Zobacz w portalu A&B!
Akustyka budynków – ważne zmiany dla architektów
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Karolina Sommerfeld – „Miejskie wnętrze”

18 października '23
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa magisterska
Rok obrony: 2023
Nazwa: „REWITALIZACJA PLACU PIASTOWSKIEGO W BYDGOSZCZY. KONCEPCJA WNĘTRZA MIEJSKIEGO”
Autorka: Karolina Sommerfeld
Uczelnia: Wydział Sztuk Projektowych Politechniki Bydgoskiej im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich
Promotorka: dr Agnieszka Mierzwa

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza 2022/2024”

Tematem pracy dyplomowej jest rewitalizacja placu Piastowskiego w Bydgoszczy, a dokładniej stworzenie koncepcji wnętrza miejskiego. Plac Piastowski znajduje się w centralnej dzielnicy Śródmieście, a jego powstanie datowane jest na drugą połowę XIX wieku; pierwotnie nazwany placem Elżbietańskim, na cześć Elżbiety Ludwiki, małżonki ówcześnie panującego króla Prus Fryderyka Wilhelma IV. Plan zakładał podział placu na skwer oraz część handlową, jednak jeszcze przed I wojną światową w miejscu skweru wzniesiono kościół pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa.

Widok z góry na plac Piastowski w Bydgoszczy

widok z góry na plac Piastowski w Bydgoszczy

© Karolina Sommerfeld

Funkcja handlu rozwijała się i przekształcała przez lata, począwszy od wyznaczonych dni handlowych po całotygodniowy handel, który trwa do dziś. Lata zmian w infrastrukturze, zupełnie inna mentalność i świadomość użytkowników sprawiły, że to miejsce potrzebuje metamorfozy, która odpowie na aktualne potrzeby lokalnej społeczności i przywróci świetność placu Elżbietańskiego.

Rzut placu Piastowskiego w Bydgoszczy

rzut placu Piastowskiego w Bydgoszczy

© Karolina Sommerfeld

Obszerne analizy funkcjonalne, kompozycyjne i komunikacyjne doprowadziły do koncepcji miejsca, które łączy w sobie harmonię i przejrzystość formy, ale jednocześnie ma bioniczne elementy. Powstał obiekt mieszczący w sobie dwa podłużne pawilony, w których dostępnych jest aż czterdzieści stoisk handlowych przeznaczonych do handlu stałego. Oprócz tego po północnej i południowej stronie znajdują się ławki mające siedziska o zróżnicowanych wysokościach, gdzie może się też odbywać handel tymczasowy.

Wejście główne

wejście główne

© Karolina Sommerfeld

W projekcie przewidziane są miejsca parkingowe wokół obiektu, jak również na parkingu podziemnym, po to, by uporządkować przestrzeń oraz polepszyć komfort użytkowania. Wjazd na parking podziemny znajduje się od ulicy Plac Piastowski, wyjazd — od ulicy Szczepana Jankowskiego.

Strefa rekreacji

strefa rekreacji

© Karolina Sommerfeld

Dodatkowo tuż obok pawilonów handlowych przewidziane jest zadaszone miejsce na parking dla rowerów, które wydzielone jest przez przegrodę wykonaną z pionowych paneli. Znajdują się tam również toalety damskie, męskie, dla osób z niepełnosprawnościami oraz miejsce dla kobiet karmiących z dziećmi.

Strefa rekreacji

strefa rekreacji

© Karolina Sommerfeld

Zabudowa jest w większości przeszklona, ma miejsca częściowo przezierne, a liczne otwarcia dodają jej lekkości oraz świetnie korespondują i przenikają się z otoczeniem. Obiekt pokryty jest w całości cegłą o naturalnym wybarwieniu, która nawiązuje kolorystycznie do sąsiednich zabudowań.

Strefa odpoczynku

strefa odpoczynku

© Karolina Sommerfeld

Wewnątrz ulokowano miejsce do spotkań i odpoczynku, które wypełnione jest zielenią oraz elementami małej architektury, służące rekreacji lokalnej społeczności i nie tylko. To nie jedyny element zieleni wykorzystany w projekcie — koncepcja przewiduje zastosowanie rozwiązania w postaci dachu ekstensywnego, który dodatkowo wzbogaci krajobraz, w szczególności osobom zamieszkującym wyższe piętra kamienic.

Stoisko z przetworami

stoisko z przetworami

© Karolina Sommerfeld

Sama forma handlu została również skrupulatnie przeanalizowana, pojawił się podział na handel stały — w pawilonach, oraz tymczasowy — na zewnątrz, pod zadaszoną częścią zabudowania. W projekcie zaprezentowano różne stoiska handlowe, uwzględniające rodzaj sprzedawanych artykułów, są to kolejno warzywa i owoce, nabiał, pieczywo oraz przetwory.

Stoisko z pieczywem

stoisko z pieczywem

© Karolina Sommerfeld

Wprowadzono też udogodnienie dla osób sprzedających — osobne wejścia do stoisk, które ułatwią użytkowanie i przeprowadzanie dostaw. Dla osób kupujących zaprojektowane są strefy odpoczynku mieszczące się wewnątrz pawilonów handlowych, wyposażone w stoliki niskie i wysokie oraz krzesła i hokery.

Elewacje obiektu z pawilonami

elewacje obiektu z pawilonami

© Karolina Sommerfeld

Zaprojektowana przestrzeń przeznaczona jest dla użytkowników w różnym wieku, a ułatwiony dostęp i jasny podział stref ma zwiększyć zainteresowanie oraz zachęcić do korzystania przez jak największe grono odbiorców.

Widok na bryłę budynku

widok na bryłę budynku

© Karolina Sommerfeld

Podjęty temat pracy zwraca uwagę na korzyści estetyczne i społeczne płynące z przeprowadzania rewitalizacji. Składa się także z przemyśleń i wskazówek, na co warto zwrócić uwagę podczas działań rewitalizacyjnych, aby zakończyły się sukcesem.

 

Karolina SOMMERFELD

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE