computer zapisz w ulubionych

Basen skąpany w zieleni od FAV.studio

16 lipca '20

Projekt autorstwa młodych architektów z FAV.studio, absolwentów Politechniki Poznańskiej i TU Delft otrzymał wyróżnienie w konkursie na opracowanie koncepcji architektonicznej basenu krytego w Piasecznie. Doceniony przez jury obiekt to kompleks sportowy skąpany w zieleni.

Miejski basen stowrzony przez Klaudię Gołaszewską, Marka Grodzickiego, Kingę Grzybowską, Michała Hondo, Jakubu Wójtowicza i Filipa Zielińskego we współpracy z architektem Grzegorzem Traczem, to obiekt otoczony bujną zielenią, pozwalający na relaks, wyciszenie i kontakt z naturą.

kompleks sportowy w Piasecznie

© FAV.studio

Jak o projekcie mówią autorzy:

Tworząc koncepcję basenu miejskiego, naszym nadrzędnym celem była integracja dwóch światów — zamkniętego i czystego środowiska basenu oraz malowniczych terenów zielonych otaczającej obiekt. Starając się zachować wszystkie ekonomiczne i funkcjonalne zalety prostej bryły, podjęliśmy się próby zaprojektowania alternatywnej wersji basenu otwartego na naturę.

Obiekt o powierzchni 2400 metrów kwadratowych został zaprojektowany tak, aby oddzielić przestrzeń sportową od rekreacyjnej, tworząc pomiędzy nimi przyjazną i funkcjonalną przestrzeń dla użytkowników. Forma prostej hali basenu została podzielona na mniejsze obiekty kubaturowe, które wielkością i skalą dopasowano do pełnionej funkcji.

prosta hala basenu została podzielona na mniejsze obiekty kubaturowe

© FAV.studio

4 zielone atria

Pomiędzy poszczególne bryły autorzy wpisali atria o określonych funkcjach, wprowadzające zieleń do wnętrza budynku. Atrium wejściowe to zielony skwer zapraszający użytkowników do otwartej i jasnej przestrzeni hallu, kolejne atrium doświetla znajdującą się w części podziemnej przestrzeń wspólną saun. Dzięki zagłębieniu o jedną kondygnację w dół, architekci stworzyli intymną, zieloną strefę relaksu. Zjeżdżalnie basenowe zostały przesłonięte przez atrium i wkomponowane w prostą fasadę obiektu. Natomiast znajdujące się w centralnej części basenu atrium ogrodowe stanowi przejście między basenami wewnętrznymi a zewnętrznymi oraz oddziela basen rekreacyjny od sportowego. Zieleń znajdująca się w tej przestrzeni, jest doskonale widoczna z każdego miejsca basenu.

atrium ogrodowe znajduje się w centralnej części basenu

© FAV.studio

kampus sportowy

Architekci zaprojektowali też kampus sportowy położony w północno-zachodniej części działki w pobliżu głównej drogi dojazdowej do Piaseczna. Pierwszym z obiektów kampusu jest basen wraz z basenami zewnętrznymi. Nieopodal znajduje się plaża ze strefą relaksu oraz do siatkówki plażowej. W centralnym punkcie kampusu autorzy umieścili plac z trybunami oraz skateparkiem. Jego utwardzona przestrzeń umożliwia wygodne poruszanie się na deskorolkach i rowerach. Sportowy park domyka Centrum Sportu wraz z okolicznymi kortami tenisowymi, boiskiem do koszykówki i piłki nożnej. Cały kompleks tworzy funkcjonalny układ urbanistyczny, a bliskość przestrzeni zielonych dodatkowo wpływa na zdrowie i komfort użytkowania.

projekt zawiera kampus sportowy oraz ścieżkę aktywności

© FAV.studio

zielone tereny Piaseczna

Obszar objęty opracowaniem to rozległa, niezagospodarowana przestrzeń, rozciągająca się wzdłuż rzeki Jeziorki. Analiza sąsiednich terenów wskazała szerszy kontekst powiązania z centrum Piaseczna oraz parkiem miejskim.

W naszej koncepcji te dwa elementy połączyliśmy ścieżką aktywności, biegnącą przez obszar naszego opracowania wzdłuż cieku wodnego Perełki. Ścieżka została zaprojektowana tak, by przechodziła w pobliżu ważnych elementów rekreacyjnych. Uwzględnia miejsca spotkań dla różnych grup wiekowych oraz elementy małej architektury zachęcające do aktywności fizycznej.

ścieżka aktywności łączy centrum Piaseczna z parkiem miejskim 

© FAV.studio

Dalsze plany architktów z FAV.studio to zrewitalizowanie koryta Perełki i rozbudowanie o dodatkowy zbiornik wodny, w którego pobliżu umieszczone zostaną zarybione stawy retencyjne. Projektowana ścieżka poprowadzi przez mokradła i skończy swój bieg w przystani kajakowej z plażą. Wschodnia części terenu zostanie przeznaczona na Centrum Edukacji Ekologicznej. Akcentem będzie wieża widokowa, znajdująca się w centralnym miejscu całego założenia.

O szczegółach konkursu, wynikach i uzasadnieniu jury, poczytacie tutaj.

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje udostępnione dzięki uprzejmości FAV.studio

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X
Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X