniana wizualnie ociepla wnętrze atrium

© Marta Winkler

białe elewacje uzupełnione drewnem

Dobierając materiały elewacyjne, studentka kierowała się wyglądem okolicznej zabudową. Elewacje zewnętrzne zostały pokryte białym tynkiem. W celu podkreślenia wycięć w bryle budynku oraz loggi i przestrzeni komunikacji zewnętrznej, autorka zastosowała okładzinę drewnianą kontrastującą z resztą elewacji. Loggie i wycięcia w budynku są często wykorzystywane jako przestrzenie wypoczynku i spotkań mieszkańców. Zastosowanie drewna w tych miejscach ociepla wizualnie przestrzeń, czyniąc ją bardziej komfortową.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Tydzień z Archicad 25 w Multibim
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta