NOWOŚĆ! Prawo w architekturze – przystępnie na portalu A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Wspólny dziedziniec przed Zamkiem w Poznaniu

11 października '19
Dane techniczne
Nazwa konkursu:
Konkurs na opracowanie koncepcji zagospodarowania dziedzińca przed CK ZAMEK
 
Przewodniczący jury: Piotr Kostka Członek IARP, prezes SARP Oddział Poznań
Sędzia referent: Anna Rybarczyk-Robak, TWP, Koalicja Święty Marcin
Członkowie jury:

Katarzyna Podlewska
(zastępca dyrektora Wydziału Urbanistyki i Architektury Urzędu Miasta Poznania, członek IARP)

Aleksandra Dolczewska
(Biuro Miejskiego Konserwatora Zabytków)

Wojciech Krawczuk
(architekt IARP, członek SARP Oddział Poznań)

dr Paweł Grobelny projektant
(specjalista w zakresie projektowania przestrzeni publicznych)

Jarosław Wroński członek IARP
(członek Kolegium Sędziów Konkursowych SARP Oddział Poznań)

Znamy wyniki konkursu na opracowanie koncepcji i zagospodarowania dziedzińca przed Centrum Kultury Zamek w Poznaniu.

Przedmiotem konkursu był dziedziniec od strony ulicy Św. Marcina, wykorzystywany obecnie jako parking. Centrum Kultury Zamek chce przekształcić go w zieloną strefę, miejsce spotkań, odpoczynku oraz aktywności kulturalnych i edukacyjnych, która na stałe wpisze się w mapę Poznania.

Konkurs ogłoszony w kwietniu br. został przeprowadzony w dwuetapowej formule. W pierwszym etapie udział wzięło czterdzieści zespołów projektowych z całej Polski. Do drugiego etapu zakwalifikowano osiem zespołów: Aleksander Wadas Studio, Aneta Faner, DA Dziuba Architekci, Michał Bernasik Architekci, Mikołaj Gierych i Mili Młodzi ludzie, MOFO Architekci MA, MPP i Palmett.

pierwsza nagroda

Jury postanowiło przyznać pierwszą nagrodę w wysokości 25 000 zł pracy wykonanej przez Aleksander Wadas Studio z Warszawy.

Zwycięska praca konkursowa odpowiedziała wyczerpująco na potrzeby zamawiającego. Pawilon z częścią gastronomiczną i zapleczem socjalnym, wychodzący z aktywnością zamkową na zewnątrz, z wyświetlanymi na ledowym ekranie informacjami o wydarzeniach w Zamku, tworzy strefę zewnętrzną projektowanego założenia. Masywny dach pawilonu nawiązuje do architektury Zamku a domknięty plac pomiędzy Zamkiem i pawilonem, podzielono czytelnie na strefy wypoczynku i reprezentacyjną. Projekt daje dużo możliwości aranżacji przestrzeni placu, w centralnej części umieszczono dysze chłodzące oraz płytkie lustro wody wykorzystywane latem dla ochłody lub zimą jako lodowisko — mówi Piotr Kostka, przewodniczący Sądu Konkursowego.

Koncepcja jako jedyna pokazała aranżacje przestrzeni we wszystkich porach roku. Jury doceniło również szczegółowo opracowane projekty mebli miejskich, ciekwe zastosowanie posadzki z wykorzystaniem starych płyt, a także zagospodarowania szarej wody opadowej, świadczące o świadomym podejściu do zrównoważonego projektowania.
Zwycięska praca  stanie się podstawą projektu budowlanego i wykonawczego.

druga nagroda

Aneta Faner otrzymała drugą nagrodę, w wysokości 15 000 zł. W pracy doceniono umiejętne strefowanie przestrzeni, przy jednoczesnym podkreśleniu ważnych osi widokowych. Na uznanie jury zasłużyło także rozwiązanie dostępu dla osób z niepełnosprawnościami, ciekawie zaprojektowany pawilon oraz potraktowana z uwagą zieleń.

Trzecią nagrodę w wysokości 10 000 zł pracownia Palmett.
W konkursie wyróżniono prace DA Dziuba Architekci oraz MPP.


Wystawę pokonkursową, przedstawiającą projekty wszystkich uczestników drugiego etapu konkursu można oglądać w Holu Wielkim CK ZAMEK od 14 października do 9 listopada 2019.

Więcej informacji dotyczących konkursu dostępne jest na stronie CK Zamek.

 

oprac. Dobrawa BIES

na podstawie informacji od organizatora
ilustracje dzięki uprzejmości organizatora

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE