Zobacz w A&B!

Polscy architekci zaprojektowali wnętrze hotelu w Anglii

Wiktor Bochenek
03 lutego '22
Dane techniczne

Lokalizacja:

Anglia, Leeds

Inwestor:

Delta Queens Hotel Limited

Architekci prowadzący:

Katarzyna Bodurka, Agnieszka Dziedzic

Zespół projektowy:

Katarzyna Bodurka, Agnieszka Dziedzic, Dorota Gazda, Magdalena Kluba, Olga Filipowska, Joanna Brych, Karolina Stawoska, Karol Chajdys

Powierzchnia:

ok. 2900 m²

 

Hotel The Queens otwarty został w 1937 roku i od tamtego czasu stał się istotnym punktem na mapie angielskiego Leeds. Od początku należał do grona najbardziej luksusowych hoteli w Wielkiej Brytanii. Osiemdziesiąt cztery lata po otwarciu wnętrza przeszły spektakularną metamorfozę, za którą odpowiada krakowskie biuro projektowe Iliard Architecture & Interior Design.

projektanci starali się połączyć historyczny charakter i nowoczesny design

projektanci starali się połączyć historyczny charakter i nowoczesny design

© Iliard Architecture & Interior Design

Budynek hotelu The Queens w Leeds został wpisany na listę zabytków. Stanowi przykład architektury art–déco. Projektowanie nowych przestrzeni wymagało nie tylko pozwoleń konserwatorskich, ale również zastosowania odpowiedniego podejścia do wyjątkowej przestrzeni.

Naszym celem było nie tylko zachowanie, ale wręcz jeszcze mocniejsze podkreślenie jego historycznej tożsamości, W projekcie poszukiwaliśmy idealnej mieszanki tradycji i aktualnych trendów wnętrzarskich tak, aby nowe oblicze hotelu stało się atrakcyjne dla współczesnych odbiorców i gości — mówi współzałożyciel Iliard Architecture & Interior Design, Wojciech Witek.

architekci postawili na ciemną kolorystykę

architekci postawili na ciemną kolorystykę

© Iliard Architecture & Interior Design

zaczynając od zmiany układu

Inwestor był jednak gotowy na zmiany. Kompletnie przekształcony został układ funkcjonalny hotelu. Za głównym wejściem do hotelu ulokowano przestrzeń lobby, która została bezpośrednio połączona z barem i kawiarnią, pozwalającą na obserwowanie miasta. W ten sposób projektanci stworzyli przestronną strefę wspólną dostępną dla gości od razu po przekroczeniu progu hotelu. To rozwiązanie pozwala także na korzystanie z baru i kawiarni nie tylko turystów, ale również mieszkańców Leeds.

lobby zostało przesunięte w głąb hotelu

lobby zostało przesunięte w głąb hotelu

© Iliard Architecture & Interior Design

Inwestorowi zależało na tym, aby po renowacji The Queens ponownie tętnił życiem i stanowił ważny punkt na mapie Leeds, jedną z jego wizytówek. Tak, jak miało to miejsce w momencie powstania hotelu – wyjaśnia Wojciech Witek.

szukając inspiracji do wnętrz

Projektanci postanowili zastosować nietypowe rozwiązanie — przesunięcie recepcji w głąb przestrzeni hotelowej. Utrzymana w czarno brązowych tonacjach, przebijanych przez jasnobeżowy kominek recepcja, oświetlana jest trzema wyjątkowymi lampami. Pierwsza, kształcie okręgu. Druga, złożona z sieci niewielkich świateł. Trzecia, nawiązującą do stylu art–déco złożona z dwóch przeciętych półkul. W recepcji znalazło się miejsce na regały wypełnione książkami i rękodziełem. Lada recepcji wykonana została z ciemnego drewna. Przesunięcie tej przestrzeni dalej od wejścia miało stworzyć bardziej komfortowe, kameralne warunki.

ważnym elementem wystroju są wyjątkowe lampy, nawiązujące do początków The Queens

ważnym elementem wystroju są wyjątkowe lampy, nawiązujące do początków The Queens

© Iliard Architecture & Interior Design

Nowy układ funkcjonalny stworzył przestrzeń dla restauracji Grand Pacific, posiadającej taras zewnętrzny. Projektanci postawili na ciemną kolorystykę — dobierając meble i podłogę wykonaną z egzotycznego drewna. Obicia siedzisk wykonane zostały z brązowej skóry. Ciemną tonacje starają się dopełnić geometryczne dekoracje wykonane z metalu, ciepłe oświetlenie i wprowadzenie jasnych elementów, takich jak siedziska przy barze, kolumny czy tapety.

Podstawę projektową wystroju wnętrz tworzyło to, co już istniało wcześniej w hotelu: dekoracje ścienne i sufitowe. Żeberkowy sufit w nowym lobby został wykończony dekoracyjnym tynkiem i zaakcentowany światłem. Meble wykonane zostały na indywidualne zamówienie. W wielu miejscach zdecydowano się na zdarcie starej wykładziny oraz odsłonięcie i odnowienie oryginalnej drewnianej podłogi. W części postanowiono wprowadzenie nowych wykładzin, których wzory wykonane zostały przez architektów.

sprzęty do ćwiczeń wraz z wystrojem mogą tworzyć dysonans, ale świadczą o nowoczesności

sprzęty do ćwiczeń wraz z wystrojem mogą tworzyć dysonans, ale świadczą o nowoczesności

© Iliard Architecture & Interior Design

Nowe lobby i restauracja to tylko część z całości zaprojektowanego zespołu hotelowego. Architekci z krakowskiego biura projektowego Iliard Architecture & Interior Design zaprojektowali również sale balowe, przestrzenie konferencyjne, siłownie, ogólnodostępne toalety, a także planowany w przyszłości wine bar.

Hotel The Queens w Leeds wymagał odmiennego podejścia — uszanowania historycznego stylu art–déco, a jednocześnie nowoczesnej wizji. Kreowanie przestrzeni tylko historyzującej nie wchodziło w grę. Zespół pracowni Iliard musiał połączyć nowoczesność z tradycją. Zastosowany wystrój składa się z nowoczesnych i historyzujących, dostosowując się do nowych funkcji, bez tworzenia wrażenia niespójności.

lobby hotelu The Queens w Leeds

lobby hotelu The Queens w Leeds

© Iliard Architecture & Interior Design

opracował Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Płyty elewacyjne [pictura] z włóknocementu - EQUITONE
BRUK-BET – Ekologiczne nawierzchnie brukowe
TRENDY [2022] - Podłogi, posadzki, wycieraczki systemowe, tarasy – trendy 2022