LIVE! - Kazimierz Łatak, Piotr Lewicki i Jakub Głaz w cyklu #NOWE TRENDY W ARCHITEKTURZE - kliknij po więcej informacji!
LIVE! - Kazimierz Łatak, Piotr Lewicki i Jakub Głaz w cyklu #NOWE TRENDY W ARCHITEKTURZE - kliknij po więcej informacji! Facebook: #NOWE TRENDY W ARCHITEKTURZE YouTube: #NOWE TRENDY W ARCHITEKTURZE #NOWE TRENDY W ARCHITEKTURZE. Cykl rozmów LIVE
Zapraszamy na wydarzenie 19 marca o 13.00
JUTRO o 13!
DZISIAJ o 13!
TRWA LIVE!
RETRANSMISJA!
maksimize
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Julia Trzepizur – „Sensoryczna przestrzeń spotkań”

14 grudnia '23
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa licencjacka
Rok obrony: 2023
Nazwa: „Sensoryczna przestrzeń spotkań — Adaptacja dawnego budynku zaplecza szpitala na terenie obszaru Kraków Wesoła / ul. Śniadeckich 3”
Autorka: Julia Trzepizur
Uczelnia: Akademia Sztuk Pięknych w Krakowie, Wydział Architektury Wnętrz
Promotor: prof. Rafał Ziembiński

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza 2022/2024”

Tematem pracy dyplomowej jest istniejący obiekt na terenie poszpitalnym. Budynek znajduje się na byłym terenie Kliniki Chorób Zakaźnych Akademii Medycznej w Krakowie przy ulicy Jana i Jędrzeja Śniadeckich 3, w obrębie historycznej dzielnicy Wesoła. Projekt budynku został wykonany w roku 1958 przez Miastoprojekt Kraków jako pawilon obserwacyjny.

Analiza lokalizacji budynku sugerowała stworzenie przestrzeni o charakterze publicznym, która powinna być w symbiozie z otaczającymi zielonymi terenami. Istniejąca struktura na tym terenie ukierunkowała tematykę i problematykę mojej pracy. Pragnęłam stworzyć miejsce spotkań, które będzie miało pozytywny wpływ na nasze samopoczucie, będzie stymulowało zmysły i pozwoli na wyciszenie układu nerwowego.

Obiekt, stan obecny  Stan obecny obiektu

aktualny stan obiektu

© Julia Trzepizur

Celem projektowanych przestrzeni jest przywrócenie do życia budynku na terenie poszpitalnym, by ukazać potencjał obiektów, które mogą być chętnie odwiedzane. Koncepcja projektu bazuje na istniejącej siatce pomieszczeń oraz obiektów w najbliższym sąsiedztwie, dzięki czemu przestrzeń została podzielona na czytelne strefy. Powstały nowe ciągi piesze prowadzące bezpośrednio od ulicy Śniadeckich, które ułatwiają dostęp do budynku.

 Plan sytuacyjny, dzielnica Wesoła   Strefa wejścia do pawilonu

plan sytuacyjny i strefa wejściowa

© Julia Trzepizur

Obiekt stymuluje sensorycznie, czyli pozwala nam poznawać przestrzeń za pomocą wszystkich zmysłów. Podział na strefy ma zapewnić komfortowe odczucia i dać możliwość pobudzenia wybranych zmysłów, a wyciszenia innych. Wprowadziłam również rabaty roślinne, są miejscem życia owadów, przyczyniają się do filtrowania powietrza oraz produkują tlen.

Przekrój pawilonu  Szkice

przekrój i szkice projektowe

© Julia Trzepizur

We wszystkich przestrzeniach zostały ograniczone intensywne bodźce wizualne, tak aby przebywanie w nich dawało ukojenie. Zostało to osiągnięte dzięki zastosowaniu stonowanej gamy kolorystycznej oraz użyciu naturalnych materiałów. Strukturalne materiały poprzez swoje faktury i materię mają jeszcze jedno zadanie: pobudzanie wrażliwości dotykowej. Kolejnym istotnym czynnikiem budującym przestrzeń jest światło. Filtrowane do wnętrza przez liście i gałęzie drzew, tworzy zmienne efekty wizualne. Połączenie otoczenia z wnętrzem nastąpiło dzięki dodaniu okien dachowych i powiększeniu wszystkich otworów okiennych.

Strefa wejścia Strefa wejścia

we wszystkich przestrzeniach zostały ograniczone intensywne bodźce wizualne,
tak aby przebywanie w nich dawało ukojenie

© Julia Trzepizur

strefa wejścia

Drewno na ścianie pozostało w swojej naturalnej formie, jego szorstkość i strukturalność zachęca do holistycznego wejścia w dialog z tą przestrzenią i odczuwaniem jej nie tylko poprzez zmysł wzroku, ale i dotyk, zapach czy smak.

Herbaciarnia  Herbaciarnia

herbaciarnia

© Julia Trzepizur

herbaciarnia

Kolejną strefą jest przestrzeń herbaciarni. Powinna być odczuwana wszystkimi zmysłami, dlatego poza piciem naparów i pobudzeniem zmysłu smaku, zostaje pobudzony również zmysł zapachu dzięki świeżo zaparzonym ziołom czy mielonej kawie. Proste formy we wnętrzu łączą się z obecnością drzew. Czas tu spędzony kreuje doznania i wspomnienia, pozwala się zrelaksować i cieszyć z doświadczeń.

Strefa kuchni Strefa roślin

strefa kuchni i roślin

© Julia Trzepizur

strefa kuchni

Przestrzenie te zostały stworzone dla osób, które nie mają odpowiedniego metrażu czy warunków w swoich domach, bądź chcą zmienić otoczenie, ale jednocześnie chcą sami przygotować posiłki. Przestrzenie można modyfikować, wydzielać strefy w zależności od liczby osób. Zastosowanie przegród z inteligentnym szkłem sprawia, że łatwo można powiększyć przestrzeń: poprzez zsunięcie przegrody bądź zamknięcie jej, co stworzy bardziej prywatną atmosferę.

Strefa roślin  Strefa roślin

strefa roślin

© Julia Trzepizur

strefa roślin

Strefa roślin została podzielona na dwie części. Pierwsza znajduje się bezpośrednio w obiekcie, a druga jest jego kontynuacją w ogrodzie. Zaletą wewnętrznego ogrodu sensorycznego jest to, że stymuluje on wszystkie nasze zmysły, można z niego pozyskać produkty do wykorzystania w strefie kuchni czy herbaciarni.

 

Julia TRZEPIZUR

© Autorka

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE