reklama
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty

Budynek jak żywy organizm. Projekt domu wspólnoty islandzkiej

Dobrawa Bies
08 sierpnia '22

W międzynarodowym konkursie Iceland Lake Mývatn Community House brało udział kilka zespołów z Polski. Prezentujemy projekt autorstwa zespołu absolwentów Politechniki Śląskiej w składzie: Maksymilian Benek, Martyna KotulekBartłomiej Szczyrk, który znalazł się na krótkiej liście konkursowej. Propozycja Polaków to budynek na planie koła, w którym łączą się funkcje związane z gospodarką cyrkularną, jak i kulturalnespołeczne.

Konkurs organizowany był przez platformę Buildner we współpracy z Sveinnem Margeirssonem, burmistrzem gminy Skútustaðahreppur w północnej Islandii. Wyzwaniem było zaprojektowanie domu wspólnoty/gminy, który stałby się przykładem pozytywnego wpływu gospodarki o obiegu zamkniętym dla całej Islandii, a nawet świata. Proponowany budynek ma być głównym, regionalnym centrum handlu, wymiany i recyklingu materiałów i zasobów, miał również służyć jako centrum dla lokalnej społeczności. Uczestnicy byli proszeni o zaprojektowanie miejsca, które będzie wielofunkcyjne, umożliwiające organizację różnych wydarzeń, a także zaoferuje przestrzeń dla turystów.

Projekt Iceland Lake Mývatn Community House, strefa wejściowa

projekt Iceland Lake Mývatn Community House, strefa wejściowa

© Maksymilian Benek, Martyna Kotulek, Bartłomiej Szczyrk

Innym ważnym aspektem budynku była gospodarka odpadami. Nadchodzące zmiany w lokalnej polityce (połączenie dwóch gmin Skútustaðahreppur i Þingeyjarsveit) oznaczają, że nowa gmina musi znaleźć sposób na recykling prawie 100 ton odpadów organicznych rocznie. Dlatego też poproszono uczestników konkursu o zaproponowanie rozwiązania tej kwestii, wraz z ulokowaniem w obiekcie magazynu, jak i miejsca postoju dla ciężarówek, a także pługów śnieżnych. Dodatkowo przewidziano również organizacje przestrzeni publicznej, w której można by urządzić szklarnię lub ogród społeczny, w których wykorzystywano by przetworzone odpady organiczne.

Projekt Iceland Lake Mývatn Community House, zagospodarowanie terenu

budynek miałby powstać w północnej Islandii

© Maksymilian Benek, Martyna Kotulek, Bartłomiej Szczyrk

polski projekt na krótkiej liście konkursowej

Nadesłane z całego świata propozycje ocieniało jury w składzie: Marshall Blecher (MAST, Dania), Xuanru Chen (ZJJZ Atelier, Chiny), Pip Cheshire (Cheshire Architects, Nowa Zelandia), Borghildur Indriðadóttir (artystka, Islandia), Magic Kwan i Kenrick Wong (OOA – Orient Occident Atelier, Kambodża), Marta Frazão, Filipe Rodrigues i Inês Vicente (Atelier Data, Portugalia), Lera Samovich (Fala Atelier, Portugalia), Sigrún Sumarliðadóttir (Studio Bua, Wielka Brytania i Norwegia). Przyznali oni trzy nagrody główne (I Nagroda dla zespołu: Moye Guo, Shilan Yu z Niemiec), dwie specjalne oraz sześć wyróżnień honorowych, pośród których znalazł się projekt Mývatnssveit Eldaskáli autorstwa Przemysława Chmielarskiego, Agnieszki Trzcińskiej i Adity Somana. Natomiast na krótkiej liście konkursowej znalazł się projekt z Polski — Lake Mývatn Community Center autorstwa Maksymiliana Benka, Martyny Kotulek i Bartłomieja Szczyrka.

Projekt Iceland Lake Mývatn Community House, atrium

życie skupia się wokół atrium

© Maksymilian Benek, Martyna Kotulek, Bartłomiej Szczyrk

budynek jak żywy organizm

Naszym celem było zaprojektowanie obiektu, którego forma będzie jak najbardziej funkcjonalna. W tym celu postanowiliśmy umieścić wszystkie funkcje w jednym miejscu, aby w naturalny sposób zintegrować je z krajobrazem jeziora Mývatn, a tym samym minimalnie ingerować w zastany krajobraz. Na pozór sprzeczne ze sobą funkcje społeczne i te związane z przechowywaniem odpadów/recyklingiem — postanowiliśmy ulokować w jednym budynku. Co pozwoliło między innymi na ograniczenie komunikacji kołowej na terenie i wokół obiektu, zapewniło większą dostępność miejsca, jak i intuicyjność podczas korzystania z obiektu. Zakładaliśmy stworzenie koncepcji budynku jako żywego organizmu składającego się z wielu elementów, zawartych w obiekcie o minimalistycznej formie i przytulnym wnętrzu — opowiadają autorzy.

Celem projektantów było stworzenie przestrzeni maksymalnie praktycznej i intuicyjnej w użytkowaniu oraz zrównoważenie dwóch funkcji gospodarką odpadamicentrum społecznego. Autorzy zaprojektowali przestrzeń w taki sposób, aby mogła być wykorzystywana nie tylko jako miejsce handlu produktami rynku wtórnego, ale także jako przyjazną przestrzeń dla gości, podróżnych i osób mieszkających w sąsiedztwie, którzy potrzebują miejsca do organizacji różnych wydarzeń rekreacyjnych, takich jak kino plenerowe, kursy, wykłady, wystawy czy lokalne festiwale.

Projekt Iceland Lake Mývatn Community House, rzut  Elewacje i przekrój projektu

budynek został zaprojektowany na planie koła

© Maksymilian Benek, Martyna Kotulek, Bartłomiej Szczyrk

centrum społeczne na planie koła

Sam budynek stworzony na planie koła, jak uważają autorzy, ma wzmacniać poczucie bezpieczeństwa i przytulności w tym pięknym dzikim krajobrazie. Jednocześnie, dzięki dużym oknom w przestrzeniach społecznych, zaciera się granica między wnętrzem a zewnętrzem, Główna struktura składa się z takich pomieszczeń jak szklarnia, pomieszczenia socjalne z kuchnią, prysznice z toaletami dla podróżnych, duże przestrzenie magazynowe, punkt informacyjny oraz przestrzeń do wystawiania i wymiany produktów z innymi członkami społeczności.

Projekt Iceland Lake Mývatn Community House, szklarnia wraz ze wspólną kuchnią

dla użytkowników dostępna jest również szklarnia i kuchnia

© Maksymilian Benek, Martyna Kotulek, Bartłomiej Szczyrk

W projekcie Lake Mývatn Community Center skupiliśmy się na takich czynnikach jak zrównoważony rozwój, wybierając prostą konstrukcję drewnianą obiektu, która pozwala na zastosowanie drewna z recyklingu, a także zakłada ponowne użycie tego materiału. Centralny punkt projektu — atrium, to miejsce przeznaczone między innymi do wymiany produktów pomiędzy dwiema społecznościami gmin Skútustaðahreppur i Thingeyjarsveit co ma podkreślać ideę ekonomii cyrkularnej. Miejsce to stwarza jednak więcej możliwości — od organizacji warsztatów, poprzez kino plenerowe kończąc na wystawach — daje możliwość wielofunkcyjności przestrzeni, jak i adaptacji do zmian — podsumowują autorzy.

Poczytajcie także o projekcie kawiarni u podnóża islandzkiego wulkanu autorstwa Kamila Bryłki.

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Nowa kolekcja REHAU RAUVISIO crystal deep
Nowoczesne rozwiązania klimatyzacyjne i wentylacyjne LG
Pompy ciepła Neoheat – ekologiczne ogrzewanie, chłodzenie i podgrzewanie ciepłej wody
Pompy ciepła Neoheat – ekologiczne ogrzewanie, chłodzenie i podgrzewanie ciepłej wody
Energooszczędne klimatyzatory Heiko - ogrzewaj i schładzaj swoje mieszkanie lub biuro