okno zamknie się za 5

Nowe życie włoskiej willi. Projekt studentów z Politechniki Krakowskiej

computer zapisz w ulubionych

Nowe życie włoskiej willi. Projekt studentów z Politechniki Krakowskiej

22 lipca '20

Edyta Makowiec, Martyna Markowicz, Radosław MazgajMagdalena Micek, studenci Politechniki Krakowskiej stworzyli projekt domu i miejsca pracy twórczej dla artystów inspirowany symboliką źródła i wody, który otrzymał wyróżnienie w międzynarodowym konkursie pt. „Hills of the Arts” organizowanym przez platformę Young Architects Competitions.

Zadaniem konkursowym było zaaranżowanie osiemnastowiecznej willi Altosimo pod Turynem na hotelmiejsce pracy twórczej dla artystów. Obszar opracowania obejmował budynek willi oraz działkę do niej przylegającą. Organizatorzy chcieli, aby projekt nie był jedynie hotelem, ale również centrum sztuki, gdzie artyści różnych dziedzin oraz goście będą mogli spotykać się i tworzyć.

Otoczenie hotelu

otoczenie domu dla artystów

© Edyta Makowiec, Martyna Markowicz,
Radosław Mazgaj, Magdalena Micek

woda początkiem tworzenia

Jak o inspiracjach mówią autorzy:

Głównym założeniem projektu było nawiązanie do symboliki źródła. Woda jest początkiem wszelkiego życia na ziemi. Jako ludzkość nie bylibyśmy w stanie niczego bez niej dokonać. Samo źródło wody jest niczym impuls, bodziec do działania. Tak jak woda ma swoje źródło w jaskini, tak również sztuka miała tam swój początek, kiedy to ludzie pierwotni malowali na ścianach podziemnych grot otaczającą ich rzeczywistość. Mając to na uwadze, sercem „Wzgórza Artystów” stała się jaskinia — miejsce medytacji, gdzie artyści mogą wyciszyć się i rozwijać swoje pomysły.

Zagospodarowanie
terenu

projekt składa się z hotelu, Domu Artystów i podziemnych jaskini

© Edyta Makowiec, Martyna Markowicz,
Radosław Mazgaj, Magdalena Micek

miejsce sprzyjające pracy twórczej 

Autorzy zasugerowali, aby proces twórczy rezydentów domu dla artystów zaczynał się w jaskini zwanej świątynią medytacji. Tam w otoczeniu wody, artyści mogą skupić się i rozpocząć pracę, która może być kontynuowana w pawilonach usytuowanych w parku. Kolejną przestrzenią jest Dom Artystów z miejscem na warsztaty, teatr i apartamenty z prywatnymi pracowniami usytuowane na drugim piętrze. Ostatnim obiektem jest obszerna galeria, będąca jednocześnie głównym wejściem do hotelu, który powstał w odrestaurowanej willi Altosimo. W jego wnętrzu znajduje się restauracja i strefa wellnes, przeznaczona zarówno dla gości hotelu, jak i turystów. Najważniejsza i najbardziej atrakcyjna część spa umiejscowiona jest w podziemnych jaskiniach.

Przekrój obiektu

konstrukcje przypominające lejki dostarczają energię i światło

© Edyta Makowiec, Martyna Markowicz,
Radosław Mazgaj, Magdalena Micek

Strefa wellness to druga część jaskini — dostęp do niej zapewnia podziemne przejście. W jej wnętrzu znajduje się centrum odnowy biologicznej z saunami, łaźnią turecką, krytym i odkrytym basenem oraz innymi udogodnieniami. Korzystając z basenów zewnętrznych umieszczonych na tarasach po północnej części działki, można podziwiać widok oddalonego Turynu.

Przestrzeń galerii

wnętrze galerii

© Edyta Makowiec, Martyna Markowicz,
Radosław Mazgaj, Magdalena Micek

nietypowe konstrukcje

Przypominające lejki konstrukcje to elementy doprowadzające światło do wnętrz. Natomiast leje użyte w projekcie zagospodarowania przybierają formę gejzerów wodnych, dostarczając energię z geotermalnych źródeł. Kolekcjonowanie wody deszczowej oraz jej oczyszczanie to kolejna zaleta tego systemu. Leje nie tylko chronią przed słońcem, ale również dostarczają energii poprzez panele fotowoltaiczne zamocowane na ich szczycie.

W tym samym konkursie wyróżnienie otrzymał również Artur Gała, student Politechniki Śląskiej, o którego pracy możecie poczytać tutaj.

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości Edyty Makowiec, Martyny Markowicz,
Radosłowa MazgajaMagdaleny Micek

inne w kategorii "STUDENCI"

Zapraszamy studentów wydziałów architektury do udziału w III edycji konkursu architektury ceglanej. Na zgłoszenia [...]

Uwaga studenci i absolwenci architektury wnętrz! Zapraszamy was do udziału w I edycji konkursu Akademii A&B na [...]

Fundacja Miesa van der Rohe ogłosiła listę nominowanych do trzeciej edycji europejskiej nagrody dla młodych architektów [...]

Głos został już oddany