Projekt pawilonu Efemeryda

Dobrawa Bies
02 sierpnia '19

Projekt studentów Politechniki Krakowskiej zajął pierwsze miejsce w konkursie organizowanym przez Zakład Architektury Elementarnej Instytutu Projektowania Architektonicznego Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej im. Tadeusza Kościuszki oraz firmę Wawel Service.

Konkurs dotyczył projektu pawilonu wielofunkcyjnego. Zaproponowany przez Filipa Sieraka, Marię Zimnoch i Mateusza Ryjaka budynek nawiązuje do zmienności czasu. Podobnie jak kwiat efemeryda, przechodzi roczny cykl życia, dostosowując się do poszczególnych pór roku. Każdy z czterech modułów pawilonu porusza się na szynach, co pozwala na tworzenie zróżnicowanych układów przestrzennych i funkcjonalnych. Moduły przeznaczone są na kawiarnię z zapleczem technicznym, strefę coworkingu, kino letnie, czytelnię oraz taras.

Projekt pawilonu Efemeryda, plansza konkursowa

  ©Maria Zimnoch, Filip Sierak, Mateusz Ryjak 

Całość konstrukcji, poprzez umieszczenie na tarasie wyniesionym ponad teren, zdaje się lewitować. Półprzezroczyste przegrody zewnętrzne z poliwęglanu podświetlonego taśmami ledowymi podkreślają wrażenie niematerialności i lekkości. Eteryczność i syntetyczność zewnętrza kontrastuje z ciepłymi i przytulnymi wnętrzami obiektu.

Zwycięski projekt, oprócz nagrody finansowej, zostanie zrealizowany przez firmę Wawel Service i stanie na terenie Politechniki Krakowskiej. Gratulujemy!

 

oprac.: Dobrawa Bies

Ilustracje dzięki uprzejmości Marii Zimnoch, Filipa Sieraka i Matuesza Ryjaka

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta