computer zapisz w ulubionych

Bambusowe chatki inspirowane kwiatem lotosu. Studencki projekt w finale konkursu

Dobrawa Bies
12 marca '21

Bambusowe chatki w Kambodży inspirowane kwiatem lotosu to propozycja zespołu studentów Politechniki Warszawskiej w składzie: Zuzanna Bednarska, Edyta Kaszuba, Maria MitrzakFranciszek Przepiórka. Projekt The Lotus Hut, jako jedyny z Polski znalazł się w finale międzynarodowego konkursu Cambodia remote hideout huts.

Cambodia remote hideout huts to konkurs organizowany przez platformę Bee Breeders we współpracy z ośrodkiem The Vine Retreat. Zadaniem było zaprojektowanie małych, prototypowych chatek na południowym wybrzeżu Kambodży, które miałby zapewnić zakwaterowanie dwóm osobom. Obiekty miały być dostosowane do charakterystycznego klimatu południowej Azji oraz umożliwiać budowę w wielu zalesionych lokalizacjach. Jednym z głównych założeń projektowych było wykorzystanie lokalnych materiałów i ekologicznych rozwiązań oraz stworzenie przestrzeni, która zapewniłaby gościom idealne warunki do wyciszenia i odpoczynku.

celem konkursu było stworzenie przestrzeni, która zapewni warunki do wyciszenia i relaksu

© Zuzanna Bednarska, Edyta Kaszuba, Maria Mitrzak, Franciszek Przepiórka

zespół z Politechniki Warszawskiej w finale

Wyniki konkursu ogłoszono na początku marca br. W skład międzynarodowego jury wchodzili: David Cole (Atelier COLE), Vichera Heang (kierownik Wydziału Architektury na Paragon International University w Phnom Penh), Rok Oman (OFIS architects), Chris Precht (Studio Precht), Sean Shen, Xuanru Chen i Yu-Ying Tsai (ZJJZ Atelier), Magic Kwan i Kenrick Wong z Orient Occident Atelier. Wygrał projekt Outside In zespołu ze Stanów Zjednoczonych, drugą nagrodę przyznano zespołowi z Maroka za projekt Of Mind And Space. Trzecie miejsce uzyskali studenci ze Stanów Zjednoczonych za projekt Rattan House.

         

obły kształt obiektu został uzyskany dzięki konstrukcji z giętego bambusa wiązanego linami

© Zuzanna Bednarska, Edyta Kaszuba, Maria Mitrzak, Franciszek Przepiórka

Do ścisłego finału zakwalifkiowała się praca The Lotus Hut autorstwa zespołu z Politechniki Warszawskiej w składzie: Zuzanna Bednarska, Edyta Kaszuba, Maria Mitrzak i Franciszek Przepiórka.

Jest to dla nas pierwszy start w konkursie architektonicznym, wiele się nauczyliśmy, czerpaliśmy dużo radości z tworzenia własnego projektu i z niecierpliwością czekaliśmy na wyniki. Projektowanie i prezentacja własnego pomysłu na międzynarodowym forum był dla nas bardzo ciekawym przeżyciem i z pewnością stanowi zachętę do dalszego udziału w kolejnych podobnych wydarzeniach — mówią studenci.

inspiracja lotosem

Lotos to kwiat, który od wieków jest symbolem oczyszczenia, odrodzenia i duchowego oświecenia. Od jego nazwy wywodzi się tytuł projektu: The Lotus Hut, którego celem było stworzenie miejsca spokojnej medytacji i kontemplacji na łonie kambodżańskiej natury. Inspirację dla jego formy i sposobu funkcjonowania studenci zaczerpnęli z procesu aktywności kwiatu w cyklu dobowym. Obserwacja ta była podstawą do stworzenia schronienia jednocześnie ukrytego przed światem, jak i otwierającego się na przyrodę i krajobraz. Zastosowane w projekcie lokalne i przyjazna środowisku materiały sprzyjają wpisaniu się chatki w otoczenie.

   

chatka zbudowana jest na sześciokątnym rzucie

© Zuzanna Bednarska, Edyta Kaszuba, Maria Mitrzak, Franciszek Przepiórka

Tak jak lotos zamyka się na noc, by wraz ze wschodem słońca znowu się rozchylić, chatka pozwala otworzyć się na świat poprzez uniesienie okiennic w kształcie płatków kwiatu, lub schronić się przed ulewnym deszczem i mocnym słońcem przez ich zamknięcie. Dzięki centralnemu, sześciokątnemu rzutowi, obiekt oferuje panoramiczny widok, jak i przytulną kryjówkę. Specjalne miejsce do medytacji, przewidziane na antresoli, jest uniesione względem poziomu terenu, by zapewnić poczucie wolności i oderwania od świata.

Na parterze otoczonym zewnętrznym tarasem znajduje się łazienka (podłączona do lokalnej instalacji wodnej i kanalizacyjnej), nieduże miejsce do przechowywania, stół i schody drabinowe, prowadzące na antresolę. Antresola to miejsce odpoczynku, zarówno fizycznego, jak i psychicznego — po jej przeciwnych stronach ulokowane są łóżko oraz przestrzeń do medytacji.

okiennice przypominają płatki lotosu

© Zuzanna Bednarska, Edyta Kaszuba, Maria Mitrzak, Franciszek Przepiórka

bambus jako główny materiał konstrukcyjny

Chatka posadowiona jest na wzniesionym lekko ponad ziemię podeście. Na poziomie parteru ma trzy otwarcia, zabezpieczone zasłoną i otwieralną moskitierą. Przeciwna strona elewacji, pozbawiona otwarć, wizualnie zachowuje ten sam podział. Przestrzeń pomiędzy uniesionym dachem a ścianami wspomaga naturalną wentylację pomieszczenia. Rozwiązania materiałowe zostały starannie przemyślane przez autorów, tak aby nie przyczyniać się do postępującej deforestacji Kambodży. Głównym materiałem konstrukcyjnym jest bambus, wysoce odnawialny i przyjazny środowisku materiał, wykorzystywany w lokalnej architekturze wernakularnej.

tkane maty bambusowe pokrywają elewację

© Zuzanna Bednarska, Edyta Kaszuba, Maria Mitrzak, Franciszek Przepiórka

Obły kształt obiektu, uzyskany dzięki zastosowaniu konstrukcji z giętego bambusa wiązanego linami, wtapia chatkę w otoczenie, sprawiając, że staje się ona częścią naturalnego środowiska. Efekt ten wzmacniają tkane maty bambusowe użyte jako pokrycia elewacji. Jedynym obcym elementem są betonowe fundamenty, zastosowane ze względu na ochronę przed szkodnikami i podmokłym terenem.

Poczytajcie także o projekcie samowystarczalnych chatek Hideout autrostwa Justyny Dmytryk.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5