Zobacz w portalu A&B!

Weronika Kuźma – „Dom trwały. Rodzina na stałe. Adaptacja młyna na dom rodziny adopcyjnej we wsi Kula-Młyn”

Dobrawa Bies
31 grudnia '21
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa magisterska
Rok obrony: 2021
Nazwa: „Dom trwały. Rodzina na stałe. Adaptacja młyna na dom rodziny adopcyjnej we wsi Kula-Młyn”
Autorka: Weronika Kuźma
Uczelnia:
Wydział Architektury i Wzornictwa Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku
Promotorzy:

prof. Beata Szymańska, dr Paweł Czarzasty

   

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza 2020/2022”

Całość jest czymś więcej niż sumą części — rodzina jest czymś więcej niż pokrewieństwem ludzi, a dom jest czymś więcej niż tylko budynkiem. Koncepcja stara się w najlepszy sposób odpowiedzieć na poruszony problem pozbawienia opieki rodzicielskiej dzieci. Projekt próbuje dowieść, że architekturą można w pewnym sensie „leczyć”, zacierać różnice, łączyć i dzielić.

Stary młyn we wsi Kula-Młyn

młyn znajduje się we wsi Kula-Młyn

© Weronika Kuźma

Połączenie domu wielopokoleniowego i rodziny wielodzietnej tworzy warunki rozwojowe, których nie da się uzyskać w innym środowisku. Pomimo stopniowego zanikania tradycyjnych wielopokoleniowych rodzin, decyzją projektową był powrót do takiej formy. Dorastanie w dużej rodzinie, z licznym rodzeństwem i starszym pokoleniem uczy funkcjonowania w społeczeństwie. Surowe mury młyna zostawiają miejsce dla ludzkiego czynnika.

Przekrój
i elewacja młyna

przekrój i elewacja młyna

© Weronika Kuźma

Projekt jest połączeniem stanu obecnego, historycznych akcentów i inwencji własnej. Bazując na kompleksowych dokumentacjach, można było odtworzyć nieistniejące już, warte przywrócenia, historyczne elementy budynku. Elewacja zyskała powiększone przeszklenia. Dachy, pogrubione i odtworzone, zostały postopniowane, by wpuścić światło i uzyskać optymalną wysokość kondygnacji. Spore przeszklenie od strony południowej zbiera ciepło i oddaje je w głąb budynku jak szklarnia. Duża liczba drzew i możliwość przysłonięcia przeszkleń zapobiega natomiast przegrzaniu tych części domu w upalne dni.

Przeszklona część
południowa

przeszklona część południowa

© Weronika Kuźma

Dobudowa odtwarza kształt budynku. Osadzona o kondygnację niżej, powtarza zabieg stopniowania dachów. Część młyna obiega zewnętrzny balkon, inspirowany historycznymi rysunkami inwentaryzacyjnymi. Odtworzony oryginalnie w zachodnim skrzydle, otula drewnianą konstrukcją ceglane mury.

Kuchnia
z odsłoniętym stropem

kuchnia z odsłoniętym stropem

© Weronika Kuźma

Część mieszkalna została zaprojektowana tak, by układ pomieszczeń zapewniał intymność i komfort rodzinie wielopokoleniowej. Budynek podzielono na część wspólną, w skład której wchodzą wysoka przestrzeń z jadalnią i salonem, kuchnia, oranżeria i pokoje rekreacyjne, czyli pokój telewizyjny, sala do ćwiczeń i biblioteka; część pokoi prywatnych — tu znajdują się pokoje dla starszych dzieci, młodszych dzieci, rodziców i mieszkanie dziadków; oraz część sklepową, pomieszczenia magazynowe i gospodarcze.

biblioteka
i przestrzeń do nauki

biblioteka i przestrzeń do nauki

© Weronika Kuźma

Główny budynek jest przeznaczony na przestrzeń wspólną, gromadzącą wszystkich członków rodziny. Po przekroczeniu progu znajdujemy się w wysokim na dwie kondygnacje pomieszczeniu. Strop I piętra został usunięty, a odkryta drewniana konstrukcja, przebiegająca przez środkową oś budynku, stanowi o szczególnym charakterze tego wnętrza. Z przestrzeni wysokiej, komunikacją pionową przechodzimy na najwyższą kondygnację.

Pokój dla starszych
dzieci    Fragment balkonu

jeden z pokojów dla starszych dzieci oraz fragment dobudowanego balkonu

© Weronika Kuźma

Piętro to zostało zaadaptowane na sypialnie dla starszych dzieci. Lokalizacja słupów wyznaczyła podział przestrzeni na cztery pokoje i łazienkę. By nie naruszać zabytkowych murów instalacje elektryczne i hydrauliczne zostały przeprowadzone po murze. Na parterze północno-wschodniego skrzydła, bezpośrednio pod sypialnią najmłodszych dzieci, została zaprojektowana przestrzeń do nauki z biblioteką. Szyby w powiększonych otworach okiennych, od strony drogi zastąpiono szklanymi pustakami.

Industrialna
łazienka

industrialna łazienka

© Weronika Kuźma

Usytuowanie sklepu oraz fakt, że młyn należy do atrakcji na „szlaku Józefa Wybickiego” odpowiadają za obecność nieznajomych w pobliżu budynku. Luksfery zapewniają wizualne oddzielenie od drogi, co za tym idzie zwiększają komfort i prywatność.

Sklep ekologiczny

sklep ekologiczny

© Weronika Kuźma

Koncepcja przedstawiona w projekcie wykorzystuje bogactwo naturalne terenów należących do młyna i okolicy. Projekt sklepu mającego w ofercie ekologiczne przetwory i produkty miodopochodne swoją inspirację czerpie z historii młyna. Pobliskie opuszczone pasieki dają świadectwo prowadzonego rzemiosła i hodowli.

 Fragment murowanych
ścian młyna    Wnętrze oranżerii

dawny młyn został przekształcony w dom rodziny adopcyjnej

© Weronika Kuźma

Dodatkowymi działaniami pomagającymi w utrzymaniu rodziny i obiektu jest wykorzystanie istniejącej infrastruktury. Studnia cembrowinowa znajdująca się przy obiekcie, w przypadku zaopatrzenia domu w wodę pitną, mogłaby zniwelować opłaty do minimum lub przynieść oszczędność poboru wody. Ponadto, istnieje możliwość wykorzystywania odnawialnego źródła energii za pomocą przydomowej elektrowni wodnej.

 

Weronika Kuźma

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

Druga edycja konkursu „Wnętrze Roku Pfleiderer” - www.wnetrzeroku.pl
Trendy wnętrzarskie 2022