Wyniki konkursu na projekt sali koncertowo-kongresowej w Zielonej Górze

computer zapisz w ulubionych

Wyniki konkursu na projekt sali koncertowo-kongresowej w Zielonej Górze

Ola Kloc
20 lutego '20

W ogłoszonym przez Zielonogórski Ośrodek Kultury jednoetapowym, realizacyjnym konkursie na projekt koncepcji architektonicznourbanistycznej dla sali koncertowokongresowej przy ulicy Festiwalowej w Zielonej Górze zwyciężyła propozycja architektów z wrocławskiego biura Heinle, Wischer und Partner. Gratulujemy!

Celem konkursu było wyłonienie koncepcji architektonicznourbanistycznej budynku sali koncertowokonferencyjnej Zielonogórskiego Ośrodka Kultury oraz zagospodarowanie jego bezpośredniego sąsiedztwa.

Nowy obiekt powstać ma na miejscu istniejącej widowni i sceny amfiteatru, które ze względu na zły stan techniczny zostaną rozebrane. Zgodnie z założeniami konkursowymi, forma architektoniczna nowej sali powinna być oryginalna, stanowić spójny kompleks z istniejącym budynkiem ZOK i uwydatniać bliskość parku miejskiego. Sam budynek sali koncertowokonferencyjnej powinien mieścić widownię liczącą od 1200 do 2000 osób i być funkcjonalnie połączony z gmachem ZOK.

Sąd konkursowy w składzie: Marian Fikus (przewodniczący, SARP Poznań, Wielkopolska OIA RP), Zbigniew Maćków (zastępca przewodniczącego, SARP Wrocław, Dolnośląska OIA RP), Leon Szapowałow (SARP Zielona Góra, Lubuska OIA RP), Mirosław Musiał (Zielonogórski Ośrodek Kultury), Małgorzata Maśko‑Horyza (Dyrektor Departamentu Rozwoju Miasta Zielona Góra), Leszek Horodyski (SARP Gorzów Wlkp., Lubuska OIA RP) i Halina Łowejko (sekretarz organizacyjny konkursu, SARP Zielona Góra, Lubuska OIA RP) przyznał pierwszą nagrodę, dwa trzecie miejsca oraz trzy wyróżnienia.

nagrody i wyróżnienia

Pierwsze miejsce przyznano pracowni Heinle, Wischer und Partner za:

zwięzłą w formie i trafną funkcjonalnie propozycję rozwiązania obiektu sali z dużym poszanowaniem istniejącej topografii wzgórza, na którym zlokalizowano amfiteatr. Uznanie Jury wzbudziły proste i czytelne rozwiązania funkcjonalne, a także przejrzysty układ konstrukcyjny. Na uwagę zasługuje trafne krajobrazowo i uzasadnione ekonomicznie rozwiązanie widowni na spadku istniejącego terenu, które pozwala na ograniczenie skomplikowanych i kosztownych prac ziemnych i minimalizuje wpływ dużej kubatury w zetknięciu z otwartm krajobrazem. Projektowana sala harmonijnie wpisuje się w teren wzgórza, trafnie zamykając pasmową kompozycję tego fragmentu parku.

1. nagroda

1. nagroda

© Heinle, Wischer und Partner

Trzecie miejsce ex aequo otrzymały projekty Pracowni Architektonicznej 1997 z Poznania i eM4 Pracownia Architektury.Brataniec z Krakowa, a wyróżnienia za udział w konkursie przyznano biurom: Mroziuk Architektura, Strzelecki Biuro Architektonicznevision 4 venue GmbH.

 
oprac.
Ola Kloc

Głos został już oddany