Łazienki na miarę XXI wieku – oazy spokoju i dobrego samopoczucia

Przyjazne wnętrza w nurcie less waste. Warszawskie biuro STRABAG

Dobrawa Bies
01 grudnia '20

Partnerstwo, niezawodność i skromność to hasła, którymi kierowali się architekci workplace przy projektowaniu wnętrza biura STRABAG Real Estate w Warszawie. Odnowione biuro mieszczące się na 450 metrach kwadratowych zyskało otwartą przestrzeń z nowoczesnym designem i przejrzystym układem funkcjonalnym.

Pracownicy firmy STRABAG Real Estate w Warszawie mają do dyspozycji odnowione, dopasowane do ich potrzeb i oddające inżynieryjno-budowlane założenia marki biuro „Kraft Office”. Nowe wnętrze zaprojektował zespół Workplace specjalizujący się w tworzeniu przyjaznego środowiska pracy, a zrealizował Tétris.

Sala konferencyna

ponadczasowe materiały, formy i kolory

fot.: Workplace

Jak o pracy projektowej mówi Michał Pyka z Workplace:

Pomimo że początkowo mieliśmy tylko zarekomendować rozwiązania warstwy designu, po paru sesjach projektowania „na żywo” okazało się, że klientowi na tyle spodobały się nasze pomysły, że zdecydował się na większą ingerencję projektową. Opracowaliśmy pełną koncepcję z aranżacją wizualno-funkcjonalną, a następnie wytyczne do projektu wykonawczego. Inspiracji szukaliśmy w rodowodzie firmy ściśle związanym z inżynierią i budownictwem, dlatego projekt nazwaliśmy „Kraft Office”. Zmapowaliśmy wartości organizacji m.in. partnerstwo, solidarność, zaufanie, skromność, niezawodność i przełożyliśmy je na materiały, formy i kolory, które swoją ponadczasowością i elegancją oddają charakter organizacji. Kluczowe było dla nas, aby uelastycznić oraz otworzyć zamknięty układ gabinetów i sal, tak by przestrzeń stała się bardziej przyjazna dla pracowników i skłaniała do większych interakcji. Spełnienie tych założeń było szczególnie wymagające przy jednoczesnej niewielkiej interwencji w obowiązujący układ ścian. Udało nam się to poprzez użycie dużej ilości przeszkleń oraz rearanżację stanowisk pracy.

Korytarz biura
Strabag

charakter przestrzeni nadaje ciekawe połączenie materiałów

fot.: Workplace

nieformalne przestrzenie i chillout

Nowe biuro STRABAG Real Estate ma teraz więcej nieformalnych przestrzeni do spotkań, a pracownicy zyskali bardziej otwarte strefy do współpracy. Obok miejsc pracy architekci zaprojektowali również chillout room, przeznaczony do odpoczynku i spotkań. Kuchnia wizualnie połączona z jadalnią umożliwia wspólne picie kawy w komfortowej i wyciszonej przestrzeni. Projektanci pomyśleli także o funkcji reprezentacyjnej biura. Recepcja w stylu meet-and-greet pozwala na przyjmowanie gości, a dzięki układowi z ukrytą garderobą uzyskano kameralne miejsce, w którym spokojnie można poczekać na spotkanie.

Kuchnia z koszami
do recyklingu

w biurze dba się o odpowiedni recykling

fot.: Workplace

less waste i recykling

Architekci kierowali się ideą less waste oraz zrównoważonym podejściem do projektowania. Większość mebli została odnowiona, nie wymieniano instalacji, a niektóre z materiałów nadają się do recyklingu np. sufity z wełny drzewnej, wykładziny bez podkładów bitumicznych.

Efektowność biura STRABAG opiera się w dużej mierze na ciekawym połączeniu różnych form wykończeń. Od strony wykonawczej łączyło się to z koniecznością doboru np. koloru laminatów do już zamówionych mebli, przygotowania wielu próbek do wyboru dla klienta oraz zespołu Workplace. W biurze pozostawało też sporo elementów z poprzedniego wystroju, pod które należało dobrać nowe elementy. Między innymi nasz dział projektantów i koordynatorów elektrycznych z firmą SIEMENS opracował system sterowania oświetleniem. Wykorzystaliśmy oprawy istniejące i dodaliśmy nowe innego producenta, dla których należało wykonać wspólne sterowanie. — opowiada Katarzyna Usakiewicz z Tétris.

Recepcja biura
STRABAG

wystrój przestrzeni recepcyjnej

fot.: Workplace

Sporo uwagi projektanci poświęcili też odpowiedniemu doborowi materiałów i kolorów. Ciekawym elementem dekoracyjnym jest wykonana z blachy wolnostojąca litera „A” stanowiąca część nazwy firmy wkomponowanej w wystrój przestrzeni recepcyjnej. Zabudowy ścian wykonano na wymiar, a wnętrze uzupełniono elementami ślusarki aluminiowo-szklanej w stylu loftowym. Cała recepcja łącznie z drzwiami została obłożona tynkiem imitującym beton. W rezultacie powstało nowoczesne, zrównoważone i przyjazne środowisku miejsce pracy.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Płyty elewacyjne [pictura] z włóknocementu - EQUITONE
BRUK-BET – Ekologiczne nawierzchnie brukowe
TRENDY [2022] - Podłogi, posadzki, wycieraczki systemowe, tarasy – trendy 2022