okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Airspace – kosmiczna przestrzeń do zabawy projektu Besign Studio

05 sierpnia '20

Kosmiczna przygoda czeka w dmuchanym parku rozrywki Airspace w Gdyni! Astronauci (mali i duzi) skoczą w kosmiczną przestrzeń, spędzą czas w kosmicznym wahadłowcu, przygotują się w kapsule treningowej i przejdą przez kosmiczną dżunglę, a swoją zręczność w zestrzeliwaniu meteoroidów ze statku kosmicznego, poćwiczą na specjalnej strzelnicy!

Architektki z Besign Studio stworzyły iście kosmiczną przestrzeń do nauki i zabawy! Projekt nawiązuje do estetyki lat 80. ostrych, wyrazistych kolorów znanych z gier komputerowych. Teraz międzyplanetarna przygoda dostępna jest na wyciągnięcie ręki!

 

Basia Hyjek: Co stanowiło główną inspirację do tego projektu?
Magdalena Wieczorek: Airspace to dmuchany park rozrywki o powierzchni 1500  zlokalizowany w Gdyni. Dzieci spędzają tu czas na zabawie i nauce. Motyw przewodni parku to podróże kosmiczne i świat gier. Inspiracją były dla nas więc podróże kosmiczne, gry z lat 80., oraz różne motywy nawiązujące stylistyką do retrofuturyzmu.

Airspace w Gdyni - dmuchany park zabaw i nauki.

inwestorzy pragnęli, by Airspace był miejscem inspirującym, zachęcającym do harców oraz przede wszystkim bezpiecznym. Ideą było połączenie nauki ze sportem i zabawą, a inwestorzy chcieli, aby projekt wnętrz to odzwierciedlał

fot. Małgorzata Szczurowska

Basia: Jakie były oczekiwania i potrzeby inwestorów?
Magdalena: Przystępując do pracy otrzymałyśmy od inwestorów brief, na którego podstawie tworzyłyśmy pierwsze koncepcje do projektu. Inwestorzy pragnęli, by Airspace był miejscem inspirującym, zachęcającym do harców oraz przede wszystkim bezpiecznym. Ideą było połączenie nauki ze sportem i zabawą, a inwestorzy chcieli, aby projekt wnętrz to odzwierciedlał. Jeżeli chodzi o stylistykę to jako zespół miałyśmy ogromną swobodę twórczą i pełne wsparcie inwestorów, oczywiście przy ścisłym trzymaniu się ustalonego budżetu.

 

Basia: Skąd pomysł na takie połączenie kolorów, wzorów i materiałów?
Magdalena: Kolorystyka była zaczerpnięta z estetyki synthwave, i nawiązuje do lat 80. Barwy takie jak magenta, żółć, fiolet oraz pomarańcz mają za zadanie nie tylko pobudzać dzieci do zabawy, ale też wyznaczają poszczególne strefy w obiekcie. Strefowanie zostało określone plamami kolorów wylewających się z wnętrz kubików, a komunikację w parku wyznacza świetlna błyskawica. Barwna plama na posadzce prowadzi od kas biletowych prosto do soczyście pomarańczowego wnętrza szatni. Zadaszenie tej strefy zostało wykonane za pomocą materiałowych pasów, ozdobionych liniami świetlnymi.

Kosmiczny park zabaw w Gdyni. Airspace projektu Besign Studio    Airspace- kosmiczny park rozrywki w Gdyni. Besign Studio

strefowanie zostało określone plamami kolorów wylewających się z wnętrz kubików, a komunikację w parku wyznacza świetlna błyskawica

fot. Małgorzata Szczurowska

Strefa żółta to przestrzeń przeznaczona do zapoznania się z zasadami bezpieczeństwa, których trzeba przestrzegać podczas zabawy w Airspace. Żółta plama płynnie przechodzi w strefę w kolorze magenty wspólnym dla kas biletowych i kawiarenki. Sanitariaty, tak jak pozostałe wnętrza utrzymane są w kosmicznej stylistyce parku i przystosowane zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Lustra z efektem halo przywodzą na myśl zaćmienie słońca, a kolorowe fugi i sufity nawiązują do klimatu retrofuturyzmu. Ciekawym akcentem są instalacje sufitowe. Projektowane i wykonane na specjalne zamówienie panele z gradientem oraz świecące stalowe obręcze, dodają wnętrzu oryginalnego charakteru.

Airspace - kosmiczny park rozrywki. Park zabaw w Gdyni. Dmuchany park zabaw.

ciekawym akcentem są instalacje sufitowe. Projektowane i wykonane na specjalne zamówienie panele z gradientem oraz świecące stalowe obręcze, dodają wnętrzu oryginalnego charakteru

fot. Małgorzata Szczurowska

Basia: Co sprawiło Pani najwięcej satysfakcji przy tworzeniu tego projektu, a co było największym wyzwaniem?
Magdalena: Największym wyzwaniem była dla nas aranżacja funkcjonalna. Strefa obsługująca park stanowi niewielką część całej jego przestrzeni, a musiałyśmy zmieścić na niej wiele funkcji. Wyzwaniem był również projekt wolnostojącej recepcji. Kubiczna forma zaprojektowana ze stali i siatki cięto-ciągnionej skąpana w neonowym różu miała pomieścić funkcje kas biletowych, sklepiku z witryną, pomieszczenia socjalnego oraz małej kawiarenki po drugiej stronie. Przy takiej ilości funkcji było nie lada wyzwaniem, aby forma bryły nie zatraciła cech kubika.


rozmawiała: Basia Hyjek

Głos został już oddany