Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Zielony habitat we Wrocławiu. Studencki projekt przyjaznego osiedla

06 października '22

Pełen zieleni i przestrzeni społecznym habitat, to projekt Krystiana Cięciwy, studenta Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej. Proekologiczne osiedle położone w okolicy wrocławskiego ogrodu botanicznego składa się z galeriowca oraz dwóch klatkowców przekrytych zielonymi dachami. Budynki mają kilka typów mieszkań — wszystkie wyposażone w balkony bądź loggie.

Widok od strony ulicy Wyszyńskiego

widok od strony ulicy Wyszyńskiego

© Krystian Cięciwa

Prezentowany projekt powstał pod kierunkiem dr Anny Berbesz.

Przeprowadzając analizy projektowe, zauważyłem, że działka jest położona w ciekawym pod względem urbanistycznym miejscu. Z jednej strony widnieje historyczna zabudowa kwartałowa, z drugiej strony zabudowa wolnostojącą. Projektując, chciałem wpisać się w istniejący kontekst urbanistyczny, dlatego zdecydowałem się na połączenie dwóch układów. Od strony ulicy Kardynała Bolesława Kominka oraz Hlonda zaproponowałem ceglaną zabudowę, nawiązującą do historycznego rozwiązania. Przy ulicy Wyszyńskiego zaprojektowałem trzy pasy wychodzące w kierunku jezdni. Zabieg ten powoduję, że podczas poruszania się ulicą Wyszyńskiego dochodzi do pozornej gry brył, które sprawiają wrażenie wolnostojących budynków. Rozwiązanie to nawiązuje do modernistycznych bloków stojących naprzeciwko działki projektowej — opowiada o pracy projektowej Krystian Cięciwa.

Projekt habitatu we Wrocławiu, rzut parteru  Projekt habitatu we Wrocławiu, rzut piętra

projektowany habitat znajduje się między ulicami Kardynała Bolesława Kominka oraz Hlonda

© Krystian Cięciwa

sześć typów mieszkań

Habitat składa się z jednego galeriowca połączonego z częścią korytarzową oraz dwóch klatkowców. Galeria od strony ulicy Hlonda pozwala na obserwację znajdującego się w okolicy ogrodu botanicznego. Student zaprojektował dwa typy mieszkań lustrzanych, dwa typy mieszkań dwupiętrowych oraz dwa typy mieszkań narożnych. Kolejnym ważnym założeniem projektowym było dodanie do każdego mieszkania loggi albo balkonu. Natomiast mieszkania w klatkowcach mają balkony połączone z konstrukcją zielonej ściany.

pierzeja łącząca ulice

Kolejnym ważnym aspektem projektowym było stworzenie pierzei pieszej łączącą ulice Wyszyńskiego i Hlonda. Przeprowadzając analizy komunikacyjne, Krystian Cięciwa zauważył wydeptane ścieżki w trawniku, którymi najczęsciej poruszają się mieszkańcy. Zdecydował się na się urozmaicić tę trasę, wprowadzając restaurację, kawiarnię, galerię sztuki oraz usługi.

Projekt habitatu we Wrocławiu, pierzeja spacerowa

pierzeja spacerowa

© Krystian Cięciwa

strefy społeczne

Na terenie założenia student zaproponował dwie strefy społeczne w których mieszkańcy mogą się spotykać. Jedno z tych miejsc znajduje się w przecięciu galeriowca od strony ulicy Hlonda z klatkowcem wysuniętym w stronę ulicy Wyszyńskiego. Znajdują się tam miejsca do siedzenia oraz kilka stolików. Druga strefa wspólnotowa znajduję się w narożniku ulicy Kominka oraz Plac Katedralnego. Strefa tam ma wysunięcie widokowe na plac wraz z zabudową.

Projektując zagospodarowanie działki, zwróciłem uwagę, aby przestrzeń była również przeznaczona dla mieszkańców innych, znajdujących się na tym terenie budynków. Również dach habitatu jest użytkowy — mieszkańcy mogą z niego korzystać w sezonie letnim. Zielone dachy z niską zielenią pozytywnie wpływają na percepcję całego założenia — dodaje autor.

Projekt habitatu we Wrocławiu, przekrój A-A

elewacje pokrywa cegła i roślny

© Krystian Cięciwa

wartości proekologiczne habitatu

Proekologiczny czynnik projektu był dla mnie bardzo ważny. Bliskie sąsiedztwo ogrodu botanicznego zmotywował mnie do zaprojektowania habitatu, który będzie rozwiązany w zgodzie z naturą — zaznacza Krystian.

Student uwzględnił w projekcie wysoki współczynnik powierzchni biologicznie czynnej, zielone dachy i elewacje oraz fotowoltaikę. Rozwiązania te oprócz walorów estetycznych, wpływają pozytywnie na ekosystem i zmniejszają problem powstawania wysp ciepła w mieście oraz przegrzewania budynków.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE