Wyniki konkursu na rozbudowę Opery Leśnej w Sopocie

Dobrawa Bies
15 lipca '20

Konkurs skierowany do studentów Wydziału Architektury Politechniki Gdańskiej dotyczył rozbudowy Opery Leśnej w Sopocie. Nagrodzone projekty to nowatorskie koncepcje rewitalizacjiprzebudowy infrastruktury i terenów wokół sopockiego obiektu.

Celem konkursu pt. „Badanie możliwości rozwoju, rewitalizacji i przekształceń miasta Sopotu oraz inwestycji gminnych na terenie Opery Leśnej — koncepcja zespołu wielofunkcyjnego” było zaprojektowanie całej infrastrukturyterenu wokół obiektu, z wyłączeniem sceny i widowni (które zostały odnowione w ubiegłych latach). W zgłoszonych pracach studenci mieli zaproponować nowe funkcje i możliwości użytkowe Opery Leśnej w Sopocie przy zachowaniu tej najważniejszej — koncertowej.

I miejsce na projekt
zagospodarowania Opery Leśnej

I nagroda ex aequo

© Adam Okuniewski, Kamil Ostrowski

Opera Leśna na nowo — założenia konkursowe

W zgłoszonych projektach zagospodarowania Opery Leśnej uczestnicy musieli uwzględnić następujące funkcje:

  • wydarzeniowe — sala koncertowa na ok. 1,5 tys. osób, foyer, szatnia, sale prób, garderoby,
  • sprzedażowe — kasy biletowe, sklep z pamiątkami, pomieszczenia gospodarcze,
  • gastronomiczne — kuchnie, zaplecze, toalety dla gości,
  • wystawiennicze,
  • hotelowe — miejsca noclegowe dla artystów,
  • administracyjno-biurowegospodarcze.

Ponadto, wszystkie z funkcji musiały być zaprojektowane z zapewnieniem dostępności dla osób z niepełnosprawnościami, a sam projekt miał zachować naturalne otoczenie opery.

Jak twierdzi Magdalena Czarzyńska-Jachim – wiceprezydent Sopotu:

Opera Leśna jest obiektem unikatowym w skali Europy, położonym wśród zieleni, otoczonym lasem, a zarazem miejscem kultowym i wpisanym na stałe w historię międzynarodowych festiwali muzycznych. Uznaliśmy, że takie miejsce wymaga niestandardowych rozwiązań.

Rozstrzygnięcie konkursu nastąpiło na początku lipca br. na scenie Opery Leśnej w Sopocie, gdzie zaprezentowano zwycięskie prace.

Jak dodaje prof. Lucyna Nyka — dziekan Wydziału Architektury PG i przewodnicząca konkursowego jury:

Dzięki szczegółowym ramom i wytycznym konkursu nasi studenci mogli jeszcze mocniej pobudzić swoją kreatywność i wyobraźnię. To ważne, żeby tak wyjątkowy obiekt, jak Opera Leśna mógł funkcjonować i być dostępny przez cały rok, a nie tylko w okresie letnim. Realizacja każdego z nagrodzonych projektów naszych studentów mogłaby to umożliwić.

Zgłoszone prace oceniało jury składzie:

  • prof. Lucyna Nyka — dziekan Wydziału Architektury PG
  • Magdalena Czarzyńska-Jachim — wiceprezydent Sopotu,
  • dr Wojciech Targowski, prof. PG,
  • Andrzej Kwieciński,
  • Beata Majka — dyrektor Bałtyckiej Agencji Artystycznej BART,
  • Aleksandra Narczewska,
  • dr Agnieszka Gębczyńska-Janowicz — sekretarz konkursu.

I miejsce ex aequo

I miejsce ex aequo

I nagroda ex aequo

© Adam Okuniewski, Kamil Ostrowski

Komisja konkursowa przyznała I nagroda ex aequo w wysokości 5 tys. zł dla dwóch zespołów projektowych. Projekt Adama OkuniewskiegoKamila Ostrowskiego został doceniony za spójną koncepcję wielofunkcyjnego założenia architektonicznego. Jak czytam w uzasadnieniu jury:

Na szczególną uwagę zasługuje propozycja interesującej kompozycji przestrzeni publicznej, którą autorzy umiejętnie włączyli do istniejącego kontekstu krajobrazowego. Zaproponowane ciągi komunikacyjne powiązane zostały zróżnicowanymi placami mogącymi dla użytkowników Opery Leśnej stanowić atrakcyjną przestrzeń do spotkań i relaksu.

I miejsce ex aequo

I miejsce ex aequo

© Małgorzata Partyka, Monika Pergoł

I nagrodę otrzymała również koncepcja autorstwa Małgorzaty PartykiMoniki Pergoł. Praca studentek została nagrodzona za ciekawą koncepcję wkomponowania placu centralnego w układ przestrzenny terenu opery. Komisja doceniła również zaproponowane rozwiązania materiałowe sali wielofunkcyjnej oraz umiejętne wyeksponowanie zieleni.

II miejsce

II miejsce, opera
leśna w Sopocie

II miejsce

© Arleta Cychol, Inga Banaszkiewicz, Joanna Borowska

Praca autorstwa Arlety Cychol, Ingi Banaszkiewicz i Joanny Borowskiej otrzymała II nagrodę w wysokości 3 tys. zł. Jak czytamy w uzasadnieniu:

Nagroda została przyzna za umiejętne ulokowanie planowanych obiektów architektonicznych w istniejącym kompleksie zieleni. Zaproponowana koncepcja umiejscawia strefę wejściową planowanej sali wielofunkcyjnej w sąsiedztwie bramy obecnie prowadzącej na teren Opery Leśnej. Zadana funkcja została rozmieszczona w bryle malowniczo wbudowanej po zachodniej stronie amfiteatru, dzięki czemu historyczny budynek pozostaje znaczącą dominantą w krajobrazie leśnym.

III miejsce

III miejsce, Opera
Leśna

III miejsce

© Joanna Ewa Jarząbkiewicz, Gabriela Sara Grzanka

Zespół w składzie: Joanna Ewa JarząbkiewiczGabriela Sara Grzanka otrzymał III nagrodę w wysokości 2 tys. zł.

Praca świadomie odnosi się do kontekstu krajobrazowego projektowanego terenu. Zadane funkcje użytkowe zostały zlokalizowane w rozbitej, stopniowo rozmieszczonej w terenie strukturze architektonicznej. Komisja Konkursowa doceniła, w szczególności, koncepcję bryły budynku wystawienniczo-muzealnego harmonijnie wpasowującego się w zróżnicowany teren Opery Leśnej.

przyszłość Opery Leśnej

Konkurs jest pierwszym efektem podpisanej na początku czerwca br. deklaracji partnerstwa Politechniki Gdańskiej z Miastem Sopot, polegającego na współpracy obydwu podmiotów w zakresie rozwoju i rewitalizacji przestrzeni w mieście poprzez wspólną organizację studenckich konkursów architektonicznych. A co dalej z przebudową opery i zwycięskimi projektami?

Jak twierdzi Magdalena Czarzyńska-Jachim:

Prace konkursowe studentów zawierają ciekawe rozwiązania architektoniczne i pomysły na wykorzystanie przestrzeni wokół opery. Będziemy je teraz dokładnie analizować, bo jesteśmy zdeterminowani, żeby nadać temu wyjątkowemu miejscu nowe oblicze. We wrześniu przedstawimy decyzję co do kolejnych kroków, których finałem będzie nowa jakość w otoczeniu Opery Leśnej.

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje udostępnione dzięki uprzejmości Politechniki Gdańskiej

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta