Passing Through. Projekt studentów Politechniki Warszawskiej w finale konkursu

Dobrawa Bies
11 marca '21

W konkursie platformy Bee Breeders — Yoga House on a Cliff, brali udział również polscy studenci. Projekt Passing Through autorstwa Stanisława Dawidziuka, Marii ŁomiakNatalii Rajchel z Politechniki Warszawskiej znalazł się w ścisłym finale. Młodzi architekci stworzyli podłużny budynek o drewnianej konstrukcji, z którego podczas praktyki jogi można podziwiać malowniczą, portugalską dolinę Vale de Moses.

Vale de Moses to kompleks położony regionie środkowej Portugalii, prowadzony przez parę brytyjskiego pochodzenia. Historia tego miejsca sięga jednej z ich podróży po Europie, podczas której natrafili na opuszczoną farmę w dolinie. Miejsce urzekło ich do tego stopnia, że postanowili osiąść tu na stałe. W ciągu ostanitch czterech lat udało im się odrestaurować kamienne chaty i uprzątnąć sąsiadujące zielone tarasy, tworząc światowej klasy ośrodek do praktyki jogi. Wraz z rozwojem ich działalności pojawiła się konieczność powiększenia miejsca do codziennych sesji jogi. W ten sposób narodził się konkurs organizowany we współpracy z platformą Bee Breeders.

 Projekt Passing
Thorugh, elewacje

budynek jest umieszczony na jednym z tarasów wzgórza

© Stanisław Dawidziuk, Maria Łomiak, Natalia Rajchel

joga na wzgórzu

Celem międzynarodowego konkursu było zaprojektowanie obiektu umożliwającego praktykę jogi o powierzchni około 80 metrów kwadratowych oraz pomieszczeń pomocniczych, w skład których wchodziła kuchnia, miejsce do przechowywania mat, toalety, prysznice oraz ogród, w którym goście po praktyce mogliby zgromadzić się na medytacji. Jury szczególną uwagę zwracało na ekologiczny aspekt projektu i jego możliwie jak najmniejszą ingerencję w otoczenie. Jednocześnie budynek miał zapewniać ochronę przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Uczestnicy zobligowani byli do uwzględnienia odzysku wody deszczowej, szarej i ukształtowania kompleksu w taki sposób, aby możliwa była jego energetyczna samowystarczalność. Organizatorzy poszukiwali projektu, który stworzy inspirującą przestrzeń, będzie stanowić przykład ekologicznego budownictwa, a także stanie się charakterystycznym punktem orientacyjnym okolicy.

Dom jogi na wzgórzu    Aksonometria obiektu jogi

moduł kwadratu ma swoją kontynuację w postaci drewnianej pergoli

© Stanisław Dawidziuk, Maria Łomiak, Natalia Rajchel

studenci Politechniki Warszawskiej w finale

Projekt Passing Through autrostwa Stanisława Dawidziuka, Marii Łomiak i Natalii Rajchel z Politechniki Warszwaskiej znalazł się w ścisłym finale konkursu. Studenci pod budowę nowego obiektu przeznaczyli jeden z tarasów umieszczonych na zboczu wzgórza, z widokiem na istniejący kompleks.

Punktem wyjścia dla kształtowania naszej koncepcji stał się podłużny kształt działki, co przełożyliśmy na linearny charakter obiektu. Murowane kostki na poziomie parteru nanizane są na główną oś całego założenia, z której rozpościera się widok na dolinę, a użytkownik pozostaje cały czas w kontakcie wzrokowym z naturą — mówią autorzy.

drewniany dom jogi

Wyższą kondygnację stanowi duża sala do praktyki jogi, która opiera się na murowanych kubikach. Przestrzeń do praktyki została doświetlona pasem okien przy podłodze oraz świetlikiem w dachu. Takie rozwiązanie zapewnia swobodną cyrkulację powietrza. Ograniczając powierzchnię okien, autorzy zminimalizowali ryzyko przegrzewania się budynku. Rozcięcie dachu wzdłuż jego kalenicy pozwoliło na doświetlenie pomieszczenia i stworzenie niezwykłej atmosfery we wnętrzu. W kubikach na parterze mieszczą się wszystkie pomieszczenia pomocnicze — aneks kuchenny, toalety, przechowalnia mat, jadalnia i przestrzeń do odpoczynku. Elementem spajającym całe założenie stała się drewniana konstrukcja ze zdwojonych belek.

Wnętrze budynku jogi    Wnętrze sali do medytacji

przestrzeń do praktyki jogo została doświetlona pasem okien przy podłodze oraz świetlikiem w dachu

© Stanisław Dawidziuk, Maria Łomiak, Natalia Rajchel

wpisanie w naturę

Narzucony moduł kwadratu ma swoją kontynuację na zewnątrz, w postaci drewnianej pergoli, pod którą mieści się ogród wyrastający pomiędzy podestami. Całość przykrywa dwuspadowy dach korespondujący z sąsiednią zabudową, pokryty dachówką charakterystyczną dla tego regionu. Do sali do jogi przylega taras, który w słoneczne dni może stanowić przedłużenie pomieszczenia. Tym samym umożliwia to stworzenie otwartej, powiększonej przestrzeni sali ćwiczeń lub strefę do medytacji.

Chcieliśmy, aby obiekt był współczesnym spojrzeniem, wykorzystującym ekologiczne rozwiązania, szanującym jednocześnie tradycje lokalnej zabudowy. Nie chcieliśmy zdominować krajobrazu, a jedynie stworzyć element dopełniający zastaną zabudowę — tłumaczą młodzi architekci.

Rzut domu jogi

podłużna działka wpłynęła na kształt budynku

© Stanisław Dawidziuk, Maria Łomiak, Natalia Rajchel

Zaproponowane lokalne materiały — drewniana konstrukcja czy korkowe podłogi przekładają się na niższe koszty budowy i wspieranie lokalnej gospodarki. Na zboczu poniżej kompleksu autorzy umieścili panele słoneczne, zapewniające energetyczną niezależność oraz zbiornik na wodę deszczową.

Projekt Passing
Through

obiekt wykonany jest z lokalnych materiałów

© Stanisław Dawidziuk, Maria Łomiak, Natalia Rajchel

Poczytajcie także o projekcie pracowni kamecki.architektura, który również znalazł się w finale konkursu Yoga House on a Cliff. Vale de Moses organizowało również konkurs na projekt kabin do medytacji — biorący w nim udział projekt komorebi został nagrodzonym trzecim miejscem, a wyróżnienie otrzymał INSIDE|OUT autorstwa FALA Architektura.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Tydzień z Archicad 25 w Multibim
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta