Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize
Konkurs „Najlepszy Dyplom ARCHITEKTURA”

Dominika Bednarek – „Niskoemisyjne osiedle mieszkaniowe dla rodzin pracowników rolnych”

09 sierpnia '23
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa inżynierska
Rok obrony: 2022
Nazwa: „NISKOEMISYJNE OSIEDLE MIESZKANIOWE DLA RODZIN PRACOWNIKÓW ROLNYCH”
Autorka:

Dominika Bednarek

Autor obliczeń dotyczących zużycia energii:

Andrzej Kaczmarek

Uczelnia:
Wydział Architektury Politechniki Wrocławskiej
Promotor:

dr hab. Paweł Kirschke

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Architektura”

Tematem opracowania jest projekt osiedla mieszkaniowego zlokalizowanego w mieście Visalia. Kompleks przeznaczony jest dla rodzin pracowników rolnych, obejmuje sto pięć mieszkań o różnej powierzchni. Kluczową kwestią było zmierzenie się z trudnymi warunkami klimatycznymi oraz częstymi pożarami.

wizualizacja budynków na osiedlu

wizualizacja budynków na osiedlu

© Dominika Bednarek

Projektowane obiekty mają dwie lub trzy kondygnacje naziemne oraz jedną, niewielką kondygnację podziemną. Podstawową decyzją urbanistyczną było nadanie zabudowie formy minikwartałów. Mają one półotwartą formę, co ułatwia ich przewietrzanie. Skrzydła obiektu tworzą wewnętrzny dziedziniec, będący strefą półprywatną lokatorów. Znajdują się tam zieleń, zbiornik wodny oraz szklarnia, w której mieszkańcy mogą wspólnie uprawiać rośliny.

schematy urbanistyczne

schematy urbanistyczne

© Dominika Bednarek

Bryły poszczególnych obiektów są miejscowo obniżane i zastąpione tarasem użytkowym, by zapewnić lepsze doświetlenie we wszystkich lokalach, a także zrekonstruować pierwotną powierzchnię biologicznie czynną. Poprowadzono dwie osie dróg dzielące teren na trzy części. Uzyskano sześć kwartałów, składających się z trzech modułów mieszkalnych, łączących mieszkania z jedną, dwiema i trzema sypialniami. W centrum kompleksu znajduje się budynek wspólnotowy wraz z terenami rekreacyjnymi. W jego skład wchodzą między innymi boisko, plac zabaw, siłownia plenerowa oraz miejsce do spotkań przy grillu.

zagospodarowanie terenu

zagospodarowanie terenu

© Dominika Bednarek

Budynki są dostosowane do warunków klimatycznych panujących w obszarze terenu opracowania dzięki zastosowaniu rozwiązań architektury zrównoważonej. Zaproponowano zarówno naturalne materiały budowlane, jak i zaawansowane systemy proekologiczne. Ograniczają one negatywne skutki trudnych warunków pogodowych, a zarazem wykorzystują ich pozytywne aspekty. Zastosowano między innymi system ścian pasywnych wykonanych z betonu konopnego — bardzo dobrego izolatora, eliminującego mostki termiczne. Jego niezwykle cenną cechą jest również ujemny ślad węglowy — jako jedyny z materiałów budowlanych ma tendencję do pochłaniania nadmiaru CO2 z otoczenia. Jest budulcem odnawialnym, zwiększającym bioróżnorodność. Jest także materiałem niepalnym, co jest bardzo istotne w tym regionie. Ze względu na panujące susze maksymalnie wykorzystano wodę deszczową, budynki zostały wyposażone w zbiorniki na deszczówkę. Ponadto na terenie całego osiedla zaprojektowano ocienione zbiorniki wodne, które umożliwiają magazynowanie i ponowne wykorzystanie wody, poprawiając w ten sposób mikroklimat otoczenia.

przekrój zespołu

przekrój zespołu

© Dominika Bednarek

Wszystkie kwartały zostały wyposażone w gruntową pompę ciepła. Zgodnie z przepisami dotyczącymi zeroenergetyczności budynków w stanie Kalifornia, powstające tam obiekty muszą mieć pozytywny bilans energetyczny. Znaczna przewaga dni słonecznych w ciągu roku i niewielkie zachmurzenie sprzyjają pozyskiwaniu dużej ilości energii solarnej.

schemat rozwiązania

schemat rozwiązania

© Dominika Bednarek

W związku z tym budynki połączone są z siecią instalacji fotowoltaicznych, zastosowano również innowacyjny system perowskitów. Wykorzystano transparentne ogniwa przepuszczające promienie słoneczne i zapewniające dobre oświetlenie, pozyskujące jednocześnie energię solarną. Wykonano obliczenia na podstawie budynku wzorcowego, z których wynika, że przyjęte rozwiązania pozwalają nie tylko na pokrycie zapotrzebowania na energię, lecz także uzyskanie nadwyżki. Projekt stanowi promocję projektowania zrównoważonego z poszanowaniem dla środowiska. Powstał na podstawie przeprowadzonych analiz oraz po rozpatrzeniu potrzeb mieszkańców.

 
Dominika BEDNAREK

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE