okno zamknie się za 5

Basen Loong Swim Club w Suzhou, proj.: X+LIVING

computer zapisz w ulubionych

Basen Loong Swim Club w Suzhou, proj.: X+LIVING

21 czerwca '19
Dane techniczne
Nazwa: Loong Swim Club
Lokalizacja: Chiny, Suzhou
Pracownia: X+LIVING
Główny projektant: Li Xiang
Dyrektorzy projektu: Fanchen, Zhang Wenji
Meble: XiangCASA
Powierzchnia: 2 200 m²

Kalendarium:

  • realizacja


 
2019

Przygoda na basenie Loong Swim Club w Suzhou autorstwa pracowni X+LIVING przypomina nieco „zatopienie się” w świecie przypominającym ten znany z „Alicji w Krainie Czarów”. Ta odrealniona, bajeczna przestrzeń przeznaczona jest do pływania, edukacji sportowej, rozrywki oraz wypoczynku dla rodziców i dzieci.

Pływalnia zaaranżowana na planie zbliżonym do półokręgu podzielona jest na pięć głównych stref o różnych funkcjach, uzupełnionych o przestrzenie pomocnicze. Pierwszym miejscem, jakie poznają odwiedzające basen rodziny, jest strefa wejściowa z recepcją w kształcie statku, która nadaje ton całej przestrzeni.

rzut

rzut

© X+LIVING

Po wejściu na teren pływalni i przejściu przez strefę zmiany obuwia rodziny docierają do czytelni — miejsca, w którym rodzice mogą się spotykać i odpoczywać czytając książki w fantazyjnie wyprofilowanych fotelach. Po lewej stronie czytelni znajduje się basen, a po prawej — restauracja. Obok basenu umieszczone są pomieszczenia przeznaczone na warsztaty oraz strefy dla rodziców, z których mogą obserwować swoje dzieci podczas zabawy w wodzie.

Na końcu korytarza znajduje się strefa kąpielowa podzielona na pomieszczenia dla dzieci i dla dorosłych. Głównymi dekoracjami w przestrzeni przeznaczonej dla najmłodszych są ogromne, kolorowe lampy powieszone tak, aby leżące w wanienkach dzieci mogły oglądać ich ozdobne wnętrze.

Sam basen jest najbardziej stonowaną przestrzenią — pastelowo różowe ściany i błękitny kolor wody tworzą magiczną atmosferę, a podwieszone pod sufitem olbrzymie lampy przypominające spadające krople wody wprowadzają do wnętrza pewne napięcie.

Z kolei najbardziej dekoracyjnym pomieszczeniem wydaje się restauracja, w której centrum projektanci umieścili instalację przypominającą otwarte skorupki pisanek. Pastelowe kolory kontrastujące z czernią i bielą oraz fantazyjne kształty odbijają się w umieszczonym na suficie lustrze, zamieniając tym samym restaurację w Krainę Czarów. Ów zamek ze „skorupek” jest placem zabaw dla dzieci, wokół którego stoliki usytuowane są tak, aby rodzice mieli swoje pociechy w zasięgu wzroku.

Jak piszą autorzy projektu, cały basen dla rodzin z dziećmi celowo ozdobiony jest delikatnymi kolorami, a stosowana we wnętrzach cienka, czarna linia dodaje przestrzeni nieco awangardowego stylu. Istotne znaczenie ma również kompozycja i zróżnicowane proporcje dekoracji — od dwucentymetrowych ozdobnych koronek po trzymetrowe łuki drzwiowe.

 
oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego

inne w kategorii "ARCHITEKTURA"

Promenada i wodny plac zabaw nad Jeziorem Paprocańskim w Tychach

W Tychach nad Jeziorem Paprocańskim powstała promenada oraz wodny plac zabaw. Ta działająca niezależnie od miasta [...]

Projekt architektów z pracowni petrjanda/brainwork

Plan przebudowy nadbrzeżnego obszaru obejmuje liczne interwencje architektoniczne rozmieszczone na rozległym terenie [...]

Wyjątkowy hotel w Tajlandii

Little Shelter, czyli małe schronienie, to hotel w Chiang Mai, w Tajlandii. Piąta elewacja hotelu inspirowana jest [...]

Głos został już oddany