Projekt studentek Politechniki Wrocławskiej w finale konkursu Multi Comfort Student Contest

08 lipca '20

Justyna DmytrykMaja Klawitter, studentki Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej przekształciły postindustrialną część Saint-Denis w zrównoważone osiedle mieszkaniowe z przestrzeniami do rekreacji. Projekt wykonany pod kierunkiem dr hab. inż. arch. Anny Bać prof. PWr będzie reprezentować Polskę podczas finału konkursu Multi Comfort Student Contest w Paryżu. Gratulujemy!

prezentacja projektu

© Justyna Dmytryk. Maja Klawitter

międzynarodowy konkurs — rewitalizacja pofabrycznego terenu

Zadaniem konkursowym organizowanym przez Multi Comfort Saint Gobain było przekształcenie poprzemysłowego obszaru dawnej fabryki Coignet w tętniący życiem i pełen zieleni teren, wyposażony w obiekty edukacyjne i miejsca rekreacji. Projekt konkursowy powinien być wykonany z dbałością o ślady historycznego dziedzictwa, jak i potrzeby żyjących tam ludzi. Studenci mieli przygotować masterplan całego przedsięwzięcia, koncepcję mieszkaniowo-edukacyjną części terenu ze szkołą podstawową i przedszkolem oraz pomysły na to, jak ochronić i zrewitalizować obiekty historyczne znajdujące się na wyznaczonym obszarze — obiekt fabryczny i dawną willę właściciela przedsiębiorstwa. Co ważne zgłoszone pomysły miały uwzględnia wymagania dotyczące zdrowia i komfortu użytkowników budynków, a jednocześnie maksymalnie obniżać szkodliwy wpływ na środowisko naturalne. W polskiej edycji konkursu wyłoniono trzy projekty, których autorki będą reprezentować nasz kraj podczas finału w Paryżu. Dwa z nich przygotowały studentki z Politechniki Wrocławskiej w ramach zajęć Projektowanie budynków wielorodzinnych.

masterplan założenia

masterplan

© Justyna Dmytryk, Maja Klawitter

zrównoważone osiedle mieszkaniowe

Projekt pt. „Live, work & play in a sustainable way” autrostwa Justyny Dmytryk i Mai Klawitter to osiedle zbudowane z materiałów z recyklingu i korzystające z proekologicznych rozwiązań, zapewniające warunki do tego, by łączyć i równoważyć trzy istotne aspekty życia: obowiązki rodzinne, pracę i zabawę.

Jak twierdzą autorki:

Działka, na której powstał nasz projekt, znajduje Saint-Denis. Poszukując lokalnych źródeł dla materiałów konstrukcyjnych, postawiłyśmy na kontenery wysyłkowe z recyklingu, które nie są wykorzystywane przez port. Najbliższy znajduje się ok. 5 km od projektowanej działki. Drugim materiałem jest clt, czyli drewno klejone. Drewno sosnowe, którego we Francji jest najwięcej, pozyskujemy z lokalnych lasów Szampanii.

widok od strony boiska

masterplan

© Justyna Dmytryk, Maja Klawitter

zagospodarowanie terenu dawnej fabryki

Studentki rozpoczęły zagospodarowanie terenu od analizy stanu istniejącego. Postanowiły zaadaptować Maison Coignet, czyli dawną willę dyrektora fabryki na kawiarnię i lokalne centrum wystawowe. Drugi zabytkowy budynek autorki uzupełniły o drewnianą nadbudówkę i przekształciły na obiekt o funkcji szkołyprzedszkola, stanowiący centrum całego założenia projektowego. Obok powstał budynek wielorodzinny i publiczny park, przez który prowadzi piesza trasa ze wschodniej części Saint-Denis nad Sekwanę.

budynek szkoły,
przekrój

szkoła to centrum projektu

© Justyna Dmytryk, Maja Klawitter

szkoła o wielu funkcjach

Budynek szkoły będący centeum zespołu pełni funkcje nie tylko edukacyjne, ale także rekreacyjne dla wszystkich mieszkańców. Korzystając z ukształowania terenu, studentki umieściły centrum sportowe na poziomie - 1 zapewniając bezpośrednie, integralne wyjście na boisko. Parter oraz 1 piętro to sale przedszkolne, oraz szkolne wraz z niezbędną infrastrukturą. W nadbudowanej konstrukcji drewnianej, na 2 piętrze położona jest biblioteka oraz pozostałe sale dydaktyczne szkoły, a na ostatnim piętrze znajdują się wielofunkcyjne sale.

budynek mieszkalny,
przekrój

budynek mieszkalny zbudowany jest z modułów

© Justyna Dmytryk, Maja Klawitter

mieszkania w kontenerach

Budynek wielorodzinny dostosowany do różnych preferencji mieszkaniowych użytkowników koncentruje się wokół dwóch zielonych, półpublicznych dziedzińców. Otaczają je lokalne punkty usługowe, zapewniające pracę i rozrywkę mieszkańcom. Studentki przeznaczyły również miejsce na wiaty rowerowe. Na poziomie -1 obiektu znajduje się podziemny parking z otworami na wysoką zieleni w dziedzińcach. Kolejne piętra to większe mieszkania nazwane przez autorki „miejskimi willami”. Środkowa przestrzeń budynku jest wspólną dla wszystkich, a ostatnie trzy piętra to mezonety (mieszkania wielopoziomowe) oraz mniejsze apartamenty. Projekt przewiduje 270 mieszkań. Zastosowana konstrukcja kontenerowa tworzy struktury z modułowymi mieszkaniami o różnych wielkościach. Ten sposób umożliwia zmiany wielkości apartamentów w zależności od aktualnych potrzeb.

budowa kontenera

konstrukcja kontenera będącego modułem mieszkaniowym

© Justyna Dmytryk, Maja Klawitter

komfortowe miejsce do życia

Mieszkania wyposażone są w szereg rozwiązań proekologicznych oraz zapewniających komfort termalny i akustyczny — zielone dachy ekstensywne, wykorzystywanie wody deszczowej, jasne powierzchnie, roślinność odporną na susze i używanie wrót kontenerów do zacieniania przestrzeni. Dzięki temu roczne zapotrzebowanie energetyczne budynku wynosi około 5 kWh na metr kwadratowy. Otwarte na dwie strony przestrzenie mieszkań pozwalają na naturalną wentylację, a dodatkowa wentylacja mechaniczna sprzyja odpowiedniemu mikroklimatowi.

Finał konkursu planowany jest w Paryżu w lutym 2021 roku, gdzie studenckie zespoły z całego świata będą miały zaledwie kilka minut, by przekonać jury do swoich projektów. Trzymamy kciuki!

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości Justyny DmytrykMai Klawitter

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta