Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Mieszkanie dopasowane do potrzeb osoby poruszającej się na wózku. Ułatwiający życie projekt studentki ASP w Gdańsku

05 października '22

Oliwia Kapusta z Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku zaprojektowała mieszkanie dla osoby poruszającej się na wózku inwalidzkim oraz jej opiekuna. Propozycja studentki to wygodna przestrzeń z podziałem na strefy oraz z pokojem do rehabilitacji. Odpowiedniej szerokości korytarze oraz winda ułatwiają poruszanie, a specjalnie dostosowane meble pozwalają na swobodne funkcjonowanie.

Projekt został wykonany w Pracowni Projektowania Wnętrz II prowadzonej przez prof. Remigiusza Grochala oraz Beniamina Straszewskiego.

Zgodnie z założeniami mojego projektu mieszkańcy to małżeństwo, gdzie jeden z partnerów porusza się na wózku. Głównym celem zadania było zaprojektowanie przestrzeni dostosowanej do potrzeb osoby z niepełnosprawnościami, ale w taki sposób, aby również opiekun czuł się swobodnie. Jednym z ważniejszych czynników określających ułożenie funkcjonalne było uzyskanie odpowiednio dużych przerw i pól na poruszanie się wózkiem — tłumaczy autorka.

Korytarz w mieszkaniu  Szafy

mieszkanie ma rozwiązania dostosowane do osoby poruszającej się na wózku

© Oliwa Kapusta

swobodna komunikacja

Komunikacja pomiędzy pokojami została zaprojektowana w taki sposób, aby była możliwie najprostsza dla mieszkańców. Z tego względu studentka umieściła w mieszkaniu windę, która ułatwia dostęp na piętro. Jest ona usytuowana w miejscu, które pozwala na połączenie pokoju do rehabilitacji i sypialni, bez potrzeby przechodzenia przez inne pomieszczenia. Do windy można wsiadać z dwóch stron, co znacznie ułatwia funkcjonowanie.

Projekt mieszkania dla osoby poruszającej się na wózku, rzut parteru

rzut parteru, w mieszkaniu znajduje się specjalna winda

© Oliwa Kapusta

Wnętrze mieszkania utrzymane jest w ciepłych tonacjach, wykończone drewnem z mocnymi kontrastującymi elementami w kolorze czarnym i zielonym, które zaznaczają poszczególne strefy. Na parterze znajduje się część dzienna wraz z przestrzeniami na przyjmowanie gości, a piętro to strefa prywatna mieszkańców z wygodną, dużą sypialnią oraz łazienką.

pokój do rehabilitacji

Jednym z pomieszczeń o półprywatnym charakterze jest pokój do rehabilitacji. Autorka celowo umieściła go na parterze, aby odseparować go od przestrzeni prywatnej, kojarzonej z odpoczynkiem i relaksem. Kolejnym powodem takiej decyzji był aspekt pojawiania się osoby trzeciej — rehabilitanta i chęć zachowania prywatności.

W mieszkaniu znajduje się specjalny pokój do rehabilitacji

w mieszkaniu znajduje się specjalny pokój do rehabilitacji

© Oliwa Kapusta

przestrzeń do przechowywania

Jak mówi studentka, kolejnym istotnym problemem do rozwiązania było zaprojektowanie dostosowanej do potrzeb osoby na wózku, przestrzeni do przechowywania w całym mieszkaniu. Szafy mają wbudowane systemy, dzięki którym osoba z niepełnosprawnościami może w pełni z nich. Są to mechanizmy zamontowane w wyższych partiach szaf, które za pomocą sznurów mogą być ściągane do poziomu dogodnego dla użytkownika. Półki w niższych partiach szaf są wbudowane na stałe do maksymalnej wysokości stu dwudziestu centymetrów.

Kuchnia

wysuwane blaty robocze w kuchni ułatwiają pracę

© Oliwa Kapusta

wygodna kuchnia i łazienki

Zaprojektowana kuchnia spełnia warunki potrzebne do wygodnego funkcjonowania wszystkich mieszkańców. Wysokości blatów zostały zróżnicowane dla komfortu każdej osoby. Autorka zaproponowała takie udogodnienia jak wysuwany blat roboczy na wysokości siedemdziesięciu pięciu centymetrów oraz mobilny kontener z szufladami przeznaczony na lżejsze rzeczy. Kontener został umieszczony pod blatem, na którym znajduje się płyta elektryczna. Dzięki mobilności kontenera wózek może swobodnie wjechać pod blat.

Projekt mieszkania dla osoby poruszającej się na wózku, rzut piętra

piętro to część prywatna z sypialnią i łazienką

© Oliwa Kapusta

W mieszkaniu znajdują się dwie łazienki — jedna na parterze, a druga na piętrze, każda z nich dopasowana do potrzeb osoby z niepełnosprawnościami. Jednym z ważnych elementów łazienek, są specjalnie podwieszane umywalki ze spadkiem pod kątem. Ma to na celu ułatwienie użytkowania — zapobiega zbędnym ruchom i wygięciu rąk podczas użytkowania.


Poczytajcie także o nagrodzonych projektach domów dla osób niewidomych Because Every Step Counts autorstwa zespołu studentek z ASP w Gdańsku w składzie: Artemis Athanasiadi, Oliwia Karapuda, Aleksandra Maszczyk oraz INvisible house Patryka Włodarczyka z Politechniki Krakowskiej.

  

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE