Pawilon do degustacji wina. Projekt Anny Lange

Dobrawa Bies
05 stycznia '21

Anna Lange, studentka architektury wnętrz na gdańskiej Akademii Sztuk Pięknych, czerpiąc inspiracje z portugalskich tradycji, stworzyła pawilon do degustacji wina. Jej praca, będąca projektem semestralnym wykonanym pod kierunkiem dr hab. Beaty Szymańskiej brała udział w międzynarodowym konkursie „Monte d’Oiro Wine Tasting Room”.

Konkurs na projekt sali degustacyjnej wina był częścią portugalskiej serii projektów platformy Bee Breeders. Zadanie zostało zorganizowane we współpracy z Quinta Do Monte D’Oiro, rodzinną winnicą położoną w regionie Lizbony. Quinta do Monte d'Oiro, czyli „wzgórze złota” to posiadłość o powierzchni czterdziestu dwóch hektarów położona w Alenquer. Historia produkcji wina na tym terenie sięga XVII wieku. Quinta do Monte d’Oiro spoczywa na glebach gliniasto-wapiennych owianych przez atlantyckie powietrze, co sprzyja produkcji zrównoważonych, świeżych win.

Obiekt do testowania
wina w Portugalii     Taras widokowy w winnicy

zadaniem było zaprojektowanie obiektu do degustacji wina

© Anna Lange

W ramach konkursu winnica poszukiwała pomysłów na projekt sali do degustacji wina, w której około trzydziestu osób może zebrać się przy specjalnym stole, aby delektować się winami, a także podziwiać otaczający krajobraz. Projekt miał uwzględniać istniejące obiekty i jednocześnie stać się architektonicznym punktem orientacyjnym. Jury szukało projektów wykorzystujących naturalne materiały oraz oferujących wyjątkową przestrzeń.

niezapomniane doświadczenie

Praca nad zaproponowanym przez Annę Lange projektem rozpoczęła się od pytania, jak stworzyć niezapomniane doświadczenie, tak aby podczas degustacji wina odwiedzający, mogli cieszyć się cudownymi, idyllicznymi widokami winnicy. Inspiracji autorka szukała podczas badania formy terenu oraz samej winnicy. Analizując mapę topograficzną, Anna Lange zauważyła geometryczny, regularny, powtarzający się układ formacji drzewek winnych, podzielonych na dwie ścieżki. Pierwsza z nich to długie linie osadzonych w ziemi roślin, a druga to przestrzenie pomiędzy roślinnością umożliwiające przejście oraz zbiór plonów. Na podstawie tych partycji, studentka stworzyła formę nowego budynku.

Układ drzewek
w winnicy    Sala do degustacji wina

autorka zainspirowała się geometryczny, powtarzalnym układem formacji drzewek winnych

© Anna Lange

Struktura proponowanego przez nią pawilonu do degustacji wina złożona jest z dwóch części. Pierwszą jest ścieżka prowadząca do znajdującego się na dachu budynku punktu widokowego. Tam odwiedzający mogą podziwiać malowniczy widok winnicy oraz złapać portugalskie promienie słońca. Drugim elementem jest pochylnia, która prowadzi gości do wnętrza budynku. Przechodząc po pochylni, goście mogą poczuć atlantycki wiatr, który przenosi zapach świeżych winorośli. Nowy obiekt wpisuje się w zastaną tkankę urbanistyczną składającą się z parterowych, długich budynków winnicy.

Wewnątrz budynku odwiedzających powita przestrzeń z panoramicznym widokiem na całą winnicę. Trzydziestu gości będzie mogło spotkać się wokół umieszczonego w centrum dużego stołu i celebrować najlepsze wina. Dla odwiedzających, którzy preferują delektowanie się winem na świeżym powietrzu, autorka przewidziała system przesuwnych, szklanych drzwi, umieszczonych po obu stronach pomieszczenia, umożliwiających wyjście na balkon. System zapewnia również naturalną wymianę powietrza. Całe wnętrze pawilonu utrzymane jest w kolorach ziemi.

Rzuty i przekroje
pawilonu do degustacji wina

obiekt składa się z dwóch części — ścieżki z tarasem widokowym oraz pochylni

© Anna Lange

portugalska tradycja

W poszanowaniu do portugalskich tradycji autorka wykorzystała naturalne materiały m.in. wiklinę zastosowaną w małych, wyszukanych detalach, takich jak obicia krzeseł. Wybrany przez studentkę wapień Chambolle tworzy niepowtarzalny rysunek na fasadzie obiektu. Ten łatwy w obróbce materiał, cechuje się jasnymi, delikatnymi, beżowymi odcieniami, jest bardzo trwały i odporny na warunki atmosferyczne.
Kolejnym nawiązaniem do tradycji jest calcadas — portugalski chodnik, tworzony z bloczków wapiennych, ułożonych w konkursowym projekcie według najstarszego styl — nieregularnej siatki. Natomiast drewno dębowe nawiązuje do francuskich beczek do przechowywania wina, używanych w Quinta do Monte d’Oiro.

Poczytajcie także o projekcie sali do degustacji wina wykonanej z drewna CLT oraz pawilonie ukrytym we wzgórzu.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta