Kliknij i zobacz jak w prosty sposób opublikować swój projekt w A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty

Artur Chyra i Malwina Wójcik docenieni w międzynarodowym konkursie

Dobrawa Bies
18 lutego '20

Projekt Muzeum Wulkanu Hverfjall wykonany przez polskich architektów otrzymał trzecie miejsce w międzynarodowym konkursie organizowanym przez Bee Breeders. Gratulujemy!

Opracowanie koncepcji architektonicznej Muzeum Wulkanu Hverfjall było częścią serii konkursów dotyczących obiektów kulturowych i turystycznych na Islandii. Zadaniem konkursowym był projekt muzeum z wielofunkcyjną salą wystawienniczą, kawiarnią dla odwiedzających oraz kompleksem biur. Działka pod obiekt została wytyczona pięć kilometrów na północ od wulkanu Hverfjall w obszarze słynącym z licznych jezior, wód termalnych oraz miejsc do podziwiania zórz polarnych.

© Artur Chyra, Malwina Wójcik

szacunek do natury

Artur Chyra i Malwina Wójcik odpowadając na kryteria konkursowe, stworzyli obiekt wpisujący się w zakorzeniony w islandzkiej kulturze szacunek do otaczającej natury, a w efekcie tworzący z nią silną przestrzenną relację. Główną ideą projektu było stworzenie przenikalnej formy, która poprzez zdefiniowanie linii widokowych, pozwoli użytkownikom na stały kontakt z wulkanem i otaczającym krajobrazem, zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz budynku.

projekt budynku uwzględnia główne osie widokowe

© Artur Chyra, Malwina Wójcik

mocna forma

Powstała forma składa się z mocnych, jednolitych elementów, skontrastowanych transparentnymi szklanymi łącznikami, co dodatkowo pozwala na uzyskanie odpowiedniego doświetlenia wnętrza, zachowując zdefiniowaną, masywną strukturę budynku, zdolną do zapewnienia komfortu termicznego w trakcie ciężkich warunków pogodowych.

siedem mocnych, jednolitych elementów definiuje bryłę budynku

© Artur Chyra, Malwina Wójcik

Główne wejście do budynku wykorzystuje przebiegającą przez działkę istniejącą ścieżkę i podkreśla centralne przełamanie budynku na osi widokowej prowadzącej do wulkanu Hverfjall. Zastosowany zabieg wprowadza również wyraźny podział przestrzenny pomiędzy częścią publiczną, obejmującą foyer, salę wielofunkcjonalną oraz kawiarnię, a częścią prywatną obejmującą kompleks biurowy oraz pomieszczenia techniczne budynku. Zaproponowana sala wystawiennicza zapewnia maksymalną elastyczność w aranżowaniu przestrzeni w zależności od potrzeb organizatora.

 

wnętrza muzeum: wielofunkcyjna sala wystawiennicza i kawiarnia

© Artur Chyra, Malwina Wójcik

Konstrukcja budynku została wykonana z betonu, który doskonale sprawdza się w panującym klimacie. Jako materiał wykończeniowy użyto lokalnie dostępnych skał wulkanicznych, dzięki czemu obiekt wpisuje się w otaczający krajobraz.

Zobaczcie także inne, wyróżnione w tym konkursie projekty: TEKTONIK autorstwa Pawła Danielaka, Agnieszki Baszak i Bartłomieja Bruzdy oraz Iceland Volcano Museum autorstwa Łukasza Gąski, Marty Sowińskej-Gąski i Michała Gawrona.

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości Artura Chyry i Malwiny Wójcik

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Seria Austin – klamki do drzwi wewnątrzlokalowych
IC Project – narzędzie stworzone dla biura architektonicznego
TRENDY [2022] - Modna łazienka