Słoneczne osiedle w Saint-Denis. Projekt studentek Politechniki Wrocławskiej

Dobrawa Bies
14 lipca '20

Maria OpłatekMarta Noszczyk to kolejne studentki Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej, których projekt znalazł się w finale konkursu Multi Comfort Student Contest w Paryżu. Autorki przekształciły pofabryczną część Saint-Denis w pełne zieleni i słońca osiedle mieszkaniowe. „Sunray” został wykonany pod kierunkiem dr. Tomasza Głowackiego z Katedry Architektury i Sztuk Wizualnych PWr.

prezentacja projektu

© Maria Opłatek, Marta Noszczyk

rewitalizacja postindustrialnej części Saint-Denis

Zadaniem konkursowym organizowanym przez Multi Comfort Saint Gobain było przekształcenie poprzemysłowego obszaru dawnej fabryki Coignet w tętniący życiem i pełen zieleni teren, wyposażony w obiekty edukacyjne i miejsca rekreacji. Uczestnicy mieli przygotować masterplan całego przedsięwzięcia, koncepcję mieszkaniowo-edukacyjną części terenu ze szkołą podstawową i przedszkolem oraz pomysły na to, jak ochronić i zrewitalizować obiekty historyczne znajdujące się na wyznaczonym obszarze. W polskiej edycji konkursu wyłoniono trzy projekty, których autorki będą reprezentować nasz kraj podczas finału w Paryżu. Co ważne dwie koncepcje pochodzą z Politechniki Wrocławskiej. Jedna z nich to Live, work & play in a sustainable way autorstwa Justyny DymytrykMai Klawitter, a druga to „Sunray” autorstwa Marii OpłatekMarty Noszczyk.

Plan założenia
osiedla

osiedle zaaranżowane jest wokół dwóch osi

© Maria Opłatek, Marta Noszczyk

nowe oblicze pofabrycznej dzielincy

Studentki zwróciły uwagę na to, że pofabryczne tereny Saint-Denis to miejsce wielokulturowe, zamieszkiwane w większości przez młodych ludzi ze średnim wykształceniem. Bezrobocie sięga tam ponad 20 procent i dotyczy głównie młodych. Do tego dzielnica jest pozbawiona zorganizowanej zieleni, usług i miejsc do rekreacji, oferując ubogie warunki mieszkaniowe. Odpowiedzią na to problemy jest projekt „Sunray” — kompleks budynków zaaranżowanych wokół dwóch osi: Residential (mieszkalnej) i Link Axis (osi połączenia). Pierwsza koncentruje wokół siebie podstawowe punkty usługowe, takie jak biura, centrum handlowo-usługowe czy szkołę z przedszkolem. Druga ciągnąca się od przejścia podziemnego do stacji metra, poprzez obiekty kultury powstałe w zrewitalizowanej willi, po kładkę nad Sekwaną łączy Saint-Denis z sąsiednim Paryżem.

schemat budowy
osiedla

skosy tarasów pozwalają na gradację głębokości pięter

© Maria Opłatek, Marta Noszczyk

Jak twierdzą autorki:

Nasza idea opiera się na energii słonecznej, pozwala to na maksymalne skupienie się na najistotniejszych dla nas kwestiach: komfortu człowieka i ekologii. [...] Tarasowo mezonetowy typ zabudowy umożliwia cieszenie się słońcem przez cały dzień. [...] Ponadto, galerie pozwalają na zapewnienie dobrego przewietrzania. Ważnym aspektem było stworzenie przyjaznego otoczenia o wysokim standardzie mieszkalnym z wykorzystaniem zrównoważonych rozwiązań.

słoneczne tarasy i gradacyjna budowa

Charakterystycznym elementem obiektów są skosy tarasów zewnętrznych, pozwalające na uzyskanie gradacji głębokości pięter i umożliwiające całodobowy dostęp do światła naturalnego, jak i odpowiednie zacienienie. Każdy z kilkukondygnacyjnych mezonetowych budynków mieszkaniowych ma własny podziemny parking na 67 miejsc postojowych, a w podcieniach punkty usługowe.

słoneczne tarasy

słoneczne tarasy

© Maria Opłatek, Marta Noszczyk

Pozostałe piętra zajmują mieszkania modułowe i przestrzenie wspólne. Mieszkania o największej powierzchni znajdują się na niższych kondygnacjach. Im wyższe piętro, tym przestrzeń lokali mniejsza. Stąd mieszkania bliżej parteru przeznaczone są dla rodzin z dziećmi, a te położone wyżej dla par lub singli.

Częścią zadania konkursowego było także zaprojektowanie budynku przedszkolno-szkolnego. Studentki zaproponowały trzykondygnacyjny obiekt częściowo wykonany z magazynów fabrycznych, którego struktura wykorzystuje naturalne różnice w terenie. Budynek z drewna w konstrukcji szkieletowej ma wewnętrzne dziedzińce, zielony dach i liczne przeszklenia.

Przekrój budynku
szkoły

budynek przedszkolno-szkolny

© Maria Opłatek, Marta Noszczyk

zieleń i ekologiczne rozwiązania

Autorki wprowadziły zieleń w niemal każdy element przestrzeni osiedla. Zaproponowały wykorzystanie paneli słonecznych jako źródła energii, naturalną wentylację, gromadzenie wody opadowej i system potrójnych szyb gwarantujący mieszkańcom komfort akustyczny. Wyliczyły też, że dzięki zastosowanym rozwiązaniom roczne zapotrzebowanie energetyczne budynku wynosiłoby 14 kWh na metr kwadratowy, co plasowałoby kompleks w gronie budynków klasy A+.

Finał konkursu planowany jest w Paryżu w lutym 2021 roku, gdzie studenckie zespoły z całego świata będą miały zaledwie kilka minut, by przekonać jury do swoich projektów. Trzymamy kciuki!

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości Marii Opłatek i Marty Noszczyk

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta