computer zapisz w ulubionych

Joga z widokiem na portugalską dolinę. Projekt kamecki.architektura

Dobrawa Bies
09 marca '21

Yoga House on a Cliff to kolejny konkurs platformy Bee Breeders dotyczący malowniczego terenu Vale de Moses w Portugalii. Tym razem celem było zaprojektowanie domu jogi położonego na zboczu wzgórza, z którego rozpościera się widok na całą dolinę. Oszczędny w wyrazie, wpisujący się w otoczenie projekt autorstwa polskiej pracowni kamecki.architektura znalazł się w ścisłym finale.

Vale de Moses to znany ośrodek jogi położony w zalesionych górach w środkowej Portugalii. Dawna porzucona nieruchomość, która pierwotnie była farmą, została zakupiona przez brytyjską rodzinę i odrestaurowana. W ciągu ostatnich pięciu lat kamienne domki i tarasowe ogrody leśne zostały przemienione w miejsce, które co roku wita 500 gości z całego świata. Odwiedzają oni Vale de Moses, aby ćwiczyć jogę i medytować w otoczeniu natury.

Konkurs Yoga House on a Cliff to już kolejny organizowany przez platformę Bee Breeders wraz z właścicielami Vale de Moses. Tym razem, zadaniem było zaprojektowanie nowego budynku na zboczu wzgórza z widokiem na całą dolinę. Ze względu na naturalne otoczenie oraz aspekt medytacyjny, przyszły dom jogi miał inspirować gości i umożliwiać kontakt z naturą. Oprócz centralnego pomieszczenia do jogi, w obiekcie miał znajdować się: schowek na maty i sprzęt do ćwiczeń, prysznice i toalety, mała kuchnia. Budynek powinien wytwarzać własną energię, a cała szara woda miała być odzyskiwana.

minimalistyczny dom jogi

Jury w składzie: Joana Astolfi (artystka, architektka i projektantka, prowadząca Studio Astolfi w Lizbonie), Tiziano Borghini (partner w GMAA – GM Architectes Associés), Diogo Burnay (współzałożyciel i partner CVDB arquitectos, główny kurator Lisbon Architecture Triennale 2022), Tiago Krusse (K Innovative Diffuser), Nuno Pimenta (artysta), Martinho Pita (artysta), Cristina Verissimo (CVDB arquitectos, główna kuratorka Lisbon Architecture Triennale 2022) oceniło nadesłane prace pod kątem dbałości o środowisko, ekonomicznych rozwiązań, przemyślanej architektury i bezpieczeństwa użytkowników. Pośród finalistów znalazła się propozycja z Polski autorstwa pracowni kamecki.architektura.

architekci stworzyli prostą formę umożliwającą wyciszenie i kontakt z naturą

© kamecki.architektura

Dolinę Valey de Moses, oprócz zapierających dech w piersiach widoków, charakteryzuje tarasowy układ terenu z dużą ilością drzew i krzewów. Jest to idealne miejsce do praktykowania sztuki rozwoju umysłu i ciała, jaką jest joga. Nasza propozycja jest uzupełnieniem istniejącej zabudowy, którą stanowią rozproszone po dolinie budynki o różnych funkcjach. Skupiliśmy się na stworzeniu schronienia, w którym całkowicie można oddać się medytacji zdrowotnej i duchowej. Nienachalnej i prostej bryły, która pozwoli jej użytkownikom poczuć głębokie połączenie z naturą i elementami, które ją otaczają — mówi architekt Oskar Kamecki.

widok na dolinę

Wąska podłużna działka, osadzona między dwoma naturalnymi tarasami sama narzuciła autorom podłużny, prostokątny plan budynku. Mimo niewielkiej dostępnej powierzchni udało im się zmieścić bogaty program funkcjonalny pomieszczeń, nie tracąc przy tym na ich jakości użytkowej. Architekci zaproponowali czytelny i maksymalnie funkcjonalny układ, który prowadzi użytkownika poprzez przygotowanie, po ćwiczenia pozwalając przy tym na kontakt z naturą.

panoramiczne okno w przestrzeni do ćwiczeń otwiera budynek na zachód

© kamecki.architektura

Panoramiczne okno w przestrzeni do ćwiczeń (shala) otwiera budynek na zachód i rozciągającą się w dole dolinę, kadrując obraz, zmieniający się wedle pór roku. W tym miejscu budynek jest cofnięty, tworząc podcień z niewielkim tarasem, przykryty ażurowym zadaszeniem, które rozprasza promienie słoneczne i chroni przed palącym słońcem. Praktykujący goście oprócz tradycyjnej sali do ćwiczeń, mają do dyspozycji zielony dach, do którego prowadzą schody już przy wejściu do budynku. Daje on możliwość, przy sprzyjającej pogodzie, przeprowadzenia zajęć na świeżym powietrzu, jak i medytacji w jeszcze bliższym kontakcie z otoczeniem.

konstrukcja jest drewniana z fundamentami punktowymi

© kamecki.architektura

tło dla natury

Otaczający krajobraz, dzięki swej różnorodności i atrakcyjności dostarcza wielu bodźców, dlatego architektom zależało, aby ich propozycja stanowiła jedynie tło dla natury. Konstrukcja budynku została zaprojektowana jako drewniana z fundamentami punktowymi, aby ograniczyć prace ziemne do minimum. Ze względu na warunki terenowe autorzy zdecydowali się na zastosowanie materiałów lekkich i niedrogich — stąd rezygnacja z ciężkiego naturalnego kamienia elewacyjnego, pomimo jego niewątpliwych korzyści estetycznych.

Tym tokiem myślenia, postawiliśmy na dwa relatywnie niedrogie materiały elewacyjne, które mają odzwierciedlać otaczającą naturę — skały i drzewa. W naszej interpretacji drzewa to drewniane pionowe, cieniutkie lamele, oraz skały to tynk strukturalny, który nakładany w odpowiedni sposób da wrażenie miejscami nieregularnego materiału skalnego — tłumaczy Oskar Kamecki

W projekcie nie zabrakło także miejsca na znane eko-rozwiązania takie jak: panele fotowoltaiczne i zbiornik na deszczówkę oraz odzysk wody szarej.

Poczytajcie także o propozycjach kabin do medytacji, które brały udział w konkursie Vale de Moses Meditation Cabins: projekcie komorebi nagrodzonym trzecią nagrodą, oraz wyróżnionym INSIDE|OUT autorstwa FALA Architektura.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5