Centrum opieki dla seniorów w Wieliczce. Wyniki konkursu Politechniki Krakowskiej

Dobrawa Bies
16 marca '21

Prezentujemy wyniki kolejnego konkursu organizowanego przez Wydział Architektury Politechniki Krakowskiej we współpracy z Miastem i Gminą Wieliczka. Tym razem studenci stanęli przed zadaniem zaprojektowania obiektu służby zdrowia poświęconego seniorom pod nazwą Wielickie Centrum Opieki Geriatrycznej.

Zadanie konkursowe było skierowane do studentów drugiego stopnia, drugiego semestru Wydziału Architektury. Studenci przygotowywali projekty w Zespole Projektowania Obiektów Kultury w Katedrze A-6 pod kierunkiem dr hab. Magdaleny Kozień-Woźniak, prof. PK, dr Marty Fąfary, Elizy Owczarek i Marcina Gierbienisa we współpracy z Miastem i Gminą Wieliczka. Była to kolejna współpraca pomiędzy tymi dwoma instytucjami. Wieliczka to dynamiczne rozwijające się miasto, które potrzebuje nowych rozwiązań architektonicznchy, stąd też konkursy kierowane do studentów. We wcześniejszych latach studenci mieli okazję wykonywać projekty związane z usługami publicznymi takimi jak filharmonia, czy węzeł komunikacyjny.

 I nagroda
w konkursie na projekt Centrum Opieki Geriatrycznej

I nagroda w konkursie na projekt Wielickiego Centrum Opieki Geriatrycznej

© Izabela Samborska

opieka nad seniorami

Temat stworzenia Wielickiego Centrum Opieki Geriatrycznej to inicjatywa burmistrza Miasta i Gminy Wieliczka Artura Kozioła — który w niedalekiej przyszłości chce wybudować taki obiekt. Projekty przygotowane przez studentów drugiego stopnia były kolejnym podejściem do tematu. Rok wcześniej studenci pierwszego stopnia również pracowali nad podobnym założeniem. Ówczesny program funkcjonalny został zweryfikowany przez konkretne potrzeby władz miasta, a także wskazana została nowa lokalizacja inwestycji — na peryferiach Wieliczki w pobliżu wyjątkowej leśnej przestrzeni Parku Grabówki. To właśnie to atrakcyjnie, zielone położenie stało się główną inspiracją do pracy studentów. Kontekst leśny i osobliwa topografia działki pozwalały na osiągnięcie różnorodnych efektów. Zwrot ku ekologii i szacunek do przyrody, a także wprowadzanie wartości prospołecznych w architekturze podkreślił burmistrz Wieliczki, który uczestnicząc w seminariach i obronach projektów, miał okazję doglądać pracy studentów. Niezależne jury pod jego przewodnictwem oceniało projekty, spośród których oprócz nagród głównych przyznano także Nagrodę Internautów.

I nagroda

Decyzją jury I nagrodę otrzymała Izabela Samborska, której projekt został doceniony za propozycję obiektu dynamicznie odnoszącego się do zastanego krajobrazu, który nie kojarzy się wprost z zamkniętym obiektem służby zdrowia.

I miejsce dla Izabeli
Samborskiej

projekt został doceniony za propozycję obiektu dynamicznie odnoszącego się do zastanego krajobrazu

© Izabela Samborska

Jury zwróciło uwagę, na to, że pobliski las został wprowadzony do zagospodarowania działki. Skarpa została zinterpretowana, jako zielony amfiteatr, a dzięki idei niewielkich atriów przyroda cały czas towarzyszy seniorom. Odpowiednia jest również skala i forma bryły szpitala — czytamy w uzasadnieniu.

II nagroda

II nagroda dla Kingi
Pyki

II nagrodę otrzymał projekt Kingi Pyki

© Kinga Pyka

Kinga Pyka otrzymała II nagrodę. Studentka wykorzystała topografię działki, tworząc kompozycję płaszczyzn na której umieściła bryłę obiektu z wyraźnym podziałem na część przychodni i obsługi pacjentów oraz część z pokojami pacjentów w połączeniu z przestrzeniami socjalnymi — zawsze z łatwym dostępem do otaczającej zieleni. Autorka zaproponowała również dynamiczną, geometryczną fasadę, która tworzy charakter architektury obiektu.

III nagroda

III nagroda Iwona
Kopta

III nagroda powędrowała do Iwony Kopty

© Iwona Kopta

III nagroda powędrowała do Iwony Kopyty. Fasadę projektowanego przez nią budynku cechuje prostota i minimalizm podkreślony rytmem pilastrów i zastosowanymi surowymi materiałami: betonem i drewnem. Jury zwróciło uwagę na czytelne odniesienie do otaczającej przyrody. Na jednej z brył studentka umieściła zielony dach, który płynnie przechodzi w leśną polanę, podczas gdy drugą bryłę wyposażyła w zielone atrium z eksponowanym fragmentem skarpy. Autorka projektując klasyczny obiekt atrialny, zdecydowała się na mniej szablonowe rozwiązanie nadając wycięciu formę okręgu, dzięki czemu przestrzeń zyskuje na atrakcyjności zarówno w widoku od zewnątrz, jak i we wnętrzu — pokoje seniorów otwierają się dużą przestrzeń socjalną, z której widać obszerne atrium.

nagroda internautów

I miejsce
w kategorii Nagroda Internautów

I miejsce w kategorii Nagroda Internautów

© Katarzyna Życzyńska

W ramach konkursu przeprowadzono także cieszące się popularnością głosowanie publiczności. W efekcie wyłonione zostały dwie nagrody internautów. I nagrodę otrzymała Katarzyna Żyszczyńska, która zaproponowała minimalistyczną w formie bryłę budynku oraz charakterystyczny plac publiczny w centrum projektu – mający integrować seniorów i zachęcać ich do aktywności. Druga nagroda internautów trafiła do Izabeli Samborskiej, nagrodzonej również przez jury pierwszym miejscem w głównej kategorii konkursu.

Poczytajcie także o wynikach konkursu na projekt Domu Literatury w Brzegach.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Velux ArchiTips
FORMICA