Generator Brzegi. Wyniki konkursu Politechniki Krakowskiej na projekt Domu Literatury

15 marca '21

Na początku marca br. wraz z rozpoczęciem nowego semestru na Wydziale Architektury Politechniki Krakowskiej odbyło się uroczyste rozstrzygnięcie konkursów studenckich. Jeden z nich dotyczył projektu pt. Generator Brzegi: Dom Literatury — obiektu łączącego bibliotekę z domem kultury, który mógłby powstać w Brzegach, obok Wieliczki.

Zadanie konkursowe było skierowane do studentów pierwszego stopnia Wydziału Architektury oraz dodatkowo studentów drugiego stopnia, kształcących się w ramach przedmiotu prowadzonego w języku angielskim Master in English. Studenci przygotowywali projekty w Zespole Projektowania Obiektów Kultury w Katedrze A-6 pod kierunkiem dr hab. Magdaleny Kozień-Woźniak, prof. PK, dr. Pawła Żuka, Elizy Owczarek, Marcina Gierbienisa oraz Krzysztofa Smolińskiego i Kingi Raczak we współpracy z Miastem i Gminą Wieliczka.

Niezależne jury pod przewodnictwem burmistrza Wieliczki Artura Kozioła oceniało zgłoszone prace. Zwykle konkursowi towarzyszyła wystawa, ale okres pandemii uniemożliwił jej organizację i ekspozycję projektów. Prezentacja została przeniesiona do internetu, gdzie została umieszczona na facebookowym profilu Zespołu Projektowania Obiektów Kultury. W ten sposób została wybrana także Nagroda Internautów.

I miejsce, projekt
domu literatury Filip Sagan

I nagrodę otrzymał projekt autorstwa Filipa Sagana

© Filip Sagan

Dom Literatury w Brzegach

Generator Brzegi, czyli Dom Literatury łączący funkcję biblioteki z domem kultury miałby powstać w Brzegach koło Wieliczki. Inspiracją dla tematu projektu była przemowa noblowska Olgi Tokarczuk, zwracająca uwagę na odnowienie więzi pomiędzy człowiekiem, a środowiskiem w którym żyjemy oraz zmuszająca do refleksji nad przyszłością ludzkości. W odpowiedzi na zadanie wiele studenckich projektów dotyczyło w mniej lub bardziej bezpośredni rozwiązań ekologicznych i społecznych oraz roli architektury w życiu człowieka. Przygotowane prace ukazały potencjał lokalizacji, jak również pomysły funkcjonalno-przestrzenne dla projektowanych obiektów. Powracającym motywem dla większości prac było poszukiwanie relacji pomiędzy budynkiem a naturą, a także nacisk na stosowanie naturalnych, przyjaznych dla człowieka materiałów.

I nagroda

I nagrodę otrzymał Filip Sagan, którego projekt został doceniony za promocję rozwiązań proekologicznych, czytelność wizji oraz nawiązanie do przyrody.

Aksonometria Filip
Sagan

forma nagrodzonego obiektu ma obły obrys

© Filip Sagan

W projektowanym przez studenta obiekcie jury odnalazło nie tylko nawiązania bezpośrednie do przyrody, takie, jak wpisanie bryły w zielone zagospodarowanie, ale również pośrednie — forma obiektu ma obły obrys, a fasada i konstrukcja wykonane są z drewna, promując rozwiązania proekologiczne. Dodatkowym atutem jest rampa, która wprowadza odbiorcę na taras widokowy, oferując dodatkową atrakcyjną przestrzeń. Jury podkreśliło czytelność, z jaką student zaprezentował swoją wizję budynku — czytamy w opinii jury.

II nagroda

Weronika Stawarz otrzymała II nagrodę za projekt obiektu wyróżniającego się miękką, obłą formą, przywodząca na myśli projektowanie biofiliczne, które jest jednym z najważniejszych we współczesnej architekturze zrównoważonej.

 Projekt Generator
Brzegi, II nagroda, Weronika Stawarz

II nagrodę otrzymał projekt Weroniki Stawarz

© Weronika Stawarz

Myślenie tzw. zielone widoczne jest również w fasadzie koncepcji. Oryginalnym pomysłem projektu jest ukrycie właściwej bryły za ażurową, drewnianą osłoną, która porośnięta jest pnącą zielenią. Wówczas projekt pozostaje ukryty w gęstwinie otaczających drzew i w opinii jury nie zaburza naturalnego odbioru lokalizacji. Dzięki takiemu zabiegowi i odsunięciu fragmentu zielonej obudowy powstaje dodatkowa przestrzeń socjalna przed budynkiem schowana pod pergolą. Zieleń swoją kontynuację ma również we wnętrzach, które przypominają ogród botaniczny — uzasadnia Sąd Konkursowy.

III nagroda

Jury przyznało III nagrodę Sarze Bartuś, doceniając jej pomysł na wykorzystanie potencjału zbiornika wodnego, kóry znajduje się w sąsiedztwie działki projektowej.

III nagroda dla Sary
Bartuś

III nagrodę otrzymał projekt Sary Bartuś

© Sara Bartuś

Studentka zdecydowała się odważną decyzję, aby zmodyfikować linię brzegową zbiornika wodnego i zlokalizować swój projekt wprost nad wodą, co nadaje mu rekreacyjny charakter. Jednocześnie w formie budynek ma minimalistyczny i dostojny wyraz podkreślony rytmem słupów fasady, pozostając widocznym na działce, harmonijnie wpisując się w pejzaż — uzasadnia jury.

nagrody w kategorii Master in English

Jury przyznało dodatkowe nagrody dla studentów, którzy opracowywali zadanie w ramach zajęć prowadzonych w języku angielskim Master in English.

I nagroda Master in
English, Roksana Śliwka

I nagroda w kategorii Master in English

© Roksana Śliwka

I nagrodę w tej kategorii otrzymała Roksana Śliwka za czytelną i harmonijną kompozycję brył obiektu i właściwą decyzję zbliżenia się do zbiornika wodnego, tworząc nową, atrakcyjną przestrzeń społeczną.

Jak czytamy w opinii jury:

Atutem projektu jest przeszklona bryła, która jest wysunięta nad wodę i poprzez przeszklone fasady eksponuje główną czytelnię. Jury podkreśliło również, że projekt w największym stopniu spełniał wymogi oczekiwanego programu funkcjonalnego obiektu, a dobór odpowiednich materiałów wykończeniowych nadał budynkowi elegancji.

 Projekt Generator
Brzegi, II nagroda Master in English

II nagroda w kategorii Master in English

© Jaleel Ahmad

II nagrodę otrzymał Jaleel Ahmed. Projekt wyróżnia odważna decyzja, poelgająca na rozbicu programu funkcjonalego na rozłożenie na mniejsze części i stworzeniu kompozyycji rozproszonych, mniejszych i większych brył. W efekcie student uzyskał efekt mnogości przestrzeni wewnątrz i na zewnątrz. Atutem jest zagospodarowanie całej działki i decyzja, aby otaczająca zieleń została wciągnięta pomiędzy bryły budynku.

Projekt Generator
Brzegi, III nagroda Master in English

III nagroda w kategorii Master in English

© Paulina Ziemba

Paulinia Ziemba otrzymała III nagrodę, za oryginalną, organiczną formę obiektu, dodatkowo wzmocnioną połamanymi płaszczyznami dachu. Dzięki temu zabiegowi projekt pozostał w ścisłej relacji z pejzażem, nie dominuje nad nim, a jednocześnie stanowi atrakcyjną, rzeźbiarską formę, która ma walor architektonicznej ikony.

nagroda internautów

Nagroda Internautów,
I miejsce Agata Stasiowska

I miejsce w kategorii Nagorda Internautów

© Agata Stasiowska

Nagroda internautów trafiła do Agaty Stasiowskiej, która zaproponowała budynek wtopiony w krajobraz w formie nasypu. Drugą nagrodę otrzymała Natalia Florek, która w przeciwieństwie do pozostałych prac zaprojektowała budynek wysokościowy, a trzecie miejsce do Macieja Sikory, którego pomysł wyróżnia dynamiczna forma dachu.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Velux ArchiTips
FORMICA