Zobacz w portalu A&B!

Tak będzie wyglądał basen w Piasecznie – projekt P2PA

Wiktor Bochenek
07 kwietnia '22

Architektura krytych pływalni dziś kojarzy nam się z potężnymi molochami, dodatkowo obłożonymi ceramiką o kolorze, który moglibyśmy nazwać „fikuśnym”. Baseny mogą wyglądać znacznie bardziej elegancko, jednocześnie w pełni realizując swoje funkcje. Taki projekt stworzyła pracownia P2PA, która wygrała w konkursie zorganizowanym przez SARP.

bezpośrednie otoczenie basenu to zielony bufor, oddzielający go od dzielnicy

bezpośrednie otoczenie basenu to zielony bufor, oddzielający go od dzielnicy

© P2PA

Projekt basenu w Piasecznie jest rozwinięciem koncepcji, która zdobyła pierwsze miejsce w konkursie zorganizowanym przez Gminę Piaseczno przy współudziale Oddziału Warszawskiego Stowarzyszenia Architektów Polskich (Zobacz tutaj).

W projekcie istotne było postawienie na spokojną, stonowaną architekturę — inną niż typowe bryły, które znamy z naszych miast. Bryła została wycofana względem zabudowy sąsiadujących ulic — w ten sposób udało się wprowadzić dodatkową zieleń. Kompozycja oparta została o przesunięcie głównych kubatur, wprowadzając podział na dwa patia, które przedzielone zostały trejażami. Najważniejszy jest wybór nietypowego materiału — drewna klejonego krzyżowo. W ten sposób budynek nawiązuje dialog z otaczającym go krajobrazem.

O procesie powstawania, kształtowaniu bryły, poszukiwaniu odpowiedniego rozwiązania dla basenu opowiada Maciej Popławski, architekt z pracowni P2PA.

Wiktor Bochenek: W jaki sposób rozwiązana została bryła budynku względem otoczenia?

Maciej Popławski: Bryła budynku została zaprojektowana jako wycofana względem sąsiadujących ulic, co umożliwia stworzenie krajobrazowego buforu podkreślającego charakter pawilonu. W otoczeniu obiektu zaprojektowano przestrzeń o parkowym charakterze, a przed głównym wejściem zlokalizowano parkowy plac, na którym krzyżują się ważne dla miasta ciągi piesze. Od strony ulic i głównego wejścia zlokalizowano funkcje buforowe natomiast funkcje rekreacyjne – baseny i strefa spa otwierają się na otaczającą budynek, malowniczą zieleń.

trejaże między pawilonami tworzą przestrzeń przyjemnej rekreacji

trejaże między pawilonami tworzą przestrzeń przyjemnej rekreacji

© P2PA

Wiktor Bochenek: Co było najważniejsze przy kształtowaniu bryły?

Maciej Popławski: Celem było uzyskanie prostego, funkcjonalnego i czytelnego dla użytkownika obiektu. Budynek został zakomponowany, jako prosta bryła o charakterze pawilonowym. Dla jej optycznego zmniejszenia zastosowano zróżnicowanie wysokości poszczególnych stref oraz jej przecięcie wraz z przesunięciem. Przesunięcie wytworzyło dwie zewnętrzne przestrzenie — patio wejściowe oraz patio basenowe i umożliwiło, funkcjonalnie korzystne, zmniejszenie wielkości połączenia strefy basenu rekreacyjnego i sportowego. W stworzonych w ten sposób enklawach zaprojektowana została zieleń wpływająca nie tylko na gradację stref otaczających budynek, ale kształtująca również atmosferę w jego wnętrzach.

Wiktor Bochenek: Dlaczego zdecydowaliście się Państwo na wykorzystanie drewna w tym budynku?

Maciej Popławski: Drewno stanowi doskonałą alternatywę dla innych materiałów budowlanych dzięki temu, że posiada negatywny bilans węglowy, pochłaniając dwa razy więcej dwutlenku węgla, niż samo waży. Jego waga umożliwia również o wiele prostszy transport. Trwałością dorównuje rozwiązaniom żelbetonowym. Użycie drewna jest, więc korzystne zarówno od strony ekonomicznej jak i od strony wpływu na środowisko. Drewno wpisuje się też w naszą koncepcję poprzez dwój charakter. Pozwala na zbudowanie spójnego z krajobrazem pawilonu parkowego oraz uzyskania harmonijnych, spokojnych wnętrz.

drewno widoczne jest nie tylko na fasadzie, ale również we wnętrzu basenu

drewno widoczne jest nie tylko na fasadzie, ale również we wnętrzu basenu

© P2PA

Wiktor Bochenek: Jakie rozwiązania ekologiczne zostały wprowadzone w tym kompleksie?

Maciej Popławski: Całość koncepcji opiera się na bardzo zrównoważonym podejściu do środowiska. Wcześniej wspomniane, szerokie zastosowania drewna to jeden z tych aspektów. Podstawowe założenie projektu to stworzenie przestrzeni o parkowym charakterze. W tym celu zaprojektowano nowe nasadzenia w formie drzew, zieleni niskiej, średniowysokiej oraz łąk kwietnych. Woda opadowa z dachu jest wykorzystywana na terenie inwestycji za pomocą rozwiązania typu „suchy strumień”, który będzie wypełniał się wodą podczas opadów. Dodatkowo, w budynku zastosowano rozwiązania instalacyjne dążące do wysokiej sprawności energetycznej obiektu. Na jego dachu zaprojektowana została instalacja fotowoltaiczna. Technologia basenowa została zaprojektowana z użyciem wysokoefektywnego odzysku ciepła z wód popłucznych basenu z odzyskiem zarówno wody, jak i ciepła. Zaprojektowano również odzysk ciepła ze ścieków sanitarnych.

Wiktor Bochenek: Co sprawiło Państwu najwięcej trudności, a czego jesteście najbardziej dumni?

Maciej Popławski: W naszych koncepcjach zawsze szukamy klarownychmocnych idei, na których później budujemy projekt. Daje to jasne ramy, w których poruszamy się podczas projektowania. Już na etapie konkursu rozrysowaliśmy obiekt na prostym module, którego utrzymanie przez cały proces projektowy wymagało dużej dyscypliny, ale pozwoliło na stworzenie bardzo czytelnej, uporządkowanej i harmonijniej przestrzeni. Zawsze dużą satysfakcję sprawia możliwość przeprowadzenia procesu projektowego od koncepcji, aż po projekt wykonawczy bez konieczności wprowadzania znacznych zmian. Z niecierpliwością czekamy, żeby tę samą satysfakcję odczuć również po zakończeniu prac budowlanych.

Wiktor Bochenek: Dziękuje za rozmowę!

drewno tworzy całą jakość tej architektury

drewno tworzy całą jakość tej architektury

© P2PA

rozmawiał Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

Klasyczny urok drewna – profile okienne VEKA SPECTRAL
Stal COR-TEN®. Naturalne piękno
Okna, drzwi – trendy 2022