Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Najgłębszy i najnowocześniejszy basen w Krakowie projektu ARP Manecki

05 lutego '21
Dane techniczne
Nazwa: Basen przy al. Kjowskiej
Inwestor: Gmina Miejska Kraków, ZIS Kraków
Lokalizacja: Polska, Kraków
Pracownia: ARP Manecki
Architekci: Mateusz Manecki, Bartosz Falkowski
Współpraca projektowa: Magdalena Ślebioda, Klaudia Woźniak, Maciej Oczkowski, Dawid Leszczyński
Współpraca branżowa: Jarosław Zdeb, Magdalena Multan-Laba, Sławomir Gubała, Paweł Woszczek
Wykonawca:  Chemobudowa Kraków S.A.
Powierzchnia całkowita: 2675,09 m²
Powierzchnia użytkowa: 1882,03 m²
Powierzchnia zabudowy: 1428,94 m²
Kubatura: 16 527,82 m³
Powierzchnia basenu: 400 m², głębokość 3 m
Sala treningowa: 175 m²
Siłownia: 168 m²
Sala konfernecyjna: 40 m²

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2018
2020

K

Najgłębszy basen z którego mogą korzystać nawet przedszkolaki? W Krakowie jest to możliwe. Pod koniec 2020 roku oddano do użytku długo wyczekiwany, nowoczesny basen z podnoszonym dnem. Obiekt projektu ARP Manecki powstał przy Szkole Podstawowej nr 5, a korzystać z niego będą mogli wszyscy. Oprócz tego w budynku mieści się centrum spa i fitnessu.

Nowy basen przy al.
Kijowskiej w Krakowie

nowy basen został otworzony przy alei Kijowskiej w Krakowie

© ARP Manecki

Nowy, krakowski basen mieszczący się przy alei Kijowskiej jest wyjątkowo funkcjonalny, a to wszystko za sprawą podnoszonego dna, pozwalającego na korzystanie z pływalni różnym grupą wiekowym, w tym samym czasie. Obiekt został tak zaprojektowany, by mógł funkcjonować jako niezależne centrum spafitnessu. Budynek powstał przy Szkole Podstawowej z Oddziałami Sportowymi nr 5 im. Polskich Olimpijczyków w Krakowie. To szkoła sportowa, w której kształciło się wielu znanych sportowców, m.in. Konrad Gałka, pływak i reprezentant Polski na Igrzyskach Olimpijskich w 1992 i 1996 roku.

Trybuny i basen przy al.
Kjowskiej

trybuny zaprojektowano na 155 osób, a basen ma 6 torów

© ARP Manecki

nowy basen dla wszystkich

Największym wyzwaniem projektowym dla architektów z biura ARP Manecki było zgrabne połączenie wszystkich funkcji obiektu i stworzenie przestrzeni dla różnych grup użytkowników.

Trzy z sześciu torów basenu są podnoszone. Dzięki takiemu rozwiązaniu z pływalni mogą równocześnie przedszkolaki i uczniowie szkoły sportowej, którzy np. odbywają trening — tłumaczy architekt Mateusz Manecki.

Trybuny zaprojektowano
w kształcie litery L

na piętrze znajdują się trybuny oraz sala treningowa

© ARP Manecki

W obiekcie znajdują się również: strefa relaksu, sala konferencyjna oraz siłownia. Z basenu mogą korzystać wszyscy chętni, nie tylko uczniowie szkoły podstawowej, do której przynależy pływalnia. Specjalnie dla użytkowników komercyjnych zostało zaprojektowane osobne wejście od strony ul. Chocimskiej, a poszczególne strefy działają niezależnie. Goście mogą więc ćwiczyć na siłowni, nie kolidując z zajęciami szkolnymi na basenie. Samodzielnie może również funkcjonować sala konferencyjna, która znajduje się w pobliżu punku gastronomicznego.

zawody pływackie

Na pierwszym piętrze umieszczono trybuny (na 155 osób) połączone otwartą klatką schodową z plażą basenu. Na tym samym poziomie znajduje się również sala treningowa z magazynem, a po przeciwnej stronie basenu, nad holem wejściowym kawiarnia z zapleczem i sala konferencyjna z loggią widokową na basen. Trybuny w kształcie litery L zaprojektowano tak, aby były wygodne zarówno dla zawodników przygotowujących się do startu, jak i kibiców podziwiających wyścig. Podium umieszczone w centralnym miejscu hali basenowej to dodatkowa motywacja dla młodych sportowców.

Bryła basenu
w Krakowie

bryła pływalni składa się z trzech prostopadłych segmentów

© ARP Manecki

Bryła pływalni składa się z trzech prostopadłych segmentów. Dwóch (północnego i południowego), które zostały przedzielone środkową, przekrzywioną względem pionu częścią, w której mieści się hala basenowa.

Projektując ten budynek, szczególnie dbaliśmy o ukształtowanie czytelnego układu funkcjonalno-przestrzennego nawiązując do sąsiadujących obiektów i wkomponowanie go w istniejący układ urbanistyczny. Zwróciliśmy szczególną uwagę na poszanowanie zieleni wysokiej, bezcennej w ścisłym centrum Krakowa — mówi Mateusz Manecki.

Rzut parteru
pływalni

architekci stworzyli czytelny układ funkcjonalno-przestrzenny

© ARP Manecki

Jednocześnie z basenu może korzystać pięćdziesiąt osób. W budynku znajduje się także zaplecze sportowo-rekreacyjne: grota solna, jacuzzi oraz strefa relaksu. Dla osób niepełnosprawnych przewidziano dostosowane szafki, natryski i toalety. W obiekcie umieszczono również windę osobową, która zapewnia dostęp do wszystkich kondygnacji. Od strony zachodniej obiektu, wzdłuż hali basenowej zaprojektowano trybunę zewnętrzną stanowiącą uzupełnienie dla boiska wielofunkcyjnego z nawierzchnią syntetyczną, rozbiegiem z piaskownicą do skoku w dal oraz placu zabaw, które powstały w ramach inwestycji.

  

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE