okno zamknie się za 5

Nowe wnętrze siedziby Lasów Państwowych – Małgorzata Hendrych-Lubińska

computer zapisz w ulubionych

Nowe wnętrze siedziby Lasów Państwowych – Małgorzata Hendrych-Lubińska

13 marca '20

Małgorzata Hendrych-Lubińska, autorka projektu wnętrza dretyńskiej siedziby Lasów Państwowych, postanowiła pobawić się leśną konwencją, równocześnie opierając projekt na minimalistycznych, nowoczesnych założeniach.

Ciemne korytarze, rzucające słabe światło lampy i „kawowe” kolory ścian odchodzą powoli do przeszłości. Dowodem na to jest projekt biura LOFFT ARCHITEKTURA WNĘTRZ, które kreatywnie, acz z zachowaniem szacunku do instytucji, przemieniło dotychczasową przestrzeń nie do poznania.

Architektka postanowiła wykorzystać naturalnie występujące w przyrodzie materiały i kolory. Stąd lada recepcji została wykonana z drewna, w którym zauważalne są wciąż słoje i sęki. Umywalka znajdująca się w toalecie mieści się na pniaku odpowiednio przystosowanym do tego celu. Cała siedziba skąpana jest w bieli, dzięki której pomieszczenia wydają się optycznie większe i są lepiej doświetlone. Elementy zieleni — barwionych na ten kolor szklanych drzwi, czy mchów i porostów, idealnie przełamuje jasną monotonię. Pojawiające się gdzieniegdzie wysokie pnie brzóz jedynie dopełniają wrażenie wnętrza zgodnego z naturą.


     

siedziba Nadleśnictwa w Dredyniu przed i po modernizacji

fot. Małgorzata Hendrych-Lubińska | fot. Adam Jutrzenka

Wszystkie ozdoby i elementy wystroju wnętrza zostały wykonane z naturalnych materiałów we współpracy ze specjalistami. Rośliny umieszczone w „akwarium” w recepcji zostały odpowiednio zabezpieczone, dzięki czemu nie wymagają troski, a ich wygląd pozostanie niezmieniony.

Oprócz transformacji wystorju wnętrz zostały spełnione główne założenia inwestora — w holu pojawiła się recepcja, zostały wydzielone nowe pomieszczenia biurowe, a całość odpowiednio doświetlona.

 

oprac.Basia Hyjek

inne w tej kategorii

W tym domu każdy ma swoje królestwo. Dla pani domu to kuchnia połączona z salonem i jadalnią, dla pana domu pokój nad [...]

Projekt mieszkania w gdańskim Garnizonie zrealizowaliśmy dla jednej osoby, młodego singla, melomana. Klient oprócz [...]

O przytulności świadczy nie styl, nie design, nie produkty konkretnej marki, a ciepła atmosfera przynosząca ukojenie i [...]

Głos został już oddany