Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Restauracja Aula w dawnym szpitalu kolejowym – TTA STUDIO

13 marca '20

TTA STUDIO oprócz nagrody za projekt przestrzeni kreatywno‑coworkingowej otrzymało również statuetkę za projekt wnętrza włoskiej restauracji Aula we Wrocławiu. Pierwotne przeznaczenie obiektu dzisiejszej Auli było niegdyś zupełnie inne.

Oba projekty studia łączy nie tylko nagroda. Restauracja jest jednym z „mieszkańców” Pod Ciśnieniem, częścią budynku dawnego szpitala kolejowego. Przestrzenią również wymagającą, specyficzną, w której wciąż można zauważyć ślady świadczące o dawnym przeznaczeniu. Nic z tego nie powstrzymało architektów. Można raczej stwierdzić, że tym silniej pobudziło ich wyobraźnię. W założeniu koncepcja projektu była prosta, jednak efekt końcowy zaskakuje i zachwyca.  

 

Basia Hyjek: Skąd pomysł na połączenie dwóch tak kontrastujących ze sobą kolorów?

TTA STUDIO: Zalanie kolorem (a dosłownie farbą) istniejącej, bogatej w detale i faktury sali wykładowej z wieloma PRL-owskimi przeróbkami, dodatkami i przekształceniami, było właściwie jedynym logicznym sposobem posprzątania i uporządkowania tej przestrzeni przy minimalnym budżecie Inwestora. Jednocześnie zabieg ten, pozwolił na podkreślenie historii, jaką przeszło to ogromne pomieszczenie i jaką pełniło funkcję. Wszystkie działania, również te niedokończone zostały wprost zakonserwowane. W kontraście do tego musiała się znaleźć jednak nowa funkcja, która potrzebowała odpowiedniego tła i wyróżnienia. 

Basia: Jaki był Państwa cel? Jak goście restauracji mieli czuć się w jej wnętrzu?

TTA: Górną część Auli potraktowaliśmy głębokim i ciemnym kolorem w głównej mierze po to, aby nadać tej wysokiej, ponad 7-metrowej przestrzeni nad głową, przytulności. Tak ciemny i intensywny kolor nadaje również swoistej elegancji, co pozwala łatwiej ją oswoić i poczuć się tam wygodniej. Zielony kolor działa również relaksująco i uspokaja, jest to barwa naturalnie występująca w przyrodzie, więc idealnie komponuje się z jedzeniem. Biała dolna część to kolor, który miał stworzyć wrażenie czystości i zneutralizować tło dla serwowanych potraw tak, aby z nimi nie konkurować w żaden sposób.

Basia: Jakie było pierwotne przeznaczenie miejsca i skąd pomysł na wyeksponowanie jego elementów charakterystycznych?

TTA: Pierwotnie miejsce to było salą wykładową wykorzystywaną przez szpital do własnych celów. Pozostał tam jeszcze oryginalny sprzęt nagłaśniający w postaci konsoli z całym osprzętem. Aula od początku zrobiła na nas ogromne wrażenie swoim rozmachem, chcieliśmy zachować jej charakter, wystarczyło tam tylko „posprzątać” wizualnie.

O projekcie nagrodzonym II miejscem możecie przeczytać tutaj.

 

rozmawiała: Basia Hyjek 

Głos został już oddany

IGP-DURA®one – system powlekania proszkowego
Dachówki na elewacji – trend w architekturze 2024
DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
INSPIRACJE