Ekoturystyka w Kambodży. Projekt Hideout

Dobrawa Bies
09 marca '21

Ekoturystyka to coraz bardziej popularny trend nastawiony na świadome podróżowanie, ochronę środowiska oraz wspieranie gospodarki i lokalnej kultury. Podążając tym nurtem Justyna Dmytryk, studentka Politechniki Wrocławskiej stworzyła projekt samowystarczalnych chatek turystycznych w Kambodży, zbudowanych według zasad architektury zrównoważonej.

Współczesna turystyka stanowi ponad jedną dziesiątą światowej gospodarki. Niestety jest ona powiązana z dużym, często negatywnym wpływem na środowisko naturalne. Na szczęście w ostatnich latach w odpowiedzi na komercyjną turystykę pojawił się trend nazywany ekoturystyką. Nastawioną na świadome podróżowanie, które chroni środowisko oraz wspiera i bazuje na potencjale gospodarczo-kulturowym kraju. Podążając tym trendem, również projektowanie, budowanie oraz eksploatacja budynków stara się minimalizować ślad węglowy, oraz wpływ na środowisko.

Centrum spa
w Kambodży

na terenie założenia znajduje się także budynek spa

© Justyna Dmytryk

Hideout w Kambodży

Hideout — projekt samowystarczalnych chatek w Kambodży autorstwa Justyny Dmytryk, wpisuje się w ten trend oraz stara się sprostać wymaganiom, jakie stawia nam dzisiaj środowisko. Zaproponowana przez studentkę Politechniki Wrocławskiej kryjówka zatopiona w zieleni ma być miejscem, w którym można odciąć się od świata zewnętrznego oraz dużej ilości bodźców. Jest to miejsce, które można odkrywać, przemieszczając się po nim dzięki specjalnie zaprojektowanej podwieszonej ścieżce. Praca została zainsporiowana zadaniem konkursowym „Cambodia Remote Hideout Huts” platformy Bee Breeders oraz była przedmiotem pracy inżynierskiej wykonanej pod kierunkiem dr hab. Krzysztofa Cebrata, prof. PWr.

Rzut chatki
mieszkalnej     Aksonometria
i konstrukcja chatki

autorka zdecydowała się na rozdzielenie funkcji i umieszczenie ich w osobnych modułach

© Justyna Dmytryk

Rozpoczęcie poszukiwań nad formą studentka rozpoczęła od etapu strefowania. Ze względu na małą powierzchnię każdej z chatek, autorka zdecydowała się na rozdzielenie funkcji i umieszczenie je w osobnych modułach, połączonych mostkami. Rozwiązanie to umożliwia łatwą przekształcalność oraz pozwala na dowolną konfigurację pojedynczych jednostek — moduły można łączyć w większe struktury oraz obracać je. Dzięki temu projekt jest uniwersalny i można go umieścić w dowolnej części Kambodży.

bambusowe moduły

Główna konstrukcja modułów składa się z bambusowych słupów połączonych z belkami usztywniającymi w miejscu podłogi oraz przy zwieńczeniu. Kształt modułów zwęża się ku górze, co zapewnia lepszy ciąg powietrza. Parter został wyniesiony, aby zapobiegać podtopieniom pomieszczeń podczas pory deszczowej oraz zapewnia większą prywatność. Każda jednostka jest wyposażona w dodatkowe elementy widoczne na elewacjach np. instalacja perowskitów na ścianie południowej kuchni, czy wystająca konstrukcja do zbierania wody deszczowej w module łazienkowym. Wprowadza to różnorodność oraz podkreśla zmienność modułów ze względu na swoje przeznaczenie.

Zagospodarowanie
chatki

projektowane obiekty są samowystarczalne

© Justyna Dmytryk

Prezentowany przeze mnie projekt chatek jest dowodem na to, że architektura na terenach wiejskich w Kambodży może przybierać różnorodne formy, unikając przy tym dużych kosztów budowy — dodaje autorka.

spa, wieża widokowa i kładka

Projekt tworzą trzy dodatkowe elementy uzupełniające zagospodarowanie działki — spa, kładka piesza oraz wieża widokowa. Spa tworzą cztery moduły, o tej samej formie co domki mieszkalne, a każda z jednostek jest połączona mostkiem z otwartą, zadaszoną przestrzenią tarasu relaksacyjnego, będącego przestrzenią wspólną.

Wieża widokowa    Chatka pozwala na wyciszenie

wszystkie obiekty połączone są kładką pieszą

© Justyna Dmytryk

W celu uporządkowania działki oraz wprowadzeniu nowych osi kompozycyjnych, autorka zaprojektowała prostą kładkę pieszą, wyniesioną nad poziom terenu. Łączy ona chatki, centrum spa oraz wieżę widokową, tworzącą dominantę. Dzięki zaprojektowanym obszernym tarasom umieszczonych na różnych wysokościach z wieży można obserwować otaczającą przyrodę.

Justyna Dymytyryk wraz z Mają Klawitter zaprojektowała również zrównoważone osiedle mieszkaniowe w Saint-Denis, które brało udział w konkursie Multi Comfort Student Contest.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Tydzień z Archicad 25 w Multibim
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta